menu

Mad EP - Eating Movies (2004)

mijn stem
3,96 (14)
14 stemmen

Verenigde Staten
Electronic
Label: Ad Noiseam

 1. S-Cents (2:05)
 2. Dweller (3:09)
 3. Hz (4:05)
 4. Live Till I Rot (3:43)
 5. Pmoonv2 (3:50)
 6. Saill On (3:49)
 7. Dana's Calming Effect on a Mad Mind (2:53)
 8. Ride_072902 (5:57)
 9. Hz Rmx (3:37)
 10. Den-m (5:02)
 11. Scab Removal Technique (3:13)
 12. Get with Rats (4:33)
totale tijdsduur: 45:56
zoeken in:
avatar van Onderhond
5,0
Den-m ....

Track 1 op een Ad Noiseam sampler die ik bij m'n CDs kreeg. Wat een absoluut frivole, sappige, guitige en geniale track. Hier moet ik meer van hebben.

http://www.adnoiseam.net/index-2.html -> integraal te beluisteren

avatar van Onderhond
5,0
Voor de rap liefhebbers valt hier trouwens ook wel wat te rapen denken, al is het natuurlijk stevig avant-garde. De BoordAppels onder ons zijn gewaarschuwd

In ieder geval een pak beter als die electronic/rap mix die op het Warp label uitgebracht wordt. Hoe meer ik van deze CD hoor, hoe beter hij wordt. Al bljift Den-m wel buiten categorie.

avatar van John Doe
Mooie coverart hoor.

avatar van Onderhond
5,0
Tijd om weer wat speciaals te promoten. Of moet ik zeggen extra te promoten ? . Ad Noiseam is een label dat zich op zich niet meer hoeft te bewijzen. Waren ze in het begin misschien iets te sterk gefocused op dark ambient materiaal, nu zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig experimenteel electronic label. De meeste releases zijn moeilijk te categoriseren, voorspellen wat je van een volgende release mag verwachten is al even moeilijk. Deze keer op de keurbank, Mad E.P. Ter vergelijking DJ Shadow - Endtroducing ook maar even goed beluisterd, en je zou het onder eenzelfde noemer kunnen plaatsen. Alleen is Mad E.P. zoveel meer (mag ook wel, voor een album dat 10 jaar later uitkomt, maar toch).

"S-Cents" opent het album. Echt groeiertje. Rap/hip-hop hoe rap/hip-hop zou moeten zijn, maar dat komt vooral omdat ik me vooral op de muziek focus. Of de raps goed zijn, geen flauw benul, maar ze brengen wel een geweldige sfeer met zich mee. Verder enorm veel muzikaal geknoei. Distorted beatje, veel samples, prachtige waves en geweldige melodieën. Dweller is een muzikaal trackje met weer een arsenaal aan samples, geweldig chill melodietje en prachtig afgewerkte ritmes. Het kraakt, piept, schuurt en twompt allemaal net genoeg. Beetje elitair sfeertje misschien, redelijk hip, maar wel prachtig. "Hz" trek ik wat minder. Wat random gefluit en getuut dat halverwege openbreekt in een nogal bedrukte track. Gelukkig wordt dat makkelijk gecompenseert door alweer een topper, "Live Till I Rot". Net zoals "S-Cents" weer een geweldig raptrackje. Balans tussen raps en muziek is perfect. "Pmoonv2" is weer uitsluitend muzikaal, geweldige track ook met een enorm herkenbaar melodietje en onweerstaanbare ritmes. Enerzijds enorm chill, anderzijds complex en drukke ritmes. "Saill On" begint zeer leuk met een miauwend katje, waarna zich een prachtige down-tempo track ontspint. Zweverige, maar aparte, sfeer.

