The Smashing Pumpkins - Teargarden by Kaleidyscope Vol 1: Songs for a Sailor (2010)

Label: Rocket Science

1. A Song for a Son (6:03)
  2. Widow Wake My Mind (4:27)
  3. Astral Planes (4:06)
  4. A Stitch in Time (3:33)
  5. Teargarden Theme * (4:02)
Zoals bekend zullen er 44 songs worden gereleased die gratis gedownload mogen worden van de site van The Pumpkins zelf.
De eerste 3 zijn inmiddels vrijgegeven en de komende song verschijnt binnenkort.
Hiermee is de eerste EP afgerond en die kan besteld gaan worden vanaf 17 april en op 25 mei is de release.
Deze EP bevat de cd met 4 nummers en er zal ook een 7" vinyl single bij komen met daarop 2 andere nummers (a en b-side).
Een nieuwe manier van nummers uitgeven kunnen we dus zeggen.
De nummers die nu bekend zijn halen het niet bij het oude werk maar vind ik aangenamer dan hun latere releases.

Met de release van Astral Planes vandaag is deze EP nu eindelijk een feit. De eerste 4 van 44 nummers zijn binnen.
Heerlijk rockend nummer en ik ben eigenlijk best tevreden over deze EP. Het zijn niet de eerste 3 albums, maar het is toch best aardig te verteren allemaal.

avatar van thebestfreaks
He Bah! Nu ben ik toch weer (een beetje) benieuwd naar Pumpkin-werk. Ik had me voorgenomen dat niet meer te zijn

avatar van James Douglas
Niet om degene te zijn die roet in het eten komt strooien maar de eerste 4 nieuwe Pumpkin songs draaien voor mij uit op een behoorlijke deceptie. A Song for a Son ervaar ik als zo'n pretentieuze (piano-)ballad met een niet lopend vers en waar heeft Billy het in hemelsnaam over? Widow Wake My Mind komt al niet erg lekker binnen met haar opening 'oh.. oh oh'. Astral Planes is tot nu toe nietszeggende rocker die men vroeger veel beter wist te pennen. En voor het lieflijke A Stitch in Time geldt eigenlijk hetzelfde. Nee, dan kan ik beter uit de voeten met het materiaal uit de Machina periode. Gelukkig heeft Billy nog zo'n 40 kansen wat betreft dit project dus waar maak ik mij eigenlijk zorgen om?

De teksten zijn inderdaad niet je van het, maar teksten boeien me meestal nooit zo dus daar maak ik me verder niet druk om.
Natuurlijk horen we hier niet de geniale dingen die we vroeger wel hoorden. Ook mijn beleving van de Pumpkins is nu anders (ik was 21 toen Gish net uitkwam en ik al een groot fan werd voordat ze echt groot werden). Maar dit vind ik anno nu lekkere catchy nummers die ik beter verdraag dan alle gedrochten waar hij na Mellon Collie nogal eens mee op kwam draven.

tip_of.yourstar
Hier hou ik van. Deze eerste Teargarden EP lijkt een beetje op een mix van de rechttoe rechtaan rock van Zeitgeist en de akoestische rust van American Gothic. Song for a Son en Stitch in Time zijn mijn 2 favorieten.

avatar van thebestfreaks
A Song for a Son vind ik een mooie opener, maar wat volgt, maakt dat ik geneigd ben af te haken. Toch maakt deze manier van nummers uitbrengen wel dat ik de Billy Pumpkins in de gaten zal houden. De hoop op pracht en praal ligt in een ver verleden, maar ik blijf geloof ik toch stiekem een beetje op zoek naar een nummer waarmee ik weer wordt overtuigd dat Corgan mij kan raken. Dat gebeurt hier niet.

Raymond.
Smashing Pumpkins een bandje wat eigenlijk altijd al wat langs mee heen is gegaan. Totdat ik, gierige Hollander dat ik ben zag dat de nieuwste E.P gratis was. Ik heb deze Teargarden al een paar keer goed geluisterd, en het bevalt prima.

Heb daarom meteen maar Mellon Colli aangeschaft, en die moet volgens jullie MMers nog beter zijn dan dit albumpje?

Klopt deze Cover en Tracklist trouwens wel?

Raymond. schreef:

Klopt deze Cover en Tracklist trouwens wel?

Wat denk je zelf?

Overal op het net is info hierover te vinden.

Raymond.
Ik denk van niet, maar ik zou jouw toevoeging natuurlijk nooit in twijfel durven nemen.

Het is maar net de vraag welke er moet worden aangehouden. De webrelease of de cd release.

Raymond. schreef:

Dat mag best hoor, want ook wij maken fouten en er is niemand die ons daar op controleert. Maar in dit geval klopt het wel. Het gaat hier om een box met allerlei extra's.
Opmerkelijk is wel dat het officiële artwork dat de band er zelf bij leverde tijdens release van de losse nummers dus niet aangehouden wordt (dat bootje bedoel ik dan). De keuze gaat dus uit naar de cd release boven de webrelease

Overigens vind ik wel dat er achterlijk hoge bedragen gevraagd worden voor deze release, zeker als het daarvoor al gratis is aangeboden.

Raymond.
Inderdaad vandaar dat ik ook twijfelde aan de cover.

De echte fans zullen deze Ep wel kopen alleen maar om de collectie compleet te maken. Bovendien staan op de cd release ook nog twee extra tracks, dus dat zal de echte fan allang over de streep trekken.

