Autechre - Move of Ten (2010)

Electronic
Label: Warp

1. Etchogon-s (4:54)
  2. Y7 (5:09)
  3. Pce Freeze 28i (5:13)
  4. Rew1 (6:18)
  5. Nth Dafusederb (5:18)
  6. Iris Was a Pupil (3:40)
  7. No Border (3:31)
  8. M62 (6:09)
  9. Ylm0 (3:29)
  10. Cep Puiqmx (4:10)
avatar van FlyLo
Gewone release pas op 12 juli. Digitaal al langer beschikbaar.

avatar van Urbanoetang
Opnieuw een kwaliteitsrelease van Autechre dit jaar. Geruchten deden de ronde dat het slechts wat outtakes van Oversteps zouden worden, maar na twee luisterbeurten hoor ik dat er niet in. Er zijn overeenkomsten, maar deze neigt meer naar het latere werk en is daarmee minder melodieus. Doet qua niveau absoluut niet onder aan Oversteps en is misschien nog wel beter. Tijd zal het leren, 4* tot nog toe.

Deze klinkt op het eerste gehoor nog een stukje boeiender dan Oversteps eigenlijk, het is een soort Oversteps-plus voor mij. Wat meer drive in een aantal nummers en veel nummers klinken wat 'dieper' dan op Oversteps ofzo.

Zeker geen 'left-overs', maar een waardevolle aanvulling wat mij betreft.

avatar van FlyLo
Ik vind het vooral totaal anders dan Oversteps. Qua stijl en geluid sluit het misschien nog het meest aan bij Tri Repetae in een modern jasje.

In ieder geval weer een goede Autechre die me na een paar luisterbeurten nog net iets beter bevalt dan Oversteps.

Tyn
Volgens wikipedia is het een EP..

met 47 minuten en 10 tracks, lijkt het meer een album dan een EP.
Anyway, wat leuk dat er zo snel alweer een release is!

Ik heb Oversteps nog niet eens verwerkt, oh en Quaristice eigenlijk ook nog niet. Ik hou het niet bij.

avatar van John Doe
en vergeet hun vorige ep (Quaristice.Quadrange.ep.ae) van 2 en een half uur niet

Vind dit wat minder dan Oversteps trouwens, over het geheel een stuk toegankelijker met veel van dezelfde geluiden, verder zeker leuk zoals altijd met Autechre.

Flippy
En wederom is de Japanse bonus track weer om van te smullen...move of eleven haha

tuktak
eigenlijk wel jammer zo 2 albums vlak achter elkaar. de bedoeling ervan ontgaat me ook een beetje. iig is wat iedereen (denk ik) nu doet natuurlijk het vergelijken van de beide platen, wat misschien wel wat afbreuk doet aan het echte luisteren. dat is wel wat er bij mij gebeurd iig. ik ben zo bezig om beide platen te ontdekken, dat ik nu eigenlijk niet weet welke plaat ik op zal zetten. move of ten is wat meer autechre zoals we dat al een beetje kenden, daarom denk ik oversteps momenteel uitdagender en boeiender te vinden. oversteps is bij mij al een groeier, ik weet niet of move of ten hetzelfde effect kan bereiken. ik waag het te betwijfelen.

tuktak schreef:
Een beetje geld ontvangen en ondertussen fans pleasen is nooit weg denk ik, hoewel je wat verwarring kunt zaaien hiermee ja, maar hun muziek is ook best verwarrend, dus dit sluit eigenlijk goed bij elkaar aan. Verder gaat men denk ik sowieso met voorgaande platen vergelijken, ongeacht wanneer die uitkwamen.

Er is in Move of Ten qua beats geregeld een duidelijke hiphop aesthetiek te bekennen, wat in meer muziek van Autechre te vinden is. In een interview noemden ze kortgeleden J. Dilla als één van de meest invloedrijke artiesten van het laatste decennium.
Naast hiphop komt er bij Autechre altijd invloed uit heel veel verscheidene electronica voor (techno, electro, ambient, dub, industrial, musique concrete en nog een hoop obscuur spul). Wat spannend is aan geluid en een vreemde invloed heeft op de geest wordt verwerkt in een eigen muzikaal brouwsel. Naast toegankelijkheid (nog meer dan in Oversteps) zit er in deze plaat ook diepte zoals altijd bij Autechre te vinden is. Een nummer als 'M62' is bijvoorbeeld een heerlijk apart neuzelig techno nummer, waarbij neuzelig niet negatief is als je er vaker naar luistert.

Ik vind deze plaat trouwens beter naar voren komen over speakers. Over de koptelefoon klinkt het mij te duidelijk, terwijl over de speakers de muziek veel meer in beweging komt. De atmosfeer vloeit als het ware meer door de ruimte.

avatar van Slowgaze
Ik vraag me eigenlijk af hoe ze hun titels bedenken, maar helden zijn het.

avatar van HKW
HKW
Heb de digitale versie al aangekocht en nu online de vinyls (part 1 en part 2) besteld... Aangenaam album

@John Doe: Idd... komt veel beter tot zijn recht als je de plaat door de speakers jaagt.

Sietse
ik heb gisteren de twee plakken zwart goud gedraaid en denk dat ik deze toch wel toffer vind dan Oversteps.
Viel me op dat het bij vlagen uitermate dansbaar is, wat erg breekt met het recentere werk, zonder cliché te worden.

avatar van John Doe
ja, deze doet mij ook meer aan de livesets van ze denken die ook dansbaar zijn (hoewel het merendeel van het publiek zich meestal niet daarnaar gedraagt helaas)

Sietse schreef:

"Move Of Ten" => Move Often

Sietse
Eigelijk gewoon het beste wat de heren hebben gedaan sinds LP5.