"Dana´s Calming Effect On A Mad Man" neigt weer meer naar traditionele hip-hop, alleen wordt hier uitsluitend gebruik gemaakt van afgekapte samples, geen echte raps dus. Verder weer een hoop geklooi dat het geheel enorm boeiend weet te houden. "Ride 072902" is weer een aparte track, neigt een beetje richting soundscapes, maar heeft enkele naar melodie neigende waves die alles bij elkaar houden. Toch overtuigt de track niet altijd, en zijn er secties die minder boeiend zijn. Het "Hz" remixje is een pak beter dan het origineel, een pak ritmischer ook. Om dan bij het absolute hoogtepunt van het album aan te komen. Zoals ik hierboven al eerder zei ben ik gewoon weg van Den-m. Enorm fris klinkend, guitig, sappig, lief, cool, ritmisch perfect en heerlijk wegsputterend trackje. Wanneer die gemixte samples halverwege de track vervolledigen is perfectie binnen het genre enorm dichtbij. Geschift goeie track. Onmogelijk om op te volgen, al moet "Scrab Removal Technique" eigenlijk amper onderdoen. Enorm grappig hoe Mad EP enkele hoest samples in z'n track verwerkt, gemixt op het ritme dan nog. Prachtige melodie, geweldige ritmes, ongelooflijk hoe die Mad E.P. een geweldige mix van al deze elementen weet te brouwen. "Get With The Rats" in een harde uitloper, hardcore basses, stevig ratelende ritmes, al kalmeert de track in het tweede deel toch gevoelig, het blijft toch een venijnig beestje.

Gebeurt niet elke dag dat je een eye-opener voorgeschoteld krijgt, dit is er eentje voor mij. Muziek die af is. Hz en Ride 072902 mogen dat dipjes zijn, de rest compenseert dit makkelijk. 5*, zonder twijfel. Nu al het album van 2005, jammer dat het in 2004 gereleased werd .

avatar van Jordy
3,5
Op de Ad Noiseam-site zijn 2 tracks helemaal te horen, en van 2 tracks een korte sample.

Van de hele tracks vind ik Den-M fan-tas-tisch, er wordt geweldig leuk gespeeld met opgeknipte rap-vocals over een lekke beat, ondersteunt elkaar perfect. Als het allemaal zo goed klonk had ik 'm gelijk besteld. De andere volledige track, Live Till I Rot wordt voor mij echter compleet verpest door een matige emcee die niets te melden heeft. Van Saill On en Get With Rats is een korte sample te horen, vooral die laatste klinkt interessant.

avatar van Kos
Kos
Aha, thankx voor de tip.

avatar van tovenaar
4,5
Den-m komt al wéééken m'n CD-speler niet uit .

avatar van Onderhond
5,0
Dan zal je S-Cent ook wel niks vinden Jordy. Zijn de enige twee tracks waar echt in gerapt/geMCd/gewhateverd wordt. De rest is voornamelijk muzikaal, afgezien van hier en daar wat voice samples.

Vreemd trouwens dat ik die tracks wel leuk vind. Zou het er wat mee te maken hebben dat de lyrics zelf mij niks zeggen (en ik zelfs nog geen poging heb gedaan om ze te proberen verstaan - klank over inhoud zeg maar) ?.

avatar van Jordy
3,5
Onderhond schreef:

ik zelfs nog geen poging heb gedaan om ze te proberen verstaan - klank over inhoud zeg maar


Vind je het heel erg dat ik dan moet lachen om opmerkingen als "hip-hop hoe hip-hop zou moeten zjin"?

avatar van Onderhond
5,0
Njah, alsof die kerels wat interessants te vertellen hebben .. schrijf het er trouwens als zelf bij ... maar dat komt vooral omdat ik me vooral op de muziek focus. Of de raps goed zijn, geen flauw benul, maar ze brengen wel een geweldige sfeer met zich mee.

avatar van Jordy
3,5
Onderhond schreef:
Njah, alsof die kerels wat interessants te vertellen hebben


Je mag natuurlijk vinden wat je wilt, maar aangezien jij je nogal kan opwinden over mensen die Faithless of New Order "electronic" noemen, vind ik het opvallend dat jij je aan precies hetzelfde schuldig maakt bij andere genres.

