Apparat - Multifunktionsebene (2001)

Duitsland

5. Multifocus (4:23)
  6. Aspirin (5:11)
  7. Distance (6:32)
  8. Execute (5:26)
  9. Forward Backward (7:02)
avatar van John Doe
Eerste full-lenght album dat Apparat uitbrengt op het label dat hij in 2001 heeft opgericht samen met T. Raumschmiere. Het is gestaag één van mijn favoriete IDM-artiesten aan het worden. Apparat is te vergelijken met Autechre, maar werkt net even met meer gruis en met minder straight beats, meer IDM gericht. Rijkelijk gevuld geluid: soundscapes, glitch, melodieën, zoals genoemd gruizerige geluiden en niet vaststaande ritmes. Nummers waarbij je je kunt ontspannen die helder en minimalistisch zijn. Speciale mediterende sfeer waar ik wel van hou, geen overdreven zoetsappigheid. De titeltrack trapt meteen daarmee af. De nummers zijn goed opgebouwd en klinken erg vrij. 4*, kans bestaat dat sommige nummers me later wat meer gaan pakken en dat het cijfer nog stijgt. Er zit een hoge potentie in.

Echt een fantastische plaat dit. Volgens mij het eerste wat ik hoorde van Apparat, maar ik kan er nu veel meer van genieten. De vergelijking die John Doe trekt met Autechre vind ik een mooie, je kunt dit wat mij betreft zo naast Incunabula leggen: zelfde soort melodieën, zit ook de zelfde soort mijmer in. Daarnaast echoot Basic Channel ook wel een beetje door, er zit lekker veel echo in de beats.

Wat mij betreft toch wel een klasse beter dan het vorig jaar verschenen (en veelvuldