Sammi Smith - Help Me Make It Through the Night (1970)

Alternatieve titel: He's Everywhere

Country
Label: Mega

1. Saunders' Ferry Lane (3:08)
  2. There He Goes (3:23)
  3. With Pen in Hand (3:50)
  4. Sunday Mornin' Comin' Down (4:37)
  5. Lonely Street (2:46)
  6. He's Everywhere (3:04)
  7. Help Me Make It Through the Night (2:32)
  8. But You Know I Love You (2:42)
  9. Don't Blow No Smoke on Me (2:03)
  10. When Michael Calls (2:20)
  11. This Room for Rent (2:54)
avatar van AbleMable
Werkelijk een prachtig album van een van de beste Country zangeressen en haalde ook een meer dan verdiende 8e plaats in mijn Able Mable's Top 100 Country Albums..
Help Me Make It Through The Night had Kris Kristofferson geschreven met het idee dat Dottie West het nummer zou opnemen. Maar Dottie West zag er geen brood in, vond het voor haar zelf te controversieel.
Sammi Smith dacht daar gelukkig anders over en nam de song wel op en kreeg er een grote Country hit mee. En voor dit debuutalbum nam ze ook nog Kristofferson's Sunday Mornin' Comin' Down heel fraai op.
Maar het absolute hoogtepunt van dit album is de opener Saunders Ferry Lane, werkelijk een van de mooiste country songs ooit. Of beter gezegd Countrypolitan want dat is het genre waarin dit album zich bevind. Maar het hele album is van een wonderschone pracht en Sammi Smith is gezegend met een prachtige stem met soms ook zo een heerlijke snik erin zonder dat deze te dramatisch wordt. Voor mij wisselt het ene kippenvelmoment zich af met de ander gedurende beluisteren van dit album. Jaren heb ik het moeten doen met een grijsgedraaid vinylexemplaar, ooit eens tweedehands op de kop getikt en later heb ik hem zelf samengesteld van een compilatiealbum die op Spotify stond wat elke nummer van dat album bevatte. Maar sinds kort heb ik een heruitgave op CD nieuw op de kop getikt, jammergenoeg hebben ze de volgorde verandert. maar whatever, het hele album staat er achter mekaar op en de verandereder volgorde doet geen afbreuk aan het pracht wat erop staat...voordeel is zelfs dat je nu even moet wachten tot het schitterende hoogtepunt, Saunders Ferry Lane, zich aandient.

avatar van AOVV
Erg fraaie countryplaat van zangeres Sammi Smith, zeker plaatkant A (en het titelnummer, waarmee plaatkant B begint) is erg, erg de moeite. De songs kennen heel wat instrumentale opsmuk, wat voor dat gezellige countrypolitan-sfeertje zorgt, maar het is toch vooral de zang waarmee dit staat of valt, en die is bij vlagen echt hemels. Smith zingt met veel gevoel, de woorden lijken recht uit haar hart te komen. Erg mooie ontdekking!

4 sterren

avatar van spinout
Inderdaad een mooi country album waarop ook wat "Elvis muzikanten" meedoen, nl Chip Young, David Briggs en Jerry Carrigan Met de begeleiding zit het dus wel snor, zo ook met de composities en zeker ook met de stem van Smith. Ontdekt via het voorgaande bericht van AOVV.