Skinny Fists
Beter dan Oversteps. Iets melodieuzer dan dat album wat me meer aanspreekt.

avatar van woutorrmusic
Slowgaze schreef:
Ik vraag me eigenlijk af hoe ze hun titels bedenken, maar helden zijn het.

hahaha

avatar van Xel
Xel
ik ben gegrepen door dit Move of Ten.
Na een paar voorzichtige beluisteringen afgelopen juli/augustus waarbij het me enigszins wist te prikkelen, maar dan ook niet meer dan dat, kom ik nu dan echt los.
Dit is, moet ik bekennen, mijn eerste kennismaking met Autechre. Ik ben me dan pas zeer recent veel meer gaan richten op het "genre" wat hier "Electronic" wordt genoemd.
(U ziet aan mijn top tien waar ik qua muziekstijlen meer mee had...)
Autechre is een zeer welkome toevoeging. En nu al niet meer weg te denken voor mij.

Eerdere albums/EP's van dit duo zullen volgen.

Waar te beginnen, mensen?

avatar van brooklyn
Amber en Incunabula zijn mooi om me te beginnen

brooklyn schreef:
Amber en Incunabula zijn mooi om me te beginnen

yeah, and then move on to Tri Repetae

Tyn
Then LP5, EP7, en dank denk je misschien wtf is dit OOK Autechre, en dan weken later na herhaaldelijk luisteren begint dat ook goed te worden en kun je weer verder met Confield, Draft 7.30 en Untilted, oja en vergeet de singles niet;)

Veel luister plezier gewenst!

avatar van vork666
Het is mij wat te lukraak allemaal, ik ken niet veel van Autechre maar een Gantz Graf of een Xylin Room van Draft 7.30 vind ik toch wel een heel stuk mooier dan zo'n willekeurige baslijn met een toevallig rondzwervende kickdrum eronder als M62. Tracks 3 en 4 zijn nog prima tracks, maar de rest vind ik matig tot zelfs slecht.

avatar van John Doe
luister het wat more of ten zou ik zeggen

de tracks die je noemt hebben allemaal meer punch in hun geluid naast stiltes, een iets duidelijker aanwezige dynamiek dan in de rest van Move Of Ten, op Etchogon-s na tenminste. Bij de andere tracks is de muzikaliteit wat dit betreft iets meer verstopt. Voor mij klinkt het nergens lukraak (i.t.t. de eerste luisterbeurt), hoewel ik zeker een flinke losheid hoor. Ik stop er nog een halfje bij.

0,5
Nooit, Nooit meer luister ik deze plaat! Sorry maar ik kan dit geen muziek noemen!!!

avatar van madmadder
Dan hanteer je een vrij beperkte definitie van muziek mijns inzins. Ben wel benieuwd naar waarom je dit toch bent gaan luisteren, want gezien je stemmen past dit inderdaad niet in je straatje.

En natuurlijk wil ik ook weten waarom dit dan geen muziek volgens jou is.

madmadder schreef:

En natuurlijk wil ik ook weten waarom dit dan geen muziek volgens jou is.

Ik heb werkelijkwaar geen idee hoe ik hierop ben gekomen!

Ik vind dit alleen maar wat geëxperimenteer met geluidseffecten en wat gepingel! Jij mag het goed of mooi vinden maar voor mij nooit meer!

khonnor
tja, jij hebt dan ook werkelijk een bizarre smaak voor een jongen van '93.

dana winner? laura pausini? daar luistert mijn bomma zelfs niet naar, en die is toch al 85....

0,5
Haha! Jaja! Je moet alles eens proberen hè?

avatar van vork666
Vind het nog steeds vrij dubieus allemaal. Jammer van die lullige drums in Etchogon-s, die vrolijk pruttelende acidgeluidjes in het verder zo mysterieuze y7, het niet werkende contrast drums/synthesizers in nth Dafusaeder.b enzovoort: tracks 3 en 7 zijn zo'n beetje de enige tracks waar ik niet direct iets op aan te merken heb. De rest is hier en daar wel mooi, maar veel klinkt ook onafgewerkt, slordig of amateuristisch. Met dan nog zo'n slap nummer als M62 ertussendoor kan ik er toch niet echt blij van worden.
Naar de 2.5*

avatar van trebremmit
Ik heb deze ep helemaal gemist vorig jaar en vandaag pas ontdekt. Oversteps vond ik tegenvallen, wat te chaotisch.
Maar deze Move of Ten is echt geweldig, voor mij is dit de verdere ontwikkeling van Detroit techno en de electro van begin jaren negentig, erg gaaf en ze gaan verder waar die stijl is blijven stilstaan. Pce Freeze 28i is tot nu toe mijn favoriete nummer.

avatar van Nakur
Jammer dat de tweede helft van de cd wat voort lijkt te kabbelen, want de eerste 5 nummers zijn fantastisch.

Emile93 schreef:
Haha! Jaja! Je moet alles eens proberen hè?

Misschien vind emile Aphex Twin wel dolletjes. Dit is voor sommigen nog iets te zware prik....of begin ff bij het allereerste begin (daarmee zeggende de albums Incunabula, Amber en Tri Repetae) emile....deze jongens hebben niet voor niets hun status bereikt