Golden Earring - Superstarshine Vol. 1 (1971)

Label: Polydor

9. Where Will I Be
  10. Jessica
  11. In My House
  12. Please Go
Deze compilatie uit de Superstarshine-serie verscheen in april 1972 en bevat Earring(s) nummers vanaf 1965.
Uit de jaren met zanger Frans Krassenburg zijn alleen de singles Please go (1965) en In my house (1967) aanwezig. Prima nummers, maar ik vind ze niet zo goed bij de andere tracks passen.
Daarna worden er nog een heleboel singles overgeslagen en zit de samensteller al in 1969. Murdock 9 - 6182 is van het dubbel-album On the double dat begin van dat jaar verscheen. De groep Alles had in de zomer van datzelfde jaar een bescheiden hitje met een cover van dat nummer.
De single Where will I be was in 1971 al op de compilatie Greatest hits vol. 2 verschenen. Het is een van de mooiste Earringsnummers en ligt zo'n beetje in dezelfde lijn als Just a little bit of peace in my heart.
Landing is de gave openingstrack van het acid rockalbum Eight miles high.
De single Another 45 miles stond ook al op Greatest hits vol. 2, maar het b-kantje I can’t get a hold on her ziet hier voor het eerst het licht op een (compilatie) album. Deze rocker met tempowisselingen zou net zo goed op het album Eight miles high gepast hebben.
This is the time of the year kwam in juli 1970 op de b-kant van Back home terecht. Een maand later kwam het album Golden Earring - Wall of dolls uit. Waarom Back home zelf niet op deze Superstarshine-compilatie aanwezig is, is mij een raadsel.
Holy holy life was een single tussendoortje en opent ook Greatest hits vol. 2.
Het mooie b-kantje Jessica kwam voor het eerst op dit Superstarshine-album terecht. Op The complete single collection volume 1: 1965-1974 (CD) is het nummer als bonus track aanwezig.
In juli 1971 verscheen het album Seven tears en pas in september van dat jaar She flies on strange wings als single. Part 1 op de ene kant en Part 2 op de andere zijde. Dit was in de jaren 70 een trend.
Ook disco-artiesten zoals Tavares verdeelden een lang nummer over 2 single-kanten. Sommige platenmaatschappijen losten dit probleem op door 33 1/3 rpm singles uit te brengen. Later kwamen de 12 inch maxi-singles op de markt die doordat de groeven verder uit elkaar lagen een beter geluid hadden.
Toen deze compilatie in april 1972 in de winkels lag, moest Buddy Joe nog als single verschijnen en kort daarna zou het album Together volgen.
Deze compilatie was dus vooral interessant voor de fans die een aantal non album singles gemist hadden.
De serie Superstarshine bevat alleen maar goede artiesten o.a. The Beatles (feat. Tony Sheridan), Jimi Hendrix, Earth & Fire, The Move, Bee Gees, Eric Clapton, Bee Gees, The Monkees, Supersister, The Mothers of Invention etc. etc. etc. Polydor bracht ook een serie dubbel-albums uit onder de titel Pop History. Ook de Golden Earring ontbreekt niet in die serie.

Mooie serie inderdaad; ook jojo van kooymans kwam onder de naam superstarshine uit ...

avatar van CASINO BOOGIE2
Leuk album, met stand alone singles als Holy Holy Life, Where Will I Be, Another 45 miles. Staat hier geregeld op