Jan & Dean - Carnival of Sound (2010)

Label: Rhino

25. Stay [Stereo Mix]
  26. In the Still of the Night [Stereo Mix]
  27. Girl, You're Blowing My Mind [Jan's Final Mix]
  28. Laurel and Hardy [Jan's Demo]
  29. Girl, You're Blowing My Mind (Alternate Backing Track)
avatar van UrbainAlpain
Wie z'n collectie van The kinks of The Beach Boys niet meteen kan vinden en toch een muzikaal tripje door de jaren 60 wil maken kan misschien dit album eens beluisteren. Vrijblijvende, vrolijke popdeuntjes.

avatar van nlkink
Er is meer aan de hand met dit album. Op 12 april 1966 was Jan Berry betrokken bij een auto-ongeluk. Op 16 juni 1966 kwam hij bij uit de coma, met een hersenbeschadiging. Hij was gedeeltelijk verlamd en kon niet meer lopen. Puur op karakter leerde hij met zijn linkerhand schrijven en uiteindelijk wist hij zich ook aan de rolstoel te ontworstelen. In april 1967 ging hij, op dat moment nog midden in zijn herstelperiode, weer de studio in en begon met hulp van Dean Torrence te werken aan een handvol singles en een album dat Carnival Of Sound moest gaan heten. Zelf kon hij op dat moment niet zingen maar naast Dean Torrence werden er diverse vocalisten (o.a. Davy Jones van The Monkees) uitgenodigd. Jan Berry fungeerde las een soort producer. Jan Berry heeft tientallen tapes ingeleverd bij Warner Brothers met daarop de notitie 'For use on Carnival Of Sound'.
Het album is echter nooit uitgebracht.
In 2010 bracht Rhino Handmade het album alsnog uit, met assistentie van Jan Berry. Deze gaf toe dat hij in 1968 geen definitieve tracklist had. Het album was nog niet af. Rhino Handmade gaf hem de gelegenheid om alle tapes opnieuw door te nemen en een bevredigende tracklist op te stellen.
Andrew Sandoval, bekend van alle Monkees remasters, heeft alle tapes geremastered en samen met Jan Berry gemixt.
Het is bijzonder om naar een album te luisteren, wetend dat de man die alles bedacht, organiseerde en produceerde gehinderd werd door de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk. En toch is het een zeer prettig album geworden. Het klinkt af en toe vrijblijvend, maar sommige liedjes hebben een diepere lading. Luister bijv. naar Only A Boy dat een protestsong tegen de toenmalige oorlog in Viertnam is. Ook hoor je dat Jan & Dean net als The Beach Boys de surf- en dragsterliedjes waren ontgroeid. Onwillekeurig dringt zich hier de vergelijking op met Smile. Natuurlijk staat er geen magnum opus als Good Vibrations op Carnival Of Sound, maar ik denk wel dat naast liefhebbers van zestiger jaren muziek, een groot aantal Beach Boys fans dit een heel aardig album zullen vinden.

avatar van Ducoz
UrbainAlpain schreef:

Dan zou ik juist niet deze proberen. Dit is eigenlijk de plaat die na 'Save for a Rainy Day' had moeten komen. Jan & Dean experimenteren hier met psychedelica en is dit eigenlijk compleet anders dan hun oudere werk. Sterker, ze kunnen hier zo mee met de Beach Boys in de late 60s. Jammer dat het nooit zo heeft mogen zijn.

Ps. Fan Tan kan je best scharen onder een nummer ala Good Vibrations.