Hawkwind - Complete '79 Collector Series Vol 1 (1999)

1 stem

Label: Voiceprint

1. Shot Down in the Night (7:36)
  2. Motorway City (9:07)
  3. Spirit of the Age (7:28)
  4. Urban Guerilla (6:58)
  5. Who's Gonna Win the War (8:30)
  6. World of Tiers (3:13)
  7. New Jerusalem (9:34)
  8. Light House (10:08)
  9. Brainstorm (8:11)
  10. Satellite (2:41)
  11. PXR 5 (5:29)
  12. Masters of the Universe (1:57)
  13. Silver Machine (6:54)
  14. Levitation (3:28)
Hawkhead
Deel 1 uit de een kort leven beschoren zijnde 'Collector Series' reeks. Volgens typische Voiceprint logica uitgebracht na deel 2.
Voor het eerst een compleet concert van de legendarische (onder fans dan) 1979 tournee, nadeel is wel dat het geluid matig is en niet kan tippen aan 'Live '79'.
Deze tour is onder Hawkwind fans legendarisch omdat ze, (vrij uniek), tourden terwijl ze geen LP uit hadden en zelfs geen platencontract hadden (daar zorgden opnames van deze tour weer voor). Bovendien was de groep nieuw leven ingeblazen door de terugkeer van gitarist Huw Lloyd Langton en de komst van oude vriend Tim Blake, ex-Gong, op synthesizer. Dit zorgde voor een steviger geluid dan ooit tevoren, zonder het spacey karakter te verliezen.

avatar van B.Robertson
De originele Live Seventy Nine genoot lange tijd mijn voorkeur als krachtig livealbum met goed geluid en ik vond Complete '79 geluidstechnisch lang niet zo goed en moest het post-Lemmy materiaal en het nieuwe geluid eerst bezinken. Maar nu, in een Hawkwind-bui op zoek naar meer, vind ik deze 2CD met het volume een tandje hoger prima te behappen. Veel spanning en avontuur in de muziek en werkelijk prachtige keyboardpartijen doorspekken het album, zoals in New Jerusalem. Maar ook van Who's Gonna Win the War kan ik erg genieten. Toch is het weer Brainstorm dat er in dusdanige energieke uitvoering op staat dat het weer als favoriet wordt aangevinkt. Sowieso sterke tracklist met veel aandacht voor het recente en een handvol oude songs.