Elvis Presley - Elvis: As Recorded at Madison Square Garden (1972)

Label: RCA Victor

1. Introduction: Also Sprach Zarathustra (1:06)
  2. That's All Right (2:14)
  3. Proud Mary (2:35)
  4. Never Been to Spain (3:36)
  5. You Don't Have to Say You Love Me (2:03)
  6. You've Lost That Lovin' Feelin' (2:03)
  7. Polk Salad Annie (2:57)
  8. Love Me (1:38)
  9. All Shook Up (1:04)
  10. Heartbreak Hotel (1:44)
  11. Medley: (Let Me Be Your) Teddy Bear / Don't Be Cruel (1:50)
  12. Love Me Tender (1:38)
  13. The Impossible Dream (The Quest) (2:35)
  14. Introductions by Elvis (1:27)
  15. Hound Dog (1:55)
  16. Suspicious Minds (4:23)
  17. For the Good Times (3:03)
  18. American Trilogy (4:28)
  19. Funny How Time Slips Away (2:41)
  20. I Can't Stop Loving You (2:37)
  21. Can't Help Falling in Love (2:34)
  22. End Theme (0:55)
avatar van fish
Nog steeds staat dit concert in de top twintig van meest succesvolle happenings in dit legendarische, vooral voor sportdoeleinden gebruikte, gebouw. Op plek 4.

Elvis had 80.000 bezoekers in 4 dagen. Niet mis in een stad waar zuidelijke jongens meestal als domme boeren werden beschouwd. Elvis kwam, zag en overwon.

En wat mij altijd het meest fascineert aan optredens van Elvis zijn die lyrische recensies bij concerten waar geen spat vuurwerk aan te pas kwam, geen ingewikkelde choreografien, geen state of the art videoscherm, geen uitgekiende lichtshow. Om nog maar te zwijgen over de tijdsduur; het moet voorbij geweest zijn voordat je met je ogen knipperde. The Memphis Flash, inderdaad.

Elvis' persoonlijkheid, charisma zo je wilt, waren genoeg. Plus die stem en die geweldige liedjes. Luister maar eens naar Never been to Spain, Proud Mary, de funky bewerking van Hound Dog.

Elvis dwong New York op de knieen. Een klein, maar groot succes.

1972
"Like a Prince from Another Planet"

Elvis en New York...
Zelfs sterren als Bob Dylan, Paul Simon en George Harrison betalen hun zitje.
David Bowie vliegt speciaal over uit londen om "Presley in New York" niet te missen.
Vier keer 22.500 yankees, ruim 3.000 meer dan maximum toegelaten.

Elvis en New York...
Een harde stad, tien dollar is tien dollar.
Kan Elvis het ook in New York?
Geboekt voor Madison Square Garden, sinds de opening in 1968 de meest prestigieuze concerthal van de States.
Presley schrijft popgeschiedenis. Nog nooit is iemand erin geslaagd MSG vier show op rij te vullen....The Big Apple staat op stelten!

"Elvis Dazzles Crowd"
"Eeeeek! is for Elvis Presley, at 37 Still the King of Rock"
"Older but Golder, Elvis Shakes up the Garden"
"Like a Prince From Another Planet"

Een show duurt een uur.
Plus vijf minuten: 'we want more' , tevergeefs.
Presley heeft allang "Left The Building"
Opnieuw zijn de New Yorkers met stomheid geslagen....
Is deze man zo groot dat hij zelfs hier geen bisnummers brengt?
Bestaat het onmogelijke?

"Like a Prince From Another Planet" ...schreef The New York Times...

'Toen hij met de micro begon te werken, zijn rechterhand de lucht doorklievend en zijn linkerbeen bewegend alsof het een eigen leven leidde, stopte de tijd en was iedereen terug zeventien. Het was een les in het domineren. Een kampioen, de enige in zijn categorie.'

Dit album is de avondshow van 10 Juni 1972.
De foto is van een concert uit April.
Er was niet eens tijd een foto van hetzelfde concert te gebruiken, zo snel wilde men het album uitbrengen.
Het "Standing Room Only" project werd aan de kant geschoven.

In maart '97 kwam "An Afternoon in the Garden" uit, met de middagshow van 10 Juni 1972.
Die vind ik persoonlijk nog beter (misschien vanwege de geluidskwaliteit, je hoort het galmen van de hal)
....en met "Reconsider Baby"....

EVANSHEWSON
De stilaan in FAT ELVIS veranderde rocker bewijst dat hij nog steeds prima liveconcerten kan geven, de stem is opperbest, het oeuvre sterk en gevarieerd genoeg om te blijven boeien van a tot z.

****

avatar van Boogie71
Elvis at his best...
Naast Vegas 70 en Memphis 74 behoort dit album tot mijn all-time fav.

Ascari125
Ja overal waar Elvis ging en uit bracht was het een groot succes ondanks dat de meeste songs van hem covers zijn

sugartummy
hij vliegt wel erg snel door zijn jaren 50 nummers heen.

avatar van spinout
Die jaren 50 nummers deed ie meer voor zijn fans, dan voor zichzelf.

Alle superlatieven die zijn geuit over dit concert en de andere optredens in NY zijn wat mij betreft terecht. Desondanks draai ik dit concert minder vaak dan ik eigenlijk zou willen. Reden hiervoor is dat de opname nogal vlak klinkt. Heb verschillende cd's en lp's gehoord, maar het is zonder uitzondering geen dynamisch, ruimtelijk klinkend concert. Gelukkig klinkt "An afternoon in the Garden" beter.

avatar van fish
Draakje1968 schreef:

De speakers vol open bij de Prince from another planet legacy editie en aan dynamiek geen gebrek. Dat is dus wat o.a. David Bowie hoorde. Stomende energie.

fish schreef:

Ik heb verschillende persingen van "As Recorded at Madison Square Garden" op lp alsmede diverse cd's, maar geen ervan klinkt echt goed. Pas met de release van "Prince from another planet" kan ik volmondig zeggen dat het geluid dik in orde is.

avatar van spinout
Het origineel was toch met een versnelde snelheid uitgebracht om meer nummers op het album te krijgen?

spinout schreef:

Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk aangezien daarmee het geluid anders zou moeten klinken. Zelfs met een vrij kleine versnelling zou je dat zonder twijfel aan Elvis' stem horen.

avatar van spinout
Ook het nummer Girl Happy is versneld opgenomen. Girl Happy is later met de goede snelheid uitgebracht. Een klein verschil is hoorbaar. Parker zou het idee hebben gehad om Madison versneld op te nemen, maar mij lijkt het ook onwaarschijnlijk, want hoe snel wil je een album hebben om er een extra nummer op te kunnen proppen? Ook van Robert Johnson wordt beweerd dat zijn opnamen versneld zijn opgenomen. Dus de techniek zou er in ieder geval al vroeg aanwezig geweest zijn.

avatar van spinout
Zo'n 3,065,420 exemplaren van dit album zijn er tot dusver van verkocht.

avatar van spinout
Het verkoopcijfer hierboven geldt slechts voor de verkoop in Japan en de VS. Wereldwijd zijn er tot 1999 6 miljoen van verkocht.