John Barry - Zulu (1964)

Score
Label: Ember

1. Isandhlwana 1879 (2:17)
  2. Rorke's Drift Threatened (2:39)
  3. Wagons Over (1:24)
  4. First Zulu Appearance and Assault (5:12)
  5. The Third Assault (2:44)
  6. Zulu's Final Appearance and Salute (0:52)
  7. Narration by Richard Burton (2:38)
  8. Stamp and Shake (2:21)
  9. High Grass (2:13)
  10. Zulu Stamp (2:01)
  11. Big Shield (2:14)
  12. Zulu Maid (2:09)
  13. Monkey Feathers (2:09)
neo
Grootschalig ingevulde Barry score. Het hoofdthema is een zelfde soort als die voor het eerdere King Rat. Zelfs toen al vertoonde Barry in zijn werk veel overeenkomstigheden, waar sommige mensen wellicht alleen zullen klagen over de vergelijking Out of Africa en Dances With Wolves. De Zulu score is een beetje als Mischa Spoliansky's beiden scores voor een versie van King Solomon's Mines, maar dan epischer. Spolianksy was de gene die verantwoordelijk was voor de tegenhanger van het ''indianen gevaar motief''; zo eentje voor het gevaar van wilde Afrikaanse stammen. Beiden hadden zonder twijfel niks van doen met de volk zelf maar werd een bijna gimmick achtig iets om te gebruiken. Een goed voorbeeld van zo'n track-met-rondlopend-wild-als-een-kip-zonder-kop-met-een-wild-woest-karakter is de track ''First Zulu Appearance and Assault.''
4 sterren

avatar van John Barry
Zulu is een van mijn favoriete John Barry scores.

De muziek voor de film bestaat eigenlijk maar uit 1 thema. Maar wat voor thema. Een thema dat mij keer op keer om ver blaast als ik het hoor. Overdonderde oorlogsmuziek in stijl. Beste track is First Zulu Appearance and Assault.

De soundtrack duurt maar vrij kort. Er word ook niet echt heel veel muziek in de film gebruikt. Barry gebruikt zijn muziek spaarzaam en zet de muziek alleen op de juiste momenten in. Dit maakt de impact van de muziek in de film alleen maar groter. Zulu is een goed voorbeeld van een film waarbij men laat zien dat het niet altijd nodig is om overal muziek in de film te plaatsen. Het is soms effectiever om de muziek maar spaarzaam te gebruiken.

Eigenlijk is de soundtrack al na track 7 afgelopen. Daarna krijg je nog muziek in een soort rock achtige stijl in Afrikaanse sfeer. Dit is niet in de film te horen en klinkt heel anders dan de voorgaande muziek. Maar ik moet zeggen dat ik desondanks nummers 8 tot en met 13 leuke nummers vind.

5 sterren.