Of de raps goed zijn, geen flauw benul


Doe dan ook niet alsof je weet hoe hiphop "hoort" te zijn.

avatar van Onderhond
5,0
blahblahblah ... schrijf er dan 'ik vind' bij ... blahblahblah ... moet dat er nu altijd bij, is toch logisch?... blahblahblah ...

Zijn we daar ook weer vanaf.

avatar van Jordy
3,5
Beetje flauw Onderhond, als ik bij Faithless roep "fuck dat Warp-geneuzel, DIT is pas electronic zoals het hoort te zijn" reageer jij ook fel.

avatar van Onderhond
5,0
Als je dat bij New Order zou doen wel ja, als je dat bij Faithless doet zal dat minder zijn. Maar om nu elke user die een andere visie heeft op electronic te gaan uitlachen, daar hou ik me niet mee bezig.

Tip: Warp is niet het beste voorbeeld, met Mu, Ad Noiseam of n5MD krijg je mij makkelijker op m'n paard

avatar van Jordy
3,5
Nou met dank aan iemand toch nog weten te bemachtigen. Wat een genot om Den-M in goede kwaliteit te horen, geniale track, die fantastische scratches kwamen echt niet tot hun recht in die 96 kbps versie. Ik vind het bijna jammer dat het hele album niet in die "opknipte vocals"-style is. Iets dat ik in "Verbal" van Amon Tobin ook geweldig leuk vind (al is de rest van de track daar weer niet zo bijzonder).

Pmoonv2, met een lekker gitaarsampletje en een een sample van het eind van de clip van "Groove is in the Heart" (Jordy kent z'n klassiekers) is nog zo'n fantastische track. Energiek, sterke opbouw, lekker gelaagd... zo staan er nog wel paar heerlijke tracks op. Aan de andere kant zijn er weer tracks als Saill On die zo minimalistisch zijn dat ik er echt helemaal niets mee kan. Zulke tracks zitten er altijd wel bij, lijkt het, op de albums die ik na enthousiaste reacties op deze site ga luisteren. Bij dingen als Autechre, Amon Tobin en Squarepusher hetzelfde verhaal. Frustrerend, heb het afgelopen jaar nog geen nieuw electronisch album ontdekt dat ik van begin tot eind kan luisteren. Maar misschien moet ik dat soort tracks wat meer de tijd geven.

Zoals gezegd (en voorspeld) vind ik de tracks die meer richting conventionele hiphop gaan zwaar onder de maat, ik kan het niet helpen om daar als hiphop-liefhebber naar de teksten en de delivery ervan te luisteren, en die zijn gewoon matig te noemen.

Kortom, Jordy heeft z'n nieuwe electronische artiestjes nog niet gevonden, en Mad E.P. kan daar helaas ook niet zoveel aan veranderen. Vanwege een paar geweldige tracks kom ik nog wel op een 3,5 uit.

avatar van BoordAppel
3,5
Klank over inhoud, ik vind het best bij rap. Zelf luister ik bij hiphop ook het eerst naar de beats en de flow van de rapper. Die teksten komen later wel. Maar klank over inhoud gaat hier totaal niet op omdat de rapper een flow heeft van likmevestje. Dat doet Mase nog beter! (ok nu overdrijf ik).

Vind het verder allemaal wel lekker klinken. Vooral Ride_072902 vind ik erg goed. En die afsluiter! Wow, wat een track! Stem nog niet maar dit zal wel op een 3,5 of een 4 uitkomen.

[edit]En met dank aan Goodfella trouwens [/edit]

avatar van BoordAppel
3,5
De opener is erg leuk alleen jammer van die MC (MC Equivalant blijkbaar, nooit van gehoord). Op Live Till I Rot is hij bij vlagen zelfs irritant met zn slappe flow. Gelukkig maakt de muziek het wel deels goed.
Bij Dweller heb ik een beetje hetzelfde als bij het laatste Prodigy album: het idee is leuk maar de uitwerking laat te wensen over. Die track werkt niet echt naar een climax toe maar kabbelt een beetje voort. Bij HZ hetzelfde verhaal al vind ik die track iets beter.

