Amon Tobin - Chaos Theory (2005)

Alternatieve titel: Splinter Cell

Braziliƫ
Score
Label: Ninja Tune

1. The Lighthouse (5:05)
  2. Ruthless (5:15)
  3. Theme from Battery (4:26)
  4. Kokubo Sosho Stealth (3:26)
  5. El Cargo (4:24)
  6. Displaced (6:58)
  7. Ruthless [Reprise] (4:27)
  8. Kokubo Sosho Battle (4:16)
  9. Hokkaido (3:01)
  10. The Clean Up (7:00)
avatar van Sir Odolf III
Voorlopig geef ik deze maar een 4. Maar als me ook maar enigszins op gaat vallen dat deze plaat kwalitatief in het verlengde van Out From Out Were ligt, dan - oe jonge! - nee let dan maar eens op!
The Lighthouse is al meteen zo'n geweldige, qua sfeer moeilijk te typeren track. Zoals veel van het mij bekende werk van AT me in de oren klinkt: spannend, zwoel, mysterieus, geheimzinnig, frenetiek, nerveus, donker, zuiver, levendig, gedrogeerd en ga zo maar door. Of zo...

avatar van Fianosther
Wat een plaat zeg! Een gewedlige sfeer, qua structuur andere nummers dan wat we normaal van hem horen, qua kwaliteit wat consistenter dan Out from Out Where. Deze plaat staat zonder het spel erbij absoluut z'n mannetje. 4,5*

avatar van Fianosther
Wat heeft the clean up toch een geweldige climax zeg!

avatar van LeRoi
Als rechtreaarde fan van Amon (REspect BRO!) vind ik deze toch wat minder (en heb ik 'm inmiddels al weer van de hand gedaan via MMD). Van mij dus 'tree points'.

avatar van andnino
Is dit nou een compleet ander album of gewoon een ingekorte versie?
Ik heb namelijk een 2 disc versie met als tracklist:
9. Bathouse [19:28]
10. Kokubo Sosho [12:57]
11. Common [9:57]
12. Credits [3:29]

Waarschijnlijk de soundtrack versie ofzo...
Goede nummers, dat wel, maar het is allemaal zo langgerekt.

avatar van Leonard91
Aardig album, maar sinds Amon vaarwel heeft gezegd aan zijn jazz-invloeden kan hij me niet echt meer bekoren. Positieve uitschieters zijn "El Cargo" en "The Clean Up". Een 3*

tuktak
respect voor de spelfabrikant, die het gewoon aan durft om iemand als amon tobin de volledige vrije hand te geven om een soundtrack te maken. op die manier ontstaat er altijd een veel beter resultaat, dan als er allerlei richtlijnen worden opgesteld hoe het ongeveer moet komen te klinken. dit vertrouwen hebben ze amon tobin geschonken en hij heeft het zeker niet beschaamd.
chaos theory doet zijn naam wel eer aan, niks geen jazzy vibe meer op deze plaat, maar gewoon een behoorlijke stevig album vol duistere klanken en aparte geluiden. een duister album is het dan ook echter weer niet. het is zoals vaak bij amon tobin, dat het niet een standaard meteen te identificeren sfeer bevat. en daarom het kwartje niet snel valt bij velen.

avatar van YoG
YoG
Hij is duidelijk geinspireerd door z'n eerdere werk.. El Cargo klinkt als een track op Adventures in Foam (met zn pseudo Cujo)
De meeste andere tracks zijn beetje als Bricolage en Permutation, maar dan op 10-voudige snelheid..

Kan me niet zo bekoren dit..

Heb het spel gespeeld en met deze (vooral adhd-)achtergrond muziek is het niet zo prettig spelen.. rustig langs andere personen sneaken terwijl de beat volledig los gaat, ..blijft een vreemde mix.. ?

avatar van andnino
Klopt, het word hier regelmatig om geprezen, maar ik vind het maar matig als score.

avatar van Florsi Florsa
YoG schreef:

Als het goed is hoor je hele rustige sneaky muziek als je aan het stealthen bent en alleen van die herrie als je aan het vechten bent.
Was bij mij tenminste wel zo.

avatar van YoG
YoG
Zou wel zo moeten werken, maar ging niet altijd goed hier.. en constant die overgangen naar adhd en ambient, dat werkt erg op je zenuwen. Dat terwijl je je heel erg moet concentreren in dit spel

avatar van Florsi Florsa
Ik heb er geen problemen mee gehad, sterker nog, ik vond het de game erg ondersteunen. Vooral de bank level had een erg lekkere sfeer, mede door de muziek.

avatar van Nakur
Leuke plaat. Ik zal binnenkort ook de inFAMOUS soundtrack erop zetten, ook van meneer Tobin en ook prima.

avatar van jurado
Is dit de plaat met ex - Santana en meesterdrummer Michael Shrieve?

neo
Ja.

avatar van Nakur
Ik zie net dat ik deze OST qua score op gelijke voet heb staan als Foley Room (beide 3.5*). Als ik echter ga kijken naar het aantal keer dat ik beide albums heb gedraaid (ookal heb ik geen cijfers bijgehouden), springt deze er echter hoog boven uit. Daarom verlaag ik de score van Foley Room.

avatar van Dorstlesser
maar sinds Amon vaarwel heeft gezegd aan zijn jazz-invloede

Hè? Ik vind dat er nog meer dan genoeg jazz op staat. Hoe dan ook, superchille plaat, lekker veel dynamiek.

avatar van Michiel Cohen
Dit album is zijn tijd ver vooruit.