Michel Legrand - The Three Musketeers (1973)

Frankrijk
Score
Label: Bell

1. Main Titles (2:36)
  2. Sword for Your Supper (2:06)
  3. To Love a Queen (2:28)
  4. Four Abreast (If You'll Pardon the Expression) (2:23)
  5. He Ain't Heavy, He's the Cardinal (1:08)
  6. All's Fair in Love and Feet (2:07)
  7. Foiled Again (5:26)
  8. Dirty Business Amongst the Dirty Laundry (3:06)
  9. Don't Put Milady on the Stage (1:14)
  10. Hawkes Versus Doves (2:05)
  11. Bustling Buckinham (1:39)
  12. A Round and Around (3:11)
  13. Three's Company, But Four Will Cost You Extra (3:47)
  14. End Titles (1:37)
neo
Een van de meer populaire scores van de Fransman Legrand. De bravore van de musketiers, de klungeligheid van deze versie van de karakters betekende een leuke tijd voor de componist. Net als de cast had hij er overduidelijk enorm veel plezier in om te componeren. Maar de grappen of humor komen niet zo zeer voort uit de score, alhoewel een overdonderend serieus stuk spektakel flink goed kan werken in combinatie met dwaze scenes op beeld. Naast een enkele knipoog is de score geheel in de tijdsperiode te plaatsen. Bij het vervolg, The Four Musketeers, deed Lalo Shifrin de score. Dat ging er niet bij iedereen in, maar het toonde enkel de diversiteit van deze componist aan. Wie niet wist dat hij het deed zou het meer dan prima vinden, echter zodra de naam Shifrin viel; Ah die hoort toch hele andere films te voorzien van een score''. 4 sterren voor de Legrand score

avatar van Thunderball
Deze cd eindelijk vorige week op de kop getikt en vanmiddag gedraaid.

Al jaren willen hebben, maar nu ik 'm heb beluisterd, valt het eerlijk gezegd toch wat tegen.
Op een paar tracks na is het allemaal een beetje van het zelfde, behoorlijk sfeervol en vaak qua instrumenten klinkend alsof het daadwerkelijk is opgenomen, in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Bijna een hele score vol van dit soort van muzak is me toch wat (te) veel van het goede. Gelukkig een paar uitzonderingen: de spannende ietwat dreigende opening credits muziek en het opwindende "Four Abreast", wat in de film telkens is te horen, wanneer de vier helden te paard door het Franse landschap snellen, met allerlei hinderlagen en mensen van de Kardinaal achter hen aan.

Sfeervol, mooi, maar voor mij net te soft en langdradig.
Een zes, ofwel drie sterren.