Brainstorm - Memorial Roots (2009)

Duitsland
Label: AFM

1. Forsake What I Believed (6:31)
  2. Shiver (3:21)
  3. The Conjunction of 7 Planets (6:33)
  4. Cross the Line (5:03)
  5. Nailed Down Dreams (5:38)
  6. Blood Still Stains (4:11)
  7. Ahimsa (4:23)
  8. The Final Stages of Decay (6:28)
  9. Victim (4:17)
  10. When No One Cares (3:20)
  11. Would You (5:12)
  12. Seems to Be Perfect * (4:21)
  13. Too Late to Deny * (4:34)
avatar van lennert
Grappig. De eerste keer dat ik deze cd luisterde was mijn kritiek: 'Memorial Roots is niet slecht, maar heeft een vreemde productie en is toch beduidend radiovriendelijker qua tempo en melodielijnen dan de voorgangers.' In de tussentijd merk ik dat het radiovriendelijke karakter hem vooral in de productie zit, al valt het wel op dat men de compactere koers die vanaf Liquid Monster is ingezet nog steeds goed hanteert. In tegenstelling tot Downburst kan ik hier echter wel een aantal uitschieters noemen, zoals The Conjunction Of 7 Planets, Cross The Line en The Final Stages Of Decay. Wat extra tof is, zijn de zangpartijen van Andy B. Franck: een stuk stoerder, agressiever en krachtiger dan voorheen het geval was. De band klinkt hier gewoon echt als een goed geoliede machine en heeft eigenlijk geen zwak nummer op de cd gezet. Zeker een van de beste albums so far!

Tussenstand:
6. Soul Temptation
7. Unholy
8. Hungry

avatar van RuudC
En zo is Brainstorm toch enigszins onverwacht een band die langzaam rijpt, terwijl ik had verwacht dat de hoogtijdagen in het begin zouden liggen. Memorial Roots is het enige album dat ik goed ken van Brainstorm en daarom voelt het niet helemaal eerlijk om deze op 1 te zetten. Toch barst de eerste helft van de kwaliteit. Brainstorm krijgt het hier voor elkaar om bombastisch, groovend, meeslepend en toch een beetje poppy te maken. The Conjuration Of 7 Planets doet erg aan het recente werk van Iron Maiden denken, maar laat horen dat Brainstorm wel echt mooie, gelaagde muziek kan maken.

Verder blijven de Duitsers trouw aan hun eigen geluid. De subtop wordt hiermee langzaam ontstegen. Dit album pakt duidelijk beter uit dan ik van tevoren verwacht had. Vreemd dat de lof over het algemeen vooral naar het ongeïnspireerde Soul Temptation gaat. Memorial Roots is het meest avontuurlijke album van Brainstorm tot nu toe en de finale van Brainstorm begint zelfs spannend te worden.

Tussenstand:
6. Ambiguity
7. Unholy
8. Hungry

avatar van frayedends
Een behoorlijke dip in het ouvre van deze band met een zanger die een matig nummer nog naar een hit kan tillen. En nee, nu overdrijf ik niet.
Alleen snap ik de lofzang van beide reviewers boven mij niet. Dit is namelijk, zelfs voor Brainstorm begrippen, een vrij tam en poppy gericht album. Nu hoeft dat niet perse een probleem te zijn om een succesvol album te schrijven, kijk maar naar de laatste paar van Ghost... Maar echt, in het register van Brainstorm albums geraakt deze steeds verder achteraan in de kaartenbak. Maar toch...die zanger