Jan Akkerman & Claus Ogerman - Aranjuez (1978)

Jazz
Label: CBS

1. Adagio from 'Concierto de Aranjuez' (5:53)
  2. Nightwings (4:49)
  3. Mondinha (5:33)
  4. Españoleta (5:05)
  5. Pavane Pour une Infante Defunte (6:45)
  6. Love Remembered (3:33)
  7. The Seed of God (5:36)
  8. Bachinanas Brasileiras (5:43)
Nogal saaie, voortkabbelende Akkerman plaat. Er gebeurt ontiegelijk weinig, en dit album is buitengewoon tam.

avatar van B.Robertson
Het openingsnummer is toch wel erg goed. Daarna is Nightwings het mooiste.
Je waant je haast in een antiquariaat met deze plaat.

WPE
Ach, het is wel waar, het kabbelt allemaal door, 45 minuten lang, en je hoort absoluut niet aan het gitaarspel van Jan dat hij een topgitarist is. Maar....toch is deze plaat best wel sfeervol, en kan best een keertje lekker laat op de avond gedraaid worden.

avatar van DeWP
Als je een oververzadiging van violen wilt hebben, koop dit album. als je klassieke muziek wilt luisteren, koop dan iets van een klassiek geschoolde muzikant.
Maar....Jan durft het toch aan om klassieke muziek op zijn eigen manier op te nemen. Daar krijgt hij ook punten voor vind ik...

avatar van B.Robertson
Een 'oververzadiging' aan fluit zoals de Introspection serie van Akkermans voormalige collega Thijs van Leer spreekt me als sfeeralbum meer aan, maar uit Aranjuez kan wel de voldoening van rust gehaald worden - al had Jan zo hier en daar wel even wat meer zijn aanwezigheid mogen laten opvallen. In Nightwings trekt hij op een gegeven moment toch wel fel van leer en in de Focus bewerking Love Remembered staat hij dan al wat meer op de voorgrond. In The Seed of God wordt de volhardende luisteraar uiteindelijk op een langere opvallende solo en een bijzonder fraai slot getrakteerd, waarna het resterende gedeelte nog een kleine zit is. Een beetje meer 'oververzadiging' aan gitaar had dit album net wat meer pit gegeven, blijf erbij dat deze samenwerking met Claus Ogerman het goed doet in het antiquariaat. Aranjuez lijkt me wat meer klassiek dan de crossover-klassiek van Introspection, maar moet toch vooral een gitaarplaat zijn om de lading te dekken.

avatar van Rainmachine
Deze meegenomen uit de aanbiedingsbak van 1 euro, crimineel maar dat is hoe het gaat. Aardig Akkerman album maar niet indrukwekkend, sfeervol voor de zondagochtend met een krantje en een bakkie. Klinkt ook meer als een filmscore dan een op zichzelf staand album. Jan kan de snaren beroeren dat weten we allemaal, daar is hier niet echt veel van te horen ook al is het ook absoluut niet slecht. Dat Jan hier aan begonnen is nog een ding dat een groot label hier geld in heeft gestoken is een ander ding. Commercieel totaal niet interessant dus veel geld zal er niet mee verdient zijn. Desalniettemin vind ik het een leuk album en ik ga 'm zeker af en toe wel eens draaien om tot rust te komen na een hectische week.