Nynke Laverman - Sielesâlt (2004)

Wereld
Label: Pink

1. De Iensumen (2:36)
  2. De Frou Oan It Finster (3:46)
  3. Vida Triste (2:33)
  4. Der Wie Ris (4:52)
  5. De Ûntdekker (3:06)
  6. Angústia (5:07)
  7. Foar de Fiere Prins (4:17)
  8. O Enjeitado (5:03)
avatar van bonothecat
Friese Fado muziek.......voor de liefhebber!

Emc
heleeep . mn moeder wil dit hebben. Is het wat of?

avatar van platedraaier
Het is Portugese fado muziek, Van dat treurige.......
En deze mevrouw zingt dat dan in het fries.
Maakt mij niks uit, want zowel mijn fries als mijn portugees zijn niet al te best. Voor de mensen die wel fries spreken zal het zeker leuk zijn.

platedraaier schreef:
Voor de mensen die wel fries spreken zal het zeker leuk zijn.

Vind jij alle Nederlandstalige muziek als Nederlander goed.....dus die redenatie van jouw is een beetje raar. Als Friestalige vind ik het wel erg stoer, dat iemand in het Fries redelijk succesvol is. Ik zie hier om de hoek in Amsterdam de laatste week een poster van haar hangen, dat ze in het Fries komt optreden.....erg leuk. Maar de muziek is toch een stuk minder aan mij besteed. Fado is niet echt mijn ding....het enige voordeel bij deze fado plaat is, dat ik het kan verstaan

bonothecat schreef:

..het enige voordeel bij deze fado plaat is, dat ik het kan verstaan

Heh, volgens mij is dat nou precies wat platedraaier bedoelde

obsessed schreef:

Heh, volgens mij is dat nou precies wat platedraaier bedoelde

Dat zou in tweede instantie heel goed kunnen.....maar de andere optie laat ik ook open

avatar van platedraaier
Het stond er een beetje krom, maar ik bedoelde dat het leuk is als je het verstaat. Eerste instantie dus.

Voor een eerste kennismaking, luister: 'Vida Triste'.
Nynke zingt zuiver van toon, kan goed variëren in hard en zacht zingen en tussen 'lieflijk' en 'aggressief' (moet nog een beter beschrijving bedenken) en vol passie.
Overigens is er op de site van omroep Friesland een optreden van haar te bekijken. Schitterend! En het klinkt bovendien nog mooier dan op haar CD. Dynamischer en vol overgave gezongen; en enkele herschreven partijen waarin o.a. de cello een grotere (solo)rol krijgt.

Spijtoptant
Anderhalf jaar geleden gekocht, gelijk met de opvolger 'De Maisfrou'.

Deze heeft al die tijd liggen te verstoffen omdat ik 'De Maisfrou' goed wou leren kennen, en sinds een maandje eindelijk met dit werk bezig.

Nog beter dan 'De Maisfrou'. Nynke is de beste zangeres van Nederland, zonder twijfel, en 'Sielesalt' mag de opvolger opvolgen als lid van mijn top 10.

Dit is werkelijk adembenemend, nog prachtiger dan die andere!

Dit is natuurlijk ook nog die pure onversneden fado, de muziek is, zoals hierboven al gezegd, oorspronkelijk geschreven voor Christina Branco, de, momenteel, nummer 1 fadozangeres van Portugal.
Nu was ik al liefhebber, maar absoluut geen kenner, van fado, en dat was wel één van de redenen dat ik deze cd indertijd gewoon blind kocht. 'De Maisfrou' kende ik al een beetje. Die is ook wat feestelijker en vrolijker.
Fado vind ik prachtig, maar kost me wel altijd moeite om in te komen. Het is lastige muziek die zich alleen aan je geeft als ze voelt dat je er aan toe bent.

Direct een vreselijk mooie clip van Iensumen toegevoegd. Waar het albumnummer al minimale instrumentale ondersteuning heeft, en 75 procent acapella is, is de clipversie helemaal acapalla, met een windgeluid op de achtergrond, en dan die paar auto's die langsrijden, het klopt precies.

Luisteren: fenomenaal. Wat een stem!!!

Ofschoon ik een geboren en getogen Brabander ben vind ik het een mooie CD. Of het pure onversneden fado is betwijfel ik echter. Luister maar eens naar Amalia Rodrigues.

Spijtoptant
Van Amalia Rodriques heb ik een hele mooie dubbelcd, maar fado is natuurlijk meer dan alleen dat.
Dat ik wat overenthousiast was met 'pure onversneden fado' zal best. Een echte kenner van het genre ben ik niet.
Soms overdrijf je wel eens wat.

avatar van Will u.be
wattevak... dit album is veel beter dan maisfrou!! Apart van de verschillen in de rating...

Tabula Rasa
Dromerige en melancholische muziek met een prachtige bijbehorende stem van Nynke.
Haar eerste album was meteen een zeldzaam mooie, ik denk gezien De Maisfrou en Nomade, die toch ook niet slecht zijn, dat het zelfs haar beste gaat blijven.

OMIT
Lekker plaatje hoor. Je moet van de soort muziek houden, van de stem houdt toch iedereen? En je moet natuurlijk niet bang zijn voor een vreemde taal, en dan bedoel ik niet een bekende andere taal, maar een vreemde taal. Dat kan sommigen afspoken, omdat ze dan niet meteen horen wat er gezongen wordt. Maar allemachtig, dat hoef je toch ook niet aan de taal te horen, dat hoor je juist aan het zingen.

Dit is een pareltje van de vaderlandse bodem.