I Am Oak - On Claws (2010)

Folk
Label: Snowstar

1. We Are Sound (1:28)
  2. On Trees and Birds and Fire (2:56)
  3. Wolfes in the Yard (1:16)
  4. Don't I Know Enough (2:39)
  5. Hearts (2:50)
  12. Murmur (2:48)
  13. On Crests (1:49)
  14. Clavicles (2:55)
avatar van Sjaakspeare
Waarschijnlijk wordt dit een hype, en wat mij betreft is dat terecht, in hoeverre een hype terecht kan zijn (een dergelijk overweldigende aandacht blijft altijd disproportioneel). Toch vind ik dit album niet volledig geslaagd; de teksten zijn soms wat flauw, ietwat grabbelpoetisch. De melodieen en de gevoeligheid van de nummers moet daar dus voor opdraaien, en brengen dan ook erg veel. Vooral 'On Trees and Birds and Fire' vind ik prachtig. Voorlopig 3,5 sterren. Dat kunnen er meer worden, maar om daar de zekerheid over te hebben, moet ik het nog wat vaker beluisteren.

JolkiPalki
Waar ken ik deze naam ook al weer van? DWDD?

avatar van Rhythm & Poetry
Ja, daar waren ze een tijdje terug in de gast. Lieten geen indruk op me achter, want meer dan dat ze er waren kan ik me niet herinneren.

avatar van WJW
WJW
Huiskamerkabbelpop. Heerlijk.

avatar van xrockerx
beste Nederlandse plaat sinds jaren...maar er komt dan ook voor een groot gedeelte meuk uit ons kikkerlandje

Tijd om je oogkleppen eens af te zetten dan...

Wel eens van Moss, Bettie Serveert, Applescal, Arthur Adam, Martyn en Tim Knol gehoord? Allemaal recentelijk geweldige albums uitgebracht.

avatar van oruiz
1 woord: geniaal. Heb hem op plaat gekocht en dan klinkt alles nóg 'folky-er' en warmer. De zanger komt ook nog eens over als een onwijs aardige gozer.

avatar van Japser84
Nr. 2: 'On trees and birds and fire' is één van de mooiste nummers die in Nederland zijn gemaakt... dit jaar

Nog even wat beter luisteren om te stemmen.

avatar van Japser84
Hmmm...
Toch wat saai. Eigenlijk is 'On trees...' een hoogtepunt en kabbelt het album daarna maar wat verder zonder echt spannend te worden. Er staan te veel niemendalletjes op die niet blijven hangen. Misschien is het een groeiplaat, dus ik schrijf 'm nog niet af.
Ik ben ook benieuwd naar 'I Am Oak' live. Gelukkig komen ze op De Affaire!

avatar van Motdattan
Wat een prachtige folk nummers. Zet hem voor nu op 4,5*.

avatar van BunnyClub
Het is een mooi album, maar voor mijn gevoel lift het een beetje mee op de hype rondom "kijk-mij-eens-poetisch-en-folky-doen -kijk-een-vogel-en-een-eekhoorn"bandjes. Dealniettemin erg mooi.

BunnyClub schreef:

Mwah The Subhuman maakt al langer dit soort liedjes en hij maakt met een andere band weer meer op Pavement en Dinosaur jr. gerichte muziek, terwijl Aino met The Secret love parade weer wat anders doet. Stellen dat het een beetje meeliften is, is kort door de bocht, het is gewoon 1 van de kanten van een talentvolle groep muziekanten.

avatar van Sjaakspeare
Bunnyclub legt haar vinger met een heel aardige nauwkeurigheid op de conventies van de hedendaagse folkpop. Ik meen dat conventies onvermijdelijk en daarmee niet laakbaar zijn, maar als iemand een minder deterministisch standpunt aanhangt, vind ik dat niet vreemd of verwerpelijk. Ik schrijf authenticiteit eigenlijk ook bewonderenswaardiger.

Maar, zoals (willie) al impliceert, doe je I am Oak tekort door te zeggen dat ze meeliften op een hype. Ik bespeur bij deze jongen toch echt oprechte muziekbeleving, wat het idee dat hij met dit album een gericht schot afvuurt op het succes nogal implausibel maakt.

Ravenous
herman schreef:

Stiekem vind ik dit eigenlijk veel beter dan alles wat je daar noemt. Maar zal ook wel met smaak te maken hebben.

avatar van xrockerx
herman schreef:
Tijd om je oogkleppen eens af te zetten dan...

Moss is prima maar overrated same met Bettie

Tim Knol is saai en braaf

en als we over electronische muziek gaan praten....tja das totaal iets anders

Martyn is overigens wel te gek!

BobbieMarley
Leuke cd

avatar van thetinderstick
Prachtig debuut (naja niet helemaal.. zie 'Ols Songd') van I Am Oak. Ik begrijp best dat sommige mensen het saai vinden, doordat de nummers zo onderkoeld worden gebracht, met minimale begeleiding. Als je er naar luistert heb je niet direct het idee dat je naar iets bijzonders aan het luisteren bent. Maar toch, de liedjes, hoe simpel en hoe kort ook, gaan langzaam onder de huid kruipen. Thijs Kuijken is een genie als het gaat om met zo min mogelijk middelen een maximaal resultaat te bereiken, omdat de details zo goed zijn uitgewerkt.

Bij de eerste draaibeurten vallen 'On Trees and Birds en Fire' en 'Don't I Know Enough' vooral op. Die hebben dan ook de meeste 'hitpotentie'. Maar ook 'Under Sun', 'Clavicles, 'Hearth' (niet 'hearts') en mijn favoriet 'Trumpets' zijn bij nadere beluistering prachtige liedjes.

Dan zijn er nog een aantal nummers die hooguit anderhalve minuut duren, maar die ook van grote klasse blijken te zijn: 'We Are Sound, 'Wolves in the Yard', 'On Talons', 'On Oxen', 'On Crests'.

Mijn versie is de heruitgave uit 2013, met 'Oakestra' en het 'stevigere' 'Gold & Porcelain' als toevoegingen.

Prachtig album van een van de beste artiesten van nederlandse bodem van de laatste jaren. Doet niet of nauwelijks onder voor zijn latere werk.