Baaba Maal - Firin' in Fouta (1994)

Senegal

4. Mbaye (5:02)
  5. Njilou (5:31)
  6. Gorel (5:29)
  7. Sama Duniya (5:19)
  8. Salimoun (Funky Kora) (5:02)
  9. Ba (7:14)
  10. Tiedo (6:07)
Baaba Maal , Senegalese artiest, die in latere jaren een echte ster werd. Dit album is nog een album uit zijn begin jaren. In deze tijd was de muziek nogal gewaagd. Het is world, maar Baaba Maal weet de traditionele muziek te combineren met allerlei andere invloedem hip hop, rock, samba, dance en ga zo maar door.
Voor de fans van echte onvervalste world muziek was Baaba Maal veel te westers gericht, maar voor het Franse dance publiek was het misschien juist niet westers genoeg. Nu na zoveel jaren kunnen we deze vermenging van Senegalese en westerse muziek veel meer waarderen en voelt het ook veel bekender aan. Veel andere Afrikaanse waren ook bezig met deze vermenging denk aan zoals bijvoorbeeld Youssou D'nour, Salif Keita, More Kanté.
'Sidiki' is een hommage aan de basspeler en aan de griotten, stevige start van de plaat. Africab Woman een hymne aan de Afrikaanse vrouw. Bij een aantal nummer heeft de (Isalmitische ) religie veel invloed zonder dat dit erg storend is. en er zijn nummers die het prima doen op de dansvloer.
Op dit album zijn er flink wat gastmuzikanten, waaronder Jah Wobble en Simon Emmerson van Afro Celt Sound System. Echt veel traditionele instrumenten hoor je niet.
Ondanks dat alles een redelijke, ritmische plaat van Baaba Maal.