Thomas Dolby - Astronauts & Heretics (1992)

Pop / Electronic
Label: Virgin

1. I Love You Goodbye (5:59)
  2. Cruel (3:10)
  3. Silk Pajamas (3:38)
  4. I Live in a Suitcase (5:29)
  5. Eastern Bloc (5:20)
  6. Close But No Cigar (4:26)
  7. That's Why People Fall in Love (5:32)
  8. Neon Sisters (4:53)
  9. Beauty of a Dream (5:06)
avatar van Edwin
Slechts 2 stemmen voor deze CD, wat een schrijnend onrecht . Ik krijg er bijna tranen van in de ogen en dat meen ik. Bij zijn eerdere albums kom ik veel meer stemmen tegen. Tegen die users zou ik willen zeggen: ga dit luisteren. Dolby, bijgestaan door een keur aan gastmuzikanten (waaronder Eddie Van Halen en Jerry Garcia), klinkt hier toegankelijker en compacter dan ooit, zonder dat het ten koste gaat van zijn eigenzinnigheid. Integendeel, zijn teksten getuigen nog steeds van een spitsvondigheid en een catchiness, zoals je zelden hoort. Op muzikaal gebied is het misschien wat minder experimenteel dan zijn jaren 80 werk, maar niettemin nog onderhoudend en origineel genoeg. Neem bijvoorbeeld het openingsnummer I Love You, Goodbye, waarin een heerlijk Cajun sfeertje wordt gecreëerd met accordeon, fiddle en banjo. Dolby vertelt een prachtig verhaal over een joyride in een gestolen Datsun, die eindigt in een crash. De plaatselijke sheriff is niet ongevoelig voor een contributie op voorwaarde dat hij de Datsun de Golf van Mexico inrijdt . Of het waar is gebeurd, doet er niet toe, maar wat een weergaloos nummer is dit. Andere hoogtepunten zijn het hartverscheurende Neon Sisters, over een vriend die vroegtijdig aan drugs is overleden, en Beauty of a Dream over het vasthouden aan je dromen, een mooi ingetogen nummer dat aan het einde even losgaat. 4,5*

Als je deze plaat maar ook zeker de rest van zijn oeuvre eens goed op je in laat werken, dan kun je toch tot geen andere conclusie komen dat Thomas Dolby een van de grootste muzikale genieën is, die er op deze aardkloot rondlopen.

I rest my case, amen.

avatar van muziekhater
7 stemmen inmiddels Edwin En bij je recentie sluit ik me volledig aan!

beaster1256
zekers dolby's beste niet maar mooi , dat wel

zaaf
ze druppelen lekker binnen....

avatar van Savant
Dolby B. Dat was me nog eens wat. Opgevoerde ruisonderdrukking zowel deep in space actief als ook in kluizenaarshutjes die naar opgedroogde pis en zemelen ruiken. En vergeet die koffer niet waar je zonder verblijfsvergunning gearresteerd kan worden door een sigaren etende zijden pyjama. Wreed!

I love you.
Goodbye.

avatar van vigil
Fijne plaat van muziekprofessor Thomas Dolby. Europa and the Pirate Twins is 1 van mijn favoriete 80's singles (die synth riff ) en hier is zowaar ineens in de vorm van Eastern Bloc een vervolg van dat nummer te vinden. Net niet zo goed maar die lat ligt ook erg hoog. Het prijsnummer van dit album is voor mij Neon Sisters, een prachtig grillig nummer met een enorm spanningsveld.

Niet alles is overigens even goed, Silk Pajamas is toch wel van een treurige simpelheid maar goed een 80's liefhebber kan ook niet alles hebben niet waar. Geinig weetje is dat Eddie Van Halen een aantal gitaarsolo's speelt op dit onderschatte album.