Blackalicious - NIA (1999)

Label: Mo' Wax

1. Searching (1:49)

met Erinn Anova

2. The Fabulous Ones (3:00)
  3. Do This My Way (4:49)

met Lyrics Born

4. Deception (5:11)
  5. A to G (2:24)
  6. Cliff Hanger (6:21)
  7. Shallow Days (4:20)
  8. Ego Trip by Nikki Giovanni (1:44)

met Erinn Anova

9. You Didn't Know That Though (4:35)
  10. If I May (3:45)

met Erinn Anova en Lateef the Truthspeaker

11. Dream Seasons (4:49)
  12. Trouble (Eve of Destruction) (4:28)
  13. Smithzonian Institute of Rhyme (4:24)

met Lateef the Truthspeaker

14. As the World Turns (5:41)

15. Reanimation * (3:38)
  16. Beyonder (4:06)
  17. Making Progress (3:11)
  18. Sleep (3:54)
  19. Finding (1:52)

perfect........ niets aan toe te voegen !! dikke 5

avatar van BoordAppel
In alle opzichten minder dan zijn opvolger. Lijkt veel langer te duren maar dat is niet zo, vind vooral de beats wat minder. Natuurlijk is dat allemaal maar relatief want het blijft een geweldig album dat met kop en schouders boven zoveel andere hiphop uitsteekt.
Op Trouble (Eve of Destruction) laat Gift of Gab echt horen wat hij in huis heeft, dat doet hij op Blazing Arrow echter veel vaker. Deception blijft wel een van de beste nummers die Blackalicious ooit gemaakt heeft.

Pioniers in de hip-hop/rap

avatar van T.O.
Reijersen schreef:

Pioniers in de hip-hop/rap

Waar heb je het over?

avatar van Reijersen
Daarmee bedoel ik, dat de muziek die zei maken vernieuwend en origineel is in zijn genre.

Goeie flows, goeie teksten en strakke producties. En gelukkig niet te bekend, dat houd het voor jezelf.

avatar van Gyzzz
4,5*. Ik vind veel nummers geweldig op dit album, en ook van de nummers die mij minder bevallen zie ik wel wat de kwaliteit is, ik vind ze alleen persoonlijk wat minder. Zowel Gift Of Gab als Chief XL heeft er veel aandacht in gestoken, maar toch komt de beste productie (Cliff Hanger) weer van DJ Shadow.

anathema
Ben niet echt een hip hop-liefhebber, maar deze plaat vind ik behoorlijk briljant. 4,5*

avatar van Osiris Apis
7,99 bij BOL

Reijersen schreef:

Mijn spelfout daargelaten ben ik het hier nog steeds roerend mee eens. Geweldige hiphop. Gift of Gab is één van mijn favoriete rappers en het is echt genieten geblazen. Dan te bedenken dat opvolgend werk nog beter is.

4 sterren

EPMD
een halfje beter dan blazing arrow, maar scheelt eigenlijk heel weinig... geweldige beats en Gift of Gab ript the mic...

Social_Mask
Toch wel een stuk minder dan de andere 2 albums. Ik vind dat beide alles wel goed doen, maar de nummers blijven niet hangen. Waar ik bij Blazing Arrow en bij The Craft vele nrs had (bijna alle nrs eigenlijk...) die ik wel 2 of 3 (zoniet meer) keer achter elkaar kon draaien, heb ik er hier maar een stuk of 4. Die zijn dan wel weer briljant! Volgens mij liet de chemie tussen de 2 nog even op zich wachten.

avatar van P Jay
Een beetje een onevewichtig album dit. Heel sterke uitschieters maar zeker ook een paar nummers die, hoewel ze zoals Gyzzz hierboven zei kwalitatief wel goed zijn, toch niet echt blijven hangen en daardoor het album (zoals Boordappel zei) lang doen lijken. Alles is dus al gezegd eigenlijk.
Gift of Gab blijft wel een erg goede MC, wat zeg ik een uitmuntend goede MC. Zijn flows grijpen je echt naar de keel en zuigen al je aandacht op! De beats zijn erg aangenaam. Bij 'Blackalicious' kan je altijd optimistische, zonnige beats en een positieve boodschap verwachten.

Alle nadelen in acht genomen, geef ik toch een 4,5 omdat ik weet dat dit album nog gaat groeien bij mij en dat je een MC als Gift of Gab gewoon naar waarde moet schatten bij het geven van een score en hij verdient die score gewoon! Ik vind dit iets sterker dan Blazing Arrow omdat er daar teveel gezongen werd en ja... Moeilijk te omschrijven, mijn buikgevoel is hier beter dan op hun opvolger. Maar Blackalicious blijft wel gewoon een supergroep!

RedLightCityBoy
Ik heb deze download al tijden liggen,
maar er kwamen meerdere albums op mijn pad waadoor ik deze toen niet kon checken. Maar wat is dit een geweldige muziek zeg!
Ik ben echt helemaal verrast door de sterke teksten en de mooie beats. Bij sommige albums heb ik een apart gevoel zoals bij: The Chronic en Enter The Wu-Tang en bij dit album heb ik dat ook een klein beetje. Ik zal uiteraard het latere en eerdere werk ook nog goed moeten luisteren om Blackalicious beter te leren kennen. Maar nummers als Deception, If I May of Shallow Days vindt ik echt helemaal uniek. lekkere afwisseling van Devin’s nieuwe naar deze. Nu maar Blazing Arrow checken.

4.5* van mij voor een unieke vernieuwende vibe van prachtige, echte hip hop.

avatar van principal2000
In mijn ogen een moderne klassieker. Vernieuwend, hoog niveau van beats, hoog niveau van mc, positivisme en veel uiteenlopende nummers (voor ieder wat wils).

avatar van JustiFicatioN
Deze ligt bij concerto voor 8 euro(tweedehands) met nog het plastic er om heen. Ik heb hem niet meegenomen omdat ik al vier cd's wilde kopen. Ik vond dat wel genoeg.

avatar van René.
Kom nu pas achter zijn bestaan, maar hoop gedownload en klinkt geweldig.

avatar van Shelter
René. schreef:
Kom nu pas achter zijn bestaan, maar hoop gedownload en klinkt geweldig.

Het is niet 1 persoon, het is een rapper Gift of Gab en een producer Chief Xcel.
Gift of Gab heeft ook solo werk, wat vrijwel hetzelfde klinkt, dus ook waard om te checken.
Lyrics Born (wel 1 persoon) is overigens ook in hetzelfde straatje net als Lifesavas allemaal dope.
Ik vind Blaznig Arrow iets beter, maar vooral vanwege het geweldige "Make You Feel That Way" een van de meest relaxte hiphop tracks die ik ken. Gift of Gab is een van de beste rappers die ik ken, wat hij tekstueel doet is bizar goed. Lees de lyrics maar eens na, met multirhymes echt ziek goed.

NIA dan, gewoon super goed. Teksten zijn goed en mooi opgezet. Duo heeft wat te melden en de producties zijn super nice met volle beats. Mijn favorieten hier zijn; The Fabulous Ones, Do This My Way, Cliffhanger (old school beat van DJ Shadow nice), Shallow Days lijkt een soort van voorloper van Make You Feel That Way met een soortgelijke sample, ik had eigenlijk beter een lijstje kunnen maken met de tracks die ik wat minder vind want die is vrij kort
4.5*