Ik vind het zelf trouwens echt triest dat de fans als melkkoe worden gebruikt. Net zoals de nieuwe Deluxe Edition van u2 die voor €35 over de toonbank gaat en dat alleen maar voor een mooiere verpakking en een bonus cdtje. Nadeel van het kapitalisme...

Wanneer komt de volgende ep uit? Daar al iets over bekend?

avatar van James Douglas
aERodynamIC schreef:

Voor mij ligt dat iets anders daar ik Adore ook nog als een fantastische plaat ervaar. De Machina periode mocht dan wel zwaar pretentieus en rampzalig zijn geweest, toch floreerde er een aantal individuele songs zoals een Stand Inside Your Love. Nee, daar kan ik meer mee dan deze relatief luchtige kost.

Adore had een paar momenten, maar met Machina haakte ik toch wel af. Misschien was ik een te groot fan en te zwaar teleurgesteld. Misschien ook omdat ik er echt heel vroeg bij was met dit gezelschap waardoor ik ze heel intens heb beleefd.
Dit luchtiger werk raakt me uiteraard bij lange na niet op de manier waarop ze me toen raakten; maar hey, ik ben inmiddels ook wat jaartjes ouder geworden. De Pumpkins zullen nooit meer het gevoel geven dat ze ooit gedaan hebben en daar kan ik goed mee leven.
Als ze dan toch zonodig nog mee willen draaien in de bizz dan kan ik hier goed mee leven en dat kon ik niet met het merendeel van Adore, laat staan van de Machina-albums.

avatar van 0kk0 Babaratski
Zeitgeist was een zware teleurstelling, ben dus benieuwd of ze (hopelijk) een andere weg ingeslagen zijn

avatar van Pinsnider
Voor mij waren Zeitgeist en vooral American Gothic gigantische teleurstellingen. Waarom dan toch mezelf pijnigen om deze nieuwe nummers van mijn oude held(en) te beluisteren..??
Nou, omdat het stiekem toch wel aardige nummers zijn!!! De referenties naar eerder werk hierboven kan ik niet plaatsen. Ik vind het eerder fris en nieuw voor Pompoen-begrippen. Lijkt een beetje terug te grijpen op de jaren '70. Veel minder pretentieus en bombastisch dan eerder werk. Leuk! Verrassend!! Vooral Song For A Son.
Gôh....

Voor mij is dat ook de 'kracht' van deze nieuwe nummers. Voorheen had ik het gevoel dat Billy wanhopig terug probeerde te grijpen op de succesvolle tijden en dat mislukte behoorlijk.
Ik denk dat hij dat nu wat heeft losgelaten met als gevolg nummers die het zeker niet halen bij het beginwerk maar er ook een stuk moeilijker mee te vergelijken zijn op de een of andere wijze. Het straalt iets simpels en ongecompliceerds uit en dat is voor Pumpkins begrippen best even een verademing, vergelijkend met de laatste albums.
Dat ik hier nooit meer zo verliefd op zou kunnen worden als indertijd op Gish staat buiten kijf: andere tijd ook.

avatar van Pinsnider
Je verwoordt hiermee exact mijn gedachten. Het loslaten van de hang naar vroeger en gewoon een collectie lekkere liedjes maken. Geen geforceerd elektronicageluid van zijn solo-album, niet de hoogdravendheid van Zeitgeist, maar gewoon Mooie Liedjes... Ben zowaar weer benieuwd wat er nog gaat komen!

avatar van Ducoz
Komt dit gewoon in de winkel? Dan wil ik er wel 10 euro voor uittrekken..

Reken er voorlopig maar zo'n € 35,99 voor............... (luxe kistje, extra's bla bla bla).
Mij te duur voor zoiets.

Zeker voor 4 nummers..

Die ook niet eens werelds zijn.,.

avatar van Don Cappuccino
Ik luister af en toe naar de Smashing Pumpkins, het oude werk is erg goed, maar toen zag ik dat je deze 4 nummers gratis legaal kon downloaden op hun website, dus dat heb ik maar gedaan en dat beviel erg goed. A Song for A Son heeft veel Zeppelin-invloeden, Widow Wake My Mind is een lekker nummer, A Stitch in Time ook en Astral Planes rockt! 4 sterren voor deze 4 nummers en ik hou het vervolg in de gaten. Ik ben verrast!

avatar van fatima
Ik ook, deze vier songs zijn op z'n minst hoopgevend na alle ellende van na Mellon Collie. A stich in time vind ik zelfs het oude SP niveau benaderen. Wel jammer van dat belegen jaren-70 gitaartje in A song for a son. Of is dat Zeigeist?

avatar van WesleyX16
Ze kunnen het nog. Songs schrijven.
A Song For A Son (idd heeft wat weg van Led Zeppelin)
en A Stitch In Time zijn toch prima Smashing Pumpkin songs.

avatar van kobe bryant fan
Leuke EP, vooral A Song For A Son is een heerlijk nummer.

avatar van Ducoz
A Song for a Son vind ik eigelijk maar een slap nummer, klinkt prima hoor..
Alleen mist de peper en klinkt het alsof het geheel zittend is ingespeeld, soms zit er wat "ruimte" tussen de instrumenten voor mijn idee.

Widow Wake My Mind is dan weer een machtig nummer en zou uit de Mellon Collie tijd kunnen afstammen, lekker nummertje!

Astral Planes giert door de speakers heen en heeft ook een prima refrein.

A Stich in time is ook een prima nummer.

Ja, Billy heeft kan weer lekker songs schrijven, niet zo explosief als op Zeitgeist, maar zeker geïnspireerd en er zit meer in dan alleen beuken.