Pmoonv2 vind ik erg leuke track, leuke sample van Groove is in the Heart erin. Saill On vind ik niets bijzonders. Dana's Calming Effect On A Mad Mind is ook weer een erg leuke track. Als MC Equivalant raps door de mangel gehaald worden is het goed te doen, geen last van slechte flows dus. Sowieso vind ik dat cut up gedoe wel leuk.

Ride_072902 vind ik een van de beste tracks op het album, heerlijk hypnotiserend effect heeft dat constante treingeluid. Lekker rustgevend.
Ben het met Onderhond eens dat de Hz remix een stuk beter is, daar zit tenminste wel een mooie opbouw in. Ook Den-M is een erg goede track.

Scrab Removal Technique is best aardig maar brandt nooit echt los, iets wat Get with the Rats wel doet, en hoe! Heerlijke track is dat. Die drums doen me een beetje aan de muziek van Road Rash denken, je weet wel, dat oude Sega spelletje .

Al met al best een leuke plaat met een paar fantastische tracks maar over het geheel mis ik toch wat opbouw en het is jammer van die MC.

3,5*

avatar van Goodfella
4,0
Uiteindelijk viel het kwartje bij Den-m toch nog Vooral in de context van de nét niet helemaal overtuigende tracklist en onvervalste klapper. Ride_072902 en het hectische Get With Rats zijn andere toppers. De rest degelijke tot goede idm-hop (bijna zoals het zou moeten zijn).

4*

avatar van Gyzzz
3,0
Aardig album dit, maar ik vind het zeker niet beter dan DJ Shadow, en wel een stuk slechter. Het is natuurlijk ook wel een beetje anders, maar ik sluit me bij Jordy en BoordAppel aan wat betreft het feit dat de raps van een vrij bedroevend niveau zijn. Op S-Cents gaat het nog wel, maar vooral op Live 'Til I Rot brabbelt de rapper wat slapjes over de beat heen en het klinkt werkelijk voor geen meter. Omdat de rapper hier vrij constant aanwezig is weten de leuke beatjes die het nummer binnen komen het toch niet te redden.

Een veel fijner nummer vind ik bijvoorbeeld Dweller. En dit is nu net een nummer wat vrij veel weg heeft van de nummers van DJ Shadow. Misschien hier iets meer extra geluidjes, maar vooral de basis van het nummer doet me erg aan DJ Shadow denken. Ook Hz is wel aardig, maar de remix vind ik beter, lijkt een beetje op een wat beter afgewerkte en ook iets rustigere versie van het origineel.

De grote hoeveelheid aan afwisseling op het album zie ik zowel positief als negatief. Met die Hz Remix en Dana's Calming Effect on a Mad Mind vind ik dat bijvoorbeeld fijn om te horen. Maar Saill On is weer wat saai en vind ik niet helemaal op het album passen, en ook het drukkere Get With The Rats vind ik een beetje een rare wending.

En tot slot het veel bejubelde Den-M: ik vind het inderdaad tot de betere nummers behoren, en het zit lekker in elkaar, maar echt veel beter dan Dweller en de Hz Remix vind ik het niet.

Er zit zeker wat potentie in deze Mad EP, maar dit album komt op mij toch vrij veel over als een soort album waarmee nog een beetje gezocht wordt naar een eigen stijl, waarmee allerlei experimenten door elkaar lopen. Sommigen slagen erg goed, sommigen falen licht tot tamelijk hopeloos. Toch overheerst er wel een vrij positief gevoel, waardoor het uitkomt op een 3,5*.


Gast
geplaatst: vandaag om 03:43 uur

geplaatst: vandaag om 03:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.