Watain - Lawless Darkness (2010)

Zweden
Label: Season of Mist

1. Death's Cold Dark (5:29)
  2. Malfeitor (6:58)
  3. Reaping Death (5:07)
  4. Four Thrones (6:16)
  5. Wolves Curse (9:12)
  6. Lawless Darkness (6:08)
  7. Total Funeral (6:04)
  8. Hymn to Qayin (5:57)
  9. Kiss of Death (7:46)
  10. Waters of Ain (14:31)
avatar van Teh_Pwnerer
Ik hoop dat het album net zo goed is als hun vorige album

avatar van kramerdude
Beste en meest geinspireerde Black Metal plaat die ik in tijden heb gehoord. Watain maakt zijn statement waar, Black Metal is reborn!

avatar van master-rens
Erg sterk album. Ben geen black metal liefhebber maar dit kan ik zeker waarderen. Morgen zien op Fortarock!
Hij duurt me alleen net wat te lang.

Stijn_Slayer
Het duurt inderdaad te lang, veel te lang zou ik eigenlijk willen zeggen.

Toch verre van een slechte plaat. Langzaamaan worden steeds meer black metal clichés aan de kant geschoven, door bijv. meer melodieuze riffs.

avatar van Metalhead99
Erg sterke black metal, veel black metal bands zouden hier een voorbeeld aan hebben.

avatar van AOVV
Dit is een erg sterke plaat. Er valt niet veel op af te dingen, alleen misschien de lengte, zoals enkele mensen hier al aangaven. Voor de rest is dit geweldige muziek!

avatar van Sinner
Duurt inderdaad net wat te lang - met zo'n intense muziek heb ik het na een minuutje of 40-45 vaak wel gehad. Nochtans is mijn favoriete song van de cd dan weer 'Waters of Ain' dat ondanks de lengte muzikaal dan toch weer afwisselend genoeg is om tot het einde te boeien. Met name dan de overgang naar het meer melodieuze en slepende stuk rond de 8ste minuut om dan over te gaan in een paar erg geslaagde solo's en leads tegen het einde vind ik geweldig. Alleen voor dat nummer is de cd al de moeite waard - maar ook verder vind ik het erg geslaagd. Veruit de meest interessante 'extreme' black metal band naast Behemoth (die ik dan toch weer een tikkeltje beter vind).

Wel jammer van dat imago en de stage show verder - daar heb ik dan weer niets mee.

avatar van AOVV
Bruut, duister, geweldig intens. Misschien wel te intens. Ik moet Sinner volgen in z'n statement dat het na 40-45 minuten wel genoeg is geweest. Ik hou wel van intense muziek, maar dit gaat soms wat te ver voor mij..

't zit wel enorm goed in mekaar, dus ik zou zeggen, kom volgende keer met een korter plaatje af, en het heeft kans om in een eindejaarstoptien te belanden.

Met dat in gedachten, zou ik het debuut misschien eens kans moeten geven?

3,5 sterren

avatar van Metalhead99
Alle vier de albums worden door Season of Mist opnieuw op LP uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks. Ze worden verpakt in een houten verzamelbox. De prijs liegt er alleen niet om, dus dit is denk ik puur iets voor de echte liefhebbers: Watain, The Vinyl Reissues, 4lp Box, Season of Mist, the metal shop! (Black metal) - e-shop.season-of-mist.com

avatar van Edwynn
Eigenlijk verraste me dit wel. Afgaande op de berichtgevingen rondom Watain alsmede de algehele bekendheid ging ik ervan uit dat de latere Watain een beetje gelikte black-achtige metal maakte. Op maat gesneden voor puistenpubers die een keer opstandig tegen hun moer wilden zijn. The Wild Hunt wees wel wat in die richting. Gekgenoeg is dat op Lawless Darkness helemaal niet het geval.

Het typische black metalgeluid is weliswaar losgelaten en ingeruild voor een meer overrompelende productie maar dat wil niet zeggen dat er maar direct met een gemakkelijke, door symfonische toeters en bellen opgeleukte gothische weerwolvenriedel geschermd wordt. Watain hakt er bij vlagen in dolle woestheid op los met een mengelmoes tussen black, death en thrash metal. Er is sprake van de nodige melodie maar dat is allemaal goed gedoseerd. Nummers als Four Thrones en het machtige Waters Of Ain zijn helemaal af en gaan erin als koek. Als ik aan het vergelijken zou slaan, zou een toegankelijkere Marduk een referentiepunt kunnen zijn.

Zweedse black metallers brengen hun producten graag op verzorgde wijze uit, zo blijkt maar weer eens. De plaat duurt 73 minuten. Dat is best lang voor dit soort oorlogsverklaringen maar eigenlijk zijn ze om voordat je er erg in hebt. Ik kan hier in elk geval geen slechte dingen in ontwaren. Lawless Darkness is gewoon een dikke brok kwaliteitsmetal. Vooralsnog is The Wild Hunt de enige echte tegenvaller in de Watainkronieken gebleken.