The Antidotes - L.A. Lights (2008)

Label: Goon Trax

1. Buck Wylin (3:06)
  2. Got Rhymes? (3:01)
  3. One of a Kind (3:25)
  4. Win Win Situation (4:46)
  5. A Breath of Fresh Air (3:47)
  6. For Yall (4:41)
  7. Sweet Harmony Revisted (3:22)
  8. Let's Have a Drink (5:11)
  9. Fresh Tonight (3:50)
  10. Fresh Squeezed (4:54)
  11. Never Forget (3:06)
  12. Pina Colada (3:37)
  13. Speed Lt Down (3:42)
  14. Got Rhymes [Cradle Orchestra Confict Remix] (3:31)
  15. UniveSoul Groove (3:12)
  16. Listen (3:42)
avatar van Silky & Smooth
Dit album heb ik leren kennen via een compilatiefilmpje op YouTube. In dat filmpje stonden o.a. Blu & Exile, Outerspace en Shad. Opeens kwam er een nummer van The Antidotes voorbij en ik moest het hebben!

Uiteindelijk heb ik de CD gevonden met de voorkant die ook in het filmpje getoond werd. Op hun MySpace stond dat L.A. Lights het debuutalbum was van deze hip-hop groep uit Los Angeles. De groep bestaat uit de vier MC's Jo Well, Koncious K, Phenomenon en MarkFader. De laatste is ook nog eens de man die het hele album van prachtige beats heeft voorzien. De reden dat dit album onbekend is gebleven is dat het uitgebracht is in Japan, waar het enkele top-10 hits had.

Nu naar het album. Welk nummer van The Antidotes in dat filmpje stond weet ik niet meer, maar al snel bleek het hele album vol te staan met heerlijk nummers. Toentertijd heb ik dit album grijsgedraaid. Daarna heb ik het hier op MuMe geplaatst om het vervolgens niet meer te luisteren. Laatst weer eens erbij gepakt en ik snapte niet meer waarom ik het weggelegd had. Het blijft zo goed!
Allow me to reintroduce myself: my name is Jo... Well. Hiermee opent Jo Well het album met het nummer Buck Wylin' Dit nummer zet meteen de toon van wat je kunt verwachten op dit album. Allereerst zijn het vier energieke rappers met ieder een lekkere flow. Energiek was het woord dat mij het eerst te binnen schoot na het horen van de eerste twee nummers. Lekkere up-tempo nummers met korte, catchy refreintjes I've got some rhymes in my pocket, I've got some rhymes in my pocket, I've got some rhymes in my pocket.... Met A Breathe of Fresh Air en Fresh Tonight zijn er meer nummers van dit kaliber op dit album.
Gelukkig weet MarkFader met zijn beat je al horen dat hij meer kan dan alleen zulke nummertjes maken. Na de eerste twee tracks beginnen ineens jazzy blazers te spelen met een mooie vrouwenstem eroverheen. One of a Kind is een heerlijke rustig nummer over de liefde dat precies op het juiste moment komt. Dit nummer is ook eigenlijk One of a Kind op dit album. De sfeer die dit nummer heeft wordt niet meer behaald, maar er staan meer laidback tracks op met als Speed it Down als mooi voorbeeld. Wederom een heerlijk jazz-sample'tje, met lekkere rhymes van de rappers.

Al met al een redelijk gevarieerd album dat toch een aantal kenmerken als korte refreintje blijft behouden. Als laatst wil ik de producer MarkFader nog even in het zonnetje zetten. Met zo'n project(je) had ik niet zo'n producer verwacht. Niet vanwege een grote naam ofzo, maar meer om wat hij blijkt te kunnen. Ik had een wat meer amateuristische beatmaker verwacht die leuke geluidjes onder de MC's kan zetten. Het blijkt echter een redelijke getalenteerde producer te zijn. Hij weet ten eerste al lekkere beats te maken die goed passen bij de rappers, maar hij ondersteunt ze ook nog eens goed bij bijv. tempowisselingen of wanneer iets meer benadrukt moet worden. Ook laat hij verschillende kanten zien. De snelle beat van A Breathe of Fresh Air staat bijvoorbeeld loodrecht op de heerlijke beat van Speed it Down. Toch klinken ze beiden erg vet. Op dit moment behoort MarkFader tot mijn favoriete MC's, dit kan in een opwelling zijn, maar ik ben nog steeds niet overtuigd van het tegendeel.
(Volgens mij is dit ook het enige album dat ik instrumentaal heb...)

De reden dat dit album niet de 5* sterren krijgt die het eigenlijk wel verdient is dat er op een paar nummer auto-tune gebruikt wordt. Nou maakt mij dit over het algemeen niet uit, maar hier wordt het volkomen overbodig en slecht gebruikt. Zodanig dat het mij stoort. Als ik daar toch aan gewend raak zal het de 5* krijgen, maar voor nu blijft het bij 4,5*.

avatar van UmindC
Mooi verhaal, ben hier nu wel zeer benieuwd naar..

avatar van FlyLo
Het album is gratis (via theantidotescrew.com). Spijtig genoeg is dat ook te horen. De producties zijn middelmaat, de raps slecht.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik vond dit de eerste paar keer nietszeggend doch prima. Het ligt allemaal gemakkelijk in het gehoor maar de productie (niet per se de beats maar gewoon het geluid) is van heel lage kwaliteit. Hij wordt eerlijk gezegd per luisterbeurt minder, ik wilde aanvankelijk 3,5* geven maar het wordt een krappe 3,0*.

avatar van UmindC
Ik ga een half puntje omlaag. Ik vind het steeds eentoniger worden.

avatar van Silky & Smooth
Bijna 6 jaar na het schrijven mijn over-enthousiaste mening, heb ik deze CD maar weer eens een kans gegeven. Ik moet zeggen dat het mij nog steeds niks tegenvalt. Het is absoluut geen 4,5 waard, maar een kleine voldoende is het toch wel waard. Qua raps is het niet erg hoogstaand, maar de plaat moet het vooral van de sfeer hebben en die is wel fijn.