1 van de mindere albums van de maatschappelijk geëngageerde Jackson Browne. zoals hierboven eerder opgemerkt door
milesdavisjr nogal popachtig en zijn de West Coast country rock klanken van zijn albums uit de seventies hier ver weg. de jaren 80 elementen met teveel electronica, drum programs etc. doen de sound van dit album geen goed, maar los daarvan is het songmateriaal niet van het niveau dat we van de man gewend zijn. er staan gewoonweg te weinig memorabele liedjes op dit album.
toch staan er meerdere tracks op die in een minder gladde productie en met een meer ingetogen sound beter tot hun recht waren gekomen, o.a de mid-tempo nummers "Enough of the NIght", "Chasing You Into the Light" en "How Long", op zich geen slechte songs die helaas verstierd worden door die typische eighties productie. op "How Long" is een fraaie steel gitaar partij te horen van zijn muzikale maatje wijlen David Lindley. waar deze snarenvirtuoos een prominente rol had op zijn 70's albums, is dit het enige nummer waar hij op meespeelde.
zijn hommage aan Nelson Mandela "When the Stone Begins to Turn" met de destijds hippe, modieuze reggae klanken van de fameuze ritme sectie van Sly Dunbar (drums) en Robbie Shakespeare (bass) zal ongetwijfeld integer zijn bedoeld, maar wil niet beklijven. een nummer waar ook de Malinese sterzanger Salif Keita een steentje aan bijdroeg. dat geldt evenzeer voor de zwakke melodieën van "Anything Can Happen" en "The Word Justice" en de wat mij betreft overbodige cover van het Little Steven nummer "I Am a Patriot", geen slechte melodie en een nummer dat je qua tekst in de tijdgeest van die jaren dien te plaatsen.
de beste tracks bevinden zich op het eind van dit album. het ingetogen, melodieuze met fraai akoestisch gitaarspel en "Spaanse" klanken opgesierde "My Personal Revenge" en bij de afsluiter "Lights and Virtues" hoor ik nog iets van de oude magie terug met een fraaie slide gitaar partij van Jackson Browne zelf.
verder is o.a. Bonnie Raitt te horen met harmony vocals op "World in Motion" evenals wijlen David Crosby op "The Word Justice".
ben ooit vanwege de afnemende kwaliteit gestopt met het aanschaffen van de albums van Jackson Browne. wellicht onterecht gezien de commentaren en waardering van zijn laatste 2 albums "Standing in the Breach" (2014) en Downhill from Everywhere" (2021). ben niet bekend met deze albums.
Album werd geproduceerd door Scott Thurston & Jackson Browne
Recorded at Groovemasters, Santa Monica, California