Roos Jonker - Mmmmm (2010)

Jazz
Label: Dox

1. Hangover (3:32)
  2. Still There (4:01)
  3. Man in the Middle (3:42)
  4. Mmmmm (4:41)
  5. Play the Guitar (3:51)
  6. New Dress (2:58)
  7. Roses All the Way (3:20)
  8. Me and You (2:32)
  9. Shoes and Booze (3:49)
  10. Soon (2:07)
  11. Instrumental (4:45)
Maartenn (crew)
Nieuwe plaat van een conservatorium jazz-dame waar ik persoonlijk erg benieuwd naar ben. Bij mij staat 'ie in ieder geval al in de pre-order.

28 mei weten we meer!

rabbit
De hoes lijkt wel verdacht veel op deze..

avatar van OldRottenhat
En klopt het trouwens dat ik als titel 6 M'etjes tel en op de hoes maar 5?!

Maartenn (crew)
edit: het nummer is wel met zes m'en

rabbit schreef:
De hoes lijkt wel verdacht veel op deze..

Naaah, een beetje dan

Maartenn (crew)
Jawel, de eerste plaat van dit nieuwe Nederlandse Jazzgeschenk. Eerst even wat algemene informatie ter introductie:

Roos begon op jonge leeftijd met zingen en het spelen van saxofoon, harp en piano. Op 16-jarige leeftijd speelde zij in haar eerste band Hot Stuff. Hierna studeerde ze aan het conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2004 haar bachelor en in 2006 haar master-graad in jazz haalde.

Tijdens haar studie speelde Roos, onder andere, met Benny Sings en trad ze op tijdens het North Sea Jazz Festival en de Uitmarkt. Anno 2008 is zij de leadzangeres van het Glenn Miller Orchestra, dat optreedt in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Op 28 mei 2010 verscheen haar debuutplaat 'Mmmmm bij Dox Records. Op 31 mei werd het album gepresenteerd in het Comedy Theater in Amsterdam.

Tot zover de introductie, nu het album zelf.

Nu we weten dat Roos Jonker een multi-instrumentalist is, afgestuurd is aan het conservatorium in Amsterdam en meespeelt in grote jazzbands, hoef ik eigenlijk niet meer te vermelden dat dit album sowieso geen kak meer kan worden. Dat is het dan ook niet.

Het best bespeelde instrument op deze plaat staat niet in het wiki-verhaaltje genoemd, maar blijkt na het luisteren van dit album haar stem te zijn. Wat deze vrouw qua zang kan is iets wat ik nog niet eerder heb gehoord. Er zijn vast andere jazz-zangeressen die hieraan kunnen tippen, maar ik sta nog steeds versteld van een perfect uitgebalanceerd stemgeluid over prachtige arrangementjes heen gezongen.

Favorieten zijn moeilijk aan te wijzen, deze plaat wil je in één keer uitzitten.

Een 4.0*

Stijn_Slayer
En daar is de eerste Emerald kloon.

Op zich is het muzikaal nog wel iets sterker en interessanter, maar dit is niet echt mijn soort jazz.

Maartenn (crew)
Stijn, meen je dat nou series, of heb je dit album gedownload, één keer geluisterd en weer aan de kant gelegd?

Compleet andere scene, in eigen beheer opgenomen, zelf geschreven, geproduceerd en gecomponeerd. Kortom; een talent wat in mijn optiek vele malen diverser is dan dat van Caro - serieus, hoe kom je op die vergelijking - Emerald.

Stijn_Slayer
Let op de emoticon. Ik spot een beetje, maar mixjes tussen pop en jazz zullen we dankzij Emerald nog wel vaker gaan tegenkomen.

Verder ben ik het wel met je eens, ik zei dan ook dat ik haar muzikaal beter vind.

Maartenn (crew)
De emoticon was me niet ontgaan, maar de verduidelijking helpt; al impliceer je natuurlijk nog steeds dat Roos Jonker naar aanleiding van het succes van Emerald een album heeft gemaakt in een jazzy richting.

Hoewel beide een conservatorium achtergrond hebben, richt deze plaat zich toch meer op het kleinkunstpubliek, dan op de grotere commercie. Wat mij ook duidelijk de insteek lijkt, als je bijna volledig in je eentje een plaat besluit te maken.

Overigens een leuk nieuwtje wat betreft dit album:

Great news for Roos Jonker from Japan: her debut album Mmmmm that was released in Japan under the name ‘Roos’ has been chosen by iTunes Japan as ‘Breakthrough Album of the Year’ in the category jazz. This is a huge sign of respect for Roos Jonker’s beautiful album.

Edit: ik zie nu trouwens ook dat ze te gast was in DWDD. Is dat de reden dat je uit de pindakaaspot bent gaan snoepen Stijn ?

Stijn_Slayer
Ja, ik zag haar daar inderdaad. Je moet soms toch een beetje op de hoogte blijven, hè.

Maartenn (crew)
dat is waar. Het is spijtig dat ik het te vaak mis. Vaak wel leuke artiesten toch Maar dat is natuurlijk geheel off-topic

avatar van FunkStar
Het album valt mij best wel tegen. Het vlotte, frisse en zomerse Still There spreekt mij wel enorm aan. Jammer dat ze op het album niet meer van dit soort liedjes heeft gezet. Gemiste kans!

avatar van vigil
Dit is het soort VVD feestjes brave jazz waar ik niets mee kan. Ik sluit niet uit dat een eventueel volgende plaat meer mijn ding is want je hoort wel talent. Minder conservatorium en meer gevoel is een klein adviesje.