Richard H. Kirk - Virtual State (1994)

Electronic
Label: Warp

1. November X-Ray Mexico (8:33)
  2. Frequency Band (6:26)
  3. Come (8:02)
  4. Freezone (6:52)
  5. Clandestine Transmission (6:36)
  6. The Feeling (Of Warmth and Beauty) (6:08)
  7. Velodrome (6:56)
  8. Soul Catcher (7:08)
  9. World War Three (5:52)
  10. Lagoon West (12:00)
wijsneus
Nog geen enkel bericht bij deze CD ?

Voor mij persoonlijk op MumE de meest onbekende/onderschatte/ondergewaardeerde artiest op deze site.
Richard Kirk is een absolute favoriet van mij. Hij brengt in de eerste helft van de jaren 90 een fiks aantal elektronische CD's uit.
Een stuk of 4 met Stephan Mallinder onder de naam Cabaret Voltaire; dit zal sommigen nog bekend in de oren klinken, aangezien CV al ergens in de 70-er jaren is opgericht.

Verder heeft hij verschillende soloprojecten onder namen als Sandoz, Sweet Exorcist, Electronic Eye en onder zijn eigen naam.
Dit is voor mij de beste solo-CD !
Hij strooit hier een prachtige mix neer, waarin Europese en Afrikaanse ritmes elkaar kruisen. Ook ambient- en technoliefhebbers komen aan hun trekken denk ik zo.

Dit is een schijf die pas na een aantal draaibeurten gaat groeien.

klinkt wel interessant, ga ik achteraan...

Aquila
Fijne plaat, ook wel een groeier, dus kan me aansluiten bij wijsneus.
Klinkt aan de ene kant eigentijds, zoals ook het werk van CV begin jaren 90 deed (met hun nota bene hoogtepunt "The Con versation."), maar juist de toevoeging van die Afrikaanse dingen doen nu wat gedateerd en misplaatst aan (in nummers als 'Freezone' en 'Soul Catcher').

Zephyr
Dat gedateerde zie en hoor ik niet zo. Waarschijnlijk omdat ik deze CD al in 1994 kocht, en (denk ik) zo'n 2 x per jaar draai.

Waar bij CV vaak de BPM's me net even te meedogenloos worden, vind ik dit album juist zo fijn omdat de tempi van de songs nergens ver opgeschroefd worden. Zoals Wijsneus aangaf : meer richting ambient dan dat keiharde beukwerk.

Is inderdaad een groeiplaat; bij de eerste luisterbeurt zal ie echt niet gelijk goedvallen. Maar dat geldt voor mij voor de meeste albums.

Vooral het laatste nummer vind ik prachtig; heerlijk kabbelend. Echt een track om onderuit te gaan en bij weg te dromen.

Aquila
Dat gedateerde voert terug op 'dat iedereen eind jaren 80 begin jaren 90 iets met Afrika leek te doen'. Wellicht wat onzinnig, maar het doet mij nu een beetje obligaat aan. Laat ik het zo zeggen: ik vind de andere stukken beter.

Verder heb je gelijk dat het fijn is dat het beukende en medogenloze achterwege blijft. 't Is daarom een fijn album.

Zephyr
Oh, nou snap ik het. Zie nu ook dat het in je vorige bericht staat. Ach, met sommige gedateerde muziek heb ik geen enkel probleem.

Zephyr schreef:
Waarschijnlijk omdat ik deze CD al in 1994 kocht...

Voor deze CD geldt voor mij : right place, right time !

avatar van Barney Rubble
Bezwerende, ritmisch gedreven muziek. Voelt een stuk organischer aan dan Kirk's geluid bij Cabaret Voltaire, al zijn de klanken nog steeds ietwat koud. Album duurt echter wel iets te lang. Na 2/3 van de plaat te hebben beluisterd, verslapte mijn aandacht wel enigszins.