Jan A.P. Kaczmarek & Leszek Możdżer - Kaczmarek by Możdżer (2010)

1 stem

Polen
Score
Label: Universal

1. Frank & Roxanne - The Third Miracle (3:35)
  2. Violent Variation on Maya's Theme - Lost Souls (3:37)
  3. Postscriptum - Lost Souls (3:02)
  4. Unfaithful (Piano Variation) - Unfaithful (2:43)
  5. Neverland (Piano Variation in Blue) - Finding Neverland (4:33)
  6. Children Arrive - Finding Neverland (3:19)
  7. The Park on Piano - Finding Neverland (5:25)
  8. Nadchodza Swieta - Hania (3:40)
  9. At Home - Unfaithful (1:37)
  10. Frascati - Hania (4:44)
  11. Neverland (Minor Piano Variation) - Finding Neverland (3:40)
  12. Hania Jest Piekna - Hania (2:53)
  13. Evening (Piano Overture) - Evening (2:39)
  14. Memories of the Evening - Evening (2:22)
  15. Buddy - Evening (3:08)
  16. Chasing Moth - Evening (3:58)
  17. After the End - Evening (3:13)
  18. Parker's Dance Played on Piano - Hachi (3:44)
  19. Parker & Hachi - Hachi (3:29)
  20. Hachi, Parker & Cate Memories - Hachi (3:53)
  21. Buddy's Memories- Evening (2:19)
neo
Leszek Możdżer is en uiterst begaafde pianist die vaak in dienst heeft gestaan van composities van andere. Hij heeft onder andere onvergetelijke uitvoeringen verzorgd voor Poolse grootheden als Preisner en Kaczmarek. Vaak kreeg hij een bepaalde vrijheid om te improviseren, waardoor hij in staat was werkelijk glanzen. Inmiddels is hij volledig losgebroken van het ''in dienst staan van'' en schrijft zelf scores, piano stukken en ontplooit zich in vele genres en werkt samen me tal van andere componisten/musici in gelijke verhoudingen.

Kaczmarek by Możdżer is een verzamelalbum met alle stukken die Kaczmasterervarngrek schreef voor verscheidene scores en werden overgedragen aan de pianist voor solo piano. Hierdoor ontbreken de stukken waarbij het specifieke geluid en wijze van spelen van Możdżer samen gaan met andere muzikale elementen, die minder gekenmerkt waren door een mate van vrijheid en improvisatie.

Het is weliswaar lichte piano muziek, die de laatste jaren aan luisteraars heeft gewonnen, maar Możdżer weet zich hier zeer sterk te onderscheidenen van anderen. Het is eigenlijk al te zien aan de samenwerking met eerder genoemde componisten, die na''scheiding''met de pianist andere nog niet zulke kansen hebben (kunnen) gegeven. De mate van speelsheid, fragiliteit en improvisatie maken het album tot een unieke luisterervaring.