Lord Invader - Calypso in New York (2000)

Trinidad en Tobago
Wereld
Label: Smithsonian Folkways

1. Out the Fire (2:48)
  2. Ten Thousand to Bar Me One (2:01)
  3. Cousin Family (2:21)
  4. When You Hear I Die (2:08)
  5. New York, Subway (2:26)
  6. Me One Alone (1:42)
  7. Sly Mongoose (2:22)
  8. Happy Land of Canaan (#2) (2:01)
  9. Mary Ann (2:26)
  10. Yankee Dollar (2:31)
  11. Pepsi-Cola (1:46)
  12. Tied-Tongue Baby (2:44)
  13. God Made Us All (4:32)
  14. The Soldiers Came and Broke Up My Life (#2) (2:33)
  15. Labor Day (2:34)
  16. Brown Girl in the Ring (1:49)
  17. Chicago, Chicago (#2) (2:56)
  18. My Intention Is War (4:18)
  19. No Place Like the West Indies (2:55)
  20. My Experience on the Reperbahn (#2) (2:48)
  21. Auf Wiedersehen (2:30)
  22. Cat O' Nine Tails (3:06)
  23. Cries of Arkansas (3:16)
  24. Steel Band War (3:29)
  25. You're Wasting Your Time (#2) (4:13)
  26. I'm Going Back to Africa (4:57)
avatar van L_T_B
De naam Calypso doet bij de meeste mensen de wenkbrauwen fronsen. Slechts enkele kunnen je vertellen dat het een muziekstroming is en een nog kleiner gezelschap zal een Calypso-artiest kunnen benoemen. Calypso is een is Afro-Caribische muziekstroming die van oorsprong afkomstig is uit Trinidad & Tobago. De bevolking van dit eiland bestaat van oudsher nog voor een groot gedeelte uit nazaten van Afrikaanse slaven. Hun Afrikaanse roots vermengd met de muziek van de Caribbean resulteert in de Calypso muziek die halverwege de jaren '50 een kort moment van populariteit kende. Verreweg de bekendste zanger in het Calypso genre is de in Harlem, New York geboren Harold George Belafonte junior, oftewel kortweg Harry Belafonte.

Een minder bekend naam is de uit Trinidad afkomstige Lord Invader (Rupert Westmore Grant). In 2000 verscheen het verzamelalbum "Calypso in New York" met opnamen gemaakt door Moses Ash in de jaren '40 en '50. Op dit album staat vreemd genoeg niet zijn bekendste nummer "Rum and Coca Cola". Dit nummer werd later gecovered door onder andere The Andrews Sisters. Het nummer "Pepsi Cola" dat hij op verzoek van de gelijknamige frisdrankfabrikant na het uitkomen van "Rum and Coca Cola" uitbracht is wel op deze verzamelaar terug te vinden. De traditional "Brown in the Ring" (een Carribisch kinderdeuntje) die hij in 1947 als eerste opnam verscheen in 1978 op de b-kant van "Rivers of Babylon". Dit nummer als ook "Rivers of Babylon" is letterlijk gejat door Frank Farian - het brein achter Boney M - en hij heeft het nummer dan ook zonder schroom laten beschrijven als zijn eigen compositie.

In de vroege jaren '40 boycotte de Amerikaanse radiostations het eerder genoemde "Rum and Coca Cola" onder andere vanwege de referentie naar alcohol en de onbedoelde reclameboodschap. Het nummer werd echter wel opgepikt door de Amerikaanse comedian Morey Amsterdam bij zijn verblijf in Trinidad. Amsterdam nam het nummer mee terug naar Amerika waar het - in de versie van The Andrews Sisters - een enorme hit werd. Dit schaamteloze plagiaat bracht Grant in 1945 naar New York om juridische stappen te ondernemen tegen Amsterdam. Na een lange rechtsgang kreeg Grant uiteindelijk toch zijn gelijk en $150,000 aan royalties. Na deze rechtszaak vertrok hij wederom naar Amerika en tourde later ook nog door Engeland en het Europese vasteland. Eind 1958 keerde hij terug naar New York alwaar hij nog meer nummers opnam voor Moses Asch. Grant overleed op 15 oktober 1961 na een kort ziektebed in een ziekenhuis in Brooklyn.