Enchant - Blink of an Eye (2002)

Rock / Metal

7. My Everafter (5:40)
  8. Invisible (5:42)
  9. Despicable (4:14)
  10. Prognosis * (7:30)
Erg fijn prog-metal plaatje met fijne vocals.hier en daar wat frisse uitspattingen en erg goede solo's. ik ben niet zo dols op prog maar dit valt zeer te pruimen op zijn tijd.En als er mensen zijn die zich meer willen verdiepen in de prog,zou ik hier maar eens mee beginnen

avatar van Seamus
Hoort bij hun beste platen van de laatste jaren.

Rustig 5 sterretjes.

Kingsnake
Ed Platt terug als bassist. De band is hier nu een kwintet met nieuwe drummer Sean Flanegan (Paul Craddick is vertrokken)

De band klinkt fris, hard en de gitaar staat hard in de mix.
Nog net geen metal, maar die Doug kan gitaar spelen, ongelooflijk.
De band heeft goed geluisterd naar Saga. En dat hoor je. Goede, herkenbare riffs en Ted zingt wederom de sterren van de hemel (follow the sun, despicable man).

MindRuler
Dit is ook alweer zo'n prachtalbum. My Everafter!
Merk net dat ik hier nog geen reactie had bijstaan.
Ook alwaar slechts 9 stemmen (waarschijnlijk dezelfde als bij Tug Of War etc.)
Onderschatte band.

Follow the Sun

MindRuler
Dat is inderdaad ook een heel mooi nummer.
En bij Ultimate Gift hou ik het amper droog...en dan nog eens zo'n
mooie tekst. Die basintro van Under Fire, ik ga weer verhogen...

Ozric Spacefolk
Ik vraag me af of je Enchant bij hun laatste twee albums niet eerder progmetal kan noemen dan progrock.
Ik vind ze hier en daar zelfs heftiger klinken dan menig ander progmetal bandje.

MindRuler
Dat refrein van My Everafter...Jongens wat kan die Ted zingen.
Op dit album zijn ze in bloedvorm.

Ozric Spacefolk
Ja die Sean Flanegan is echt een powerdrummer, klinkt lekker samen met de terugkeerde Ed Platt..

Paul Craddick was ook een goede drummer, maar meer een rocker en wat minder puntig.

avatar van jorro
Over het album Blink of an Eye

Het album Blink of an Eye laat een mooi evenwicht horen tussen progressieve rock en meer toegankelijke melodieën. Met thema’s als reflectie en persoonlijke groei, biedt het een meeslepende luisterervaring. Het album bevat indrukwekkend gitaarspel, pakkende zang en gelaagde arrangementen, wat het een redelijk succesvol maakt in de discografie van de band. Blink of an Eye toont Enchant op een verfijnde en emotionele manier.

Over de nummers op het album

Opener Under Fire gaat over de druk en uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd in moeilijke situaties. De tekst roept op om sterk te blijven en niet op te geven. Het nummer heeft een dynamisch ritme, krachtige gitaarpartijen en emotionele zang. (7)
Monday beschrijft het gevoel van sleur en frustratie dat vaak bij het begin van een nieuwe week hoort. De tekst verbeeldt het verlangen om te ontsnappen aan routine. Een melancholisch nummer met rustige zang. (6,5)

Seeds of Hate gaat over hoe woede en wrok kunnen groeien en relaties kunnen beschadigen. De tekst waarschuwt voor de gevolgen van negatieve emoties en moedigt aan om vergeving te zoeken. Het nummer heeft een krachtige en donkere sfeer, met stevige gitaren, intense zang en een emotioneel geladen melodie. (7,5)
Flat Line gaat over het gevoel van leegte en emotionele uitputting, alsof het leven stilstaat. De tekst verkent thema’s van desillusie en het verlangen naar verandering. Een nummer met een sombere en intense sfeer, meeslepende melodieën, krachtige gitaren en expressieve zang. (8)

Het nummer Follow the Sun gaat over het volgen van je dromen en het zoeken naar een beter leven, ondanks obstakels. De tekst moedigt aan om optimistisch te blijven en je doelen na te streven. Het nummer ademt een warme en hoopvolle sfeer, met melodieuze gitaren, zachte zang en vloeiende ritmes. (8)
Ultimate Gift gaat over de kracht van onvoorwaardelijke liefde en het waarderen van de kostbare momenten in het leven. De tekst benadrukt dankbaarheid en verbinding met anderen. Het nummer heeft een warme en bemoedigende sfeer, met melodieuze gitaarpartijen en gevoelige zang. (7)

My Everafter beschrijft het verlangen naar een toekomst vol geluk en persoonlijke vervulling. De tekst beschrijft teleurstellingen en het geloof in een betere tijd die nog komen gaat. Muzikaal heeft het nummer een wat emotionele maar stevige sfeer, met harmonieuze gitaren, krachtige zang en een meeslepende melodie. (7)
Invisible gaat over het gevoel van onzichtbaarheid en het verlangen om gezien en gewaardeerd te worden. De tekst reflecteert op eenzaamheid en innerlijke worstelingen. Muzikaal heeft het nummer meest een melancholische sfeer, met sfeervolle gitaren, emotionele zang en een rustige melodie die in kracht toeneemt. (7)

Afsluiter Despicable gaat over zelfreflectie en het erkennen van fouten of negatieve eigenschappen. De tekst onderzoekt schuldgevoel en de wens om te veranderen. Muzikaal heeft het nummer een donkere en krachtige sfeer, met stevige gitaren, intense zang en een dramatische opbouw. (8)
Bonusnummer Prognosis gaat over het omgaan met onzekerheid en het zoeken naar antwoorden op levensvragen. De tekst speelt in op angst en hoop in het licht van een onzekere toekomst. Muzikaal heeft het nummer een introspectieve en gelaagde sfeer, met dynamische gitaren, expressieve zang en een meeslepende structuur. (8,5)

Conclusie en aanbeveling

Blink of an Eye is een meeslepend album dat een mooie balans biedt tussen progressieve rock en toegankelijke melodieën. Met diepgaande teksten over persoonlijke groei, hoop en emotie raakt het album de luisteraar. De krachtige gitaren, expressieve zang en warme sfeer maken dit album een aanrader voor liefhebbers van progressieve rock met gevoel. Zeker de moeite waard om te beluisteren, vooral nummers als Flat Line en bonusnummer Prognosis laten de klasse van Enchant goed horen.

Waardering 7,3 (zonder bonusnummer)