Bliss - Quiet Letters (2003)

Denemarken
Electronic
Label: Music for Dreams

1. Sleep Will Come (6:04)
  2. Breathe (4:52)
  3. Right Here (5:07)
  4. Dunia [New Version] (6:55)
  5. Song for Ulabi [New Version] (6:15)
  6. Wish You Were There [New Version] (1:57)
  7. Kissing [New Version] (6:15)
  8. Evening Sun (4:24)
  9. Manvantara (11:18)
  10. Wish You Were Here [New Version] (6:15)
  11. Don't Look Back (5:30)
  12. Quiet Letter (4:23)
avatar van Saldek
Als het je aanspreekt om eens een avondje te vertoeven in desolaat landschap dan is dit een aanrader. De hoes spreekt al boekdelen denk ik. En als je deze luistert ben je ook echt even helemaal alleen op de wereld.
Het is electronica en heeft her en der wel een house/trance-achtige beat, maar om het direct in deze categorie te plaatsen zou niet fair zijn: een accordeon neemt her en der plaats in de trip op de wolken. Het is allerminst overheersend, maar het IS er, en het geeft samen met een soms wat klagende harmonica en en viool net even een intensere beleving aan de sfeer.
Er wordt ook in gezongen, maar de zang is overduidelijk een bijdrage, een toevoeging. Ik zou het haast omschrijven als fluister van gezongen poëzie als een roep van achter de horizon.
De synths klinken doorgaans nevelig, mild mysterieus en maken dat de muziek niet zozeer onreikbaar ver klinkt, het maakt dat je als luisteraar heel subtiel erin weggedragen wordt. Soms wat lekkere percussie (die op Evening Sun wel errug lekker klinkt), soms een gematigd voorbijgaand pianogeluidje, een bescheiden trompet, sax en ingetogen maar groovy baselines maken dit een uitgebalanceerde productie.
Deprimerend is het allerminst (al zou ik me wel twee keer bedenken in een depressieve bui denk ik), maar het is precies de klank die de titel weergeeft.................................. 'Quiet letters'. 4,5

avatar van shiral
Saldek schreef:

En hier ben ik het helemaal mee eens. Wanneer ik wil slapen maar toch ook muziek wil luisteren, merk ik dat ik zeker 5 van de 10 keer naar deze cd grijp. Ik weet niet of half slapen gelijk staat aan vertoeven in een desolaat landschap, maar wat ik wel weet is dat het meer dan fijn is om daar in te vertoeven! Dat ik Quiet Letters vaak luister voor ik ga slapen betekent niet dat het een slaapverwekkende cd is. Evengoed luister ik deze cd wanneer ik klaarwakker ben, en dat is ook zeker niet vervelend! Soms is in klaarwakkere staat in een desolaat landschap vertoeven heel fijn. Van een liedje als Song for Olabi kan ik denk ik nooit genoeg krijgen. Soms ontdek ik een nieuw liedje dat ik dan vervolgens 100 keer luister om er daarna nooit meer naar om te kijken (luisteren) en het me zelfs tegen gaat staan. Song for Olabi is dan maar een greep uit de liedjes op deze cd die ik nog wel 100 keer zou willen luisteren (misschien niet 100 keer achter elkaar, wat maar goed is ook denk ik, hoewel ik niet weet hoe ik er na 100 keer achter elkaar luisteren over zou denken). Op dit moment geef ik 3.5 * omdat het naar mijn idee soms nét de opbouwende spanning die deze cd zo goed maakt mist, zoals bij Right Here. Maar hoe ik daar over denk wil nog wel per dagdeel en stemming verschillen. Misschien moet ik nog net iets meer stilstaan bij het juiste moment om dit te draaien. Er is wel een grote kans dat dit naar 4* zal gaan of zelfs hoger, omdat er gewoon te veel goede nummers op staan die nooit saai worden, maar daarvoor moet ik toch eerst echt nog wat meer half slapen.

Wish U Where Here is trouwens ge-ni-aal! Oh en Quiet Letter ook!!....hm ik denk dat die 4* er snel aan gaan komen!

(Overigens is het label ook zeeer toepasselijk (voor de meerdere betekenissen van dromen), dat zal vast geen toeval zijn)

avatar van Broem
Werkelijk een top cd van dit Deense quartet. Een album wat zich beweegt in het gebied van electronica en ambient. Heerlijk sfeervol, soms naargeestig maar zo spannend en relaxt. Perfecte opname kwaliteit laat dit album werkelijk uit je speakers knallen. Songs for Olabi is absolute favoriet. Heel erg goed.

Prachtig album inderdaad, een van de betere chill out albums van dit decennium. Heeft iemand aanraders in het chill out genre ?