The Korgis - Archive (1997)

Label: Rialto

1. Everybody's Got to Learn Sometime (4:16)
  2. If I Had You (3:57)
  3. All the Love in the World (3:40)
  4. I Just Can't Help It (3:48)
  5. If It's Alright with You Baby (4:04)
  6. That Was My Big Mistake (4:04)
  7. Domestic Bliss (3:10)
  8. O Maxine (2:39)
  9. Don't Say That It's Over (2:49)
  10. Drawn and Quartered (3:20)
  11. It's No Good Unless You Love Me (3:24)
  12. Rovers Return (2:34)
  13. Sticky George (3:30)
  14. Can't We Be Friends Now (3:54)
  15. Foolishness of Love (3:30)
  16. Nowhere to Run (4:18)
  17. Dumb Waiters (2:42)
  18. Perfect Hostess (3:19)
  19. Love Ain't Too Far Away (3:24)
  20. Living on the Rocks (3:29)
Pieter Paal
Deze compilatie komt aardig overeen met de verzamelaar 'Klassics - The best of The Korgis' uit 2001.
Op 'Klassics' zijn 'Don't say that it's over', 'Rovers return', 'Sticky George', 'Foolishness of love', 'Dumb waiters' vervangen door
'Young 'n' Russian', 'Art school annexe', 'Boots and shoes', 'Silent running' en 'Contraband'.

avatar van WeZet
Zo is het ook bij het Re-rec & live-recording album "Everybody's Got to Learn Sometime" uit 2007 (Weton-Wesgram). Deze mag zeker niet op de site?

WeZet schreef:

Voor zover ik weet is het rommelige Weton-Wesgram geen bootleg-label. Toch zijn er op dat album al een heleboel 'vreemde eenden' verschenen, bijvoorbeeld (niet gerelateerd aan The Korgis) een live-CD van The Motions dat volgens de inlay opnamen uit de jaren 60 zou moeten bevatten. De kenner weet wel beter.
Weton-Wesgram is vooral bekend door het uitgeven van kinderrepertoire (o.a. V.O.F. De Kunst).
Ik ken wel een dure unplugged-CD waarop The Korgis laten horen dat ze hun klassiekers akoestisch prima kunnen brengen. Ze zullen bij het grote publiek toch altijd de makers van die ene grote hit blijven. Inmiddels zijn daar al heleboel covers van (o.a. van Krezip en Zucchero).
Op een Rod Stewart-CD kwam ik laatst weer zijn cover van If I Had You tegen. Dat nummer was in Engeland in de Korgis-versie een grote hit.

avatar van gaucho
Vandaag deze CD voordelig op de kop getikt bij Variaworld in Zwolle, als onderdeel van een pakketje van 5 voor 20 euro. Bij mij heet het ding Archive Series, al blijkt dat meer de titel van een reeks CD's te zijn. Ik had al een tijdje een CD van The Korgis op mijn verlanglijstje staan die de originele versies heeft van de nummers die ik van ze ken.

Deze voldoet aan die omschrijving. De vier hits zijn present: Everybody's got to learn sometime, Rover's return (dat instrumentaaltje met dat hondengeblaf, dat voornamelijk in Nederland en België een top-10 hit werd, en dus succesvoller dan hun enige evergreen), het uptempo If I had you (behoorlijke hit in Engeland) en het zoetgevooisde If it's alright with you baby. Die laatste was nog een kleinde (derde) hit van hen in Nederland en ik heb er altijd een zwak voor gehad.
Verder kende ik de titeltrack van hun bekendste album Dumb waiters en de titeltrack van hun derde album Sticky George, alsmede de nummers All the love in the world en That was my big mistake, die volgens mij ook singles zijn geweest.

Daarmee is dit, voor zover ik dat kan inschatten, een afgewogen keuze uit hun eerste drie albums, die allen uitgebracht werden op het kleine Rialto-label. Deze CD is daar ook op uitgebracht, en dan weet je dat je goed zit voor wat betreft de originele versies. Dat is lang niet altijd zo, want er bestaan inderdaad diverse vage compilaties van dit bandje met live-versies of akoestische uitvoeringen.
De originelen konden alleen maar gemaakt worden in het begin van de jaren tachtig: dikke toetsentapijten en omfloerste vocalen domineren de sound. Overwegend nogal zoetig, maar er zitten best een aantal heel mooie nummers bij.

NB. Zodra ik zie dat een CD is uitgebracht door Weton-Wesgram leg ik 'm altijd meteen terug. Dat is een legitiem, maar wel vaag labeltje, dat zich, zoals Stanley Koekblik hierboven terecht stelt, in de eerste plaats toelegt op kinderrepertoire, maar daarnaast een twijfelachtige naam heeft hoog te houden door CD's van redelijk bekende artiesten uit te brengen die zonder uitzondering bestaan uit live-opnamen of andere 'rechtenvrije' versies. Negeren dus, dat label.