Ricky Nelson - Ricky (1957)

Label: Imperial

1. Honeycomb (2:56)
  2. Boppin' the Blues (1:57)
  3. Bop Baby (2:02)
  4. Have I Told You Lately That I Love You (1:58)
  5. Teenage Doll (1:41)
  6. If You Can't Rock Me (1:53)
  7. Whole Lotta Shakin' Goin' On (2:13)
  8. Baby I'm Sorry (2:22)
  9. Am I Blue (1:41)
  10. I'm Confessin' (2:17)
  11. Your True Love (1:59)
  12. True Love (2:16)
Door velen gezien als een slechte Elvis imitator, maar Ricky Nelson heeft wel degelijk een eigen stijl, goed te horen in dit album. Mooie ballads afgewisseld door wat snellere liedjes maakt dit een gevarieerd album.

avatar van AOVV
Mooie debuutplaat van de toen slechts 17-jarige Ricky Nelson. Soms weggezet als (slechte) Elvis-imitator inderdaad, onterecht. Nelson klinkt toch wel wat anders dan Elvis, het komt wat stemmiger en ook luchiger over.

Dat hij kon zingen als de beste, laat hij meteen al horen, en Nelson wisselt ballads en wat kwiekere rock 'n roll met gemak af.

3,5 sterren

avatar van LucM
Inderdaad een niet onaardige debuutplaat van Ricky Nelson die toch een vrij eigen stijl had (was eigenlijk meer country dan rock'n roll). Lange tijd in de schaduw gebleven van Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Little Richard en andere rockers, wellicht wegens te braaf voor de (rebelse) tieners maar trad meer op de voorgrond rond 1960 toen voornoemde rockers min of meer van het toneel verdwenen waardoor er meer ruimte kwam voor minder controversiële artiesten en scoorde dan wereldhits (met o.a. het onsterfelijke Hello Mary Lou). Het beste was toen wel achter de rug, heb ik de indruk.

Nee LucM, het beste kwam nog bij Ricky Nelson, tenminste dat vond ik; nadat hij Rick Nelson werd en samenwerkte met de Stone Canyon Band. In de jaren 70 ontstonden mooie LP's als Garden party en Windfall. Als rocker stelde Ricky niet veel voor uitgezonderd zijn wereldhit Hello Marylou. Als country artiest was hij veel beter op zijn plaats.

avatar van LucM
Ricky Nelson kwam in de jaren '70 inderdaad terug met enkele goede albums en scoorde ook een hit met Garden Party. Ricky Nelson is - wat ik in een vorig bericht zei - sinds het begin meer country (waar hij de stem voor heeft) dan rock'n roll, je kunt dit de voorloper van de countryrock noemen (en ook zijn hit Hello Mary Lou schurkt tegen de country aan).
Dat hij in de jaren '50 nauwelijks verkocht komt doordat te teveel country is voor de jeugd en voor de countrypuristen is het dan weer teveel rock'n roll. Pas begin jaren '60 toen country populairder werd paste Ricky Nelson in het plaatje met wereldhits tot gevolg.
Zelfde verhaal met Roy Orbison en Johnny Cash die beiden aanvankelijk op het Sun-label opereerden samen met Elvis Presley maar in zijn schaduw bleven en beiden waren in wezen ook countryzangers. Begin jaren '60 traden ze naar voren en werden ze wereldsterren.