Jan Garbarek - In Praise of Dreams (2004)

Noorwegen
Jazz
Label: ECM

1. As Seen from Above (4:47)
  2. In Praise of Dreams (5:27)
  3. One Goes There Alone (5:12)
  4. Knot of Place and Time (6:30)
  5. If You Go Far Enough (0:46)
  6. Scene from Afar (5:04)
  7. Cloud of Unknowing (5:28)
  8. Without Visible Sign (5:06)
  9. Iceburn (5:06)
  10. Conversation with a Stone (4:16)
  11. A Tale Begun (4:39)
avatar van frankmulder
Wel lekkere muziek op zich, maar het is haast meer new age dan jazz. Al een tijd niet meer geluisterd.

Met de term new age doe je deze muziek echt tekort vind ik. Als ik aan new age muziek denk , denk ik aan oppervlakkige zweverige macramé. Een beetje synthesizer-gefreubel met misschien een fluit en dan heb je het gehad.
Dat kun je van deze plaat niet zeggen.
Muzikaal, vooral harmonisch zit het hier allemaal erg fraai in elkaar.
Wel is hij met deze plaat, eigenlijk al vanaf 1986, afgeweken van de pure jazz. in die zin dat hij melodieuze muziek is gaan maken. Persoonlijk vind ik dat een voordeel want zijn eerste platen zijn bijna niet te volgen.

avatar van Svendra
Erg mooi zoals saxofoon en altviool met elkaar mengen. Dit is inderdaad toegankelijk maar daarom niet minder goed.

Een prachtig album van Jan Garbarek, de Noorse muzikant waar grenzen eigenlijk niet van toepassing zijn.
Samen met violiste Kim Kashkashian en percussionist Manu Katché zorgen ze voor sfeervolle muziek. Echt ECM waar topman Manfred Eicher gelooft in de kracht van verschillende muzikanten bij elkaar te zetten om juist buiten de begaande paden te treden. Jan Garbarek is daar wel het proto type van, samenwerking met de vocalisten van Hilliard Ensemble of Afrikaanse percussionisten, hij draait er zijn hand niet voor om.
Alle nummers op deze cd zijn gecomponeerd door Jan Garbarek, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de twee andere muzikanten wel invloed hebben uitgeoefend.
De muziek is redelijk meditatief van aard en er zitten een aantal prachtige nummers tussen. Het titelnummer is wondermooi, 'one goes there alone' , 'knot of place and time' en zo kan ik wel doorgaan, zeker de manier waarop de instrumenten om elkaar heen draaien, elkaar beïnvloeden is knap.
Natuurlijk , je moet er van houden. Het is niet de gebruikelijke jazz, je hoort de folk, world en klassiek er duidelijk daar heen, maar dat is juist wat vaak ECM platen zo typeert.
Een mooi album, ik kan wel begrijpen dat sommige luisteraars het te sentimenteel, te zoetsappig vinden, maar het zit kwalitatief bijzonder knap in elkaar. En na een drukke dag, heerlijk om met deze muziek 'thuis' te komen.

avatar van Chet
Teacher dank voor je inspirerende verhaal hierboven. Ik heb inmiddels twee nummers geluisterd van dit album, maar wat is dit mooiiiiiiiiiiii!

Chet schreef:

Daar is Music Meter toch voor !

avatar van Chet
Ik vond deze recensie op het web. Ben duidelijk niet de enige die enthousiast is.
Ik koop nog maar heel weinig cd's, maar deze heb ik toch maar even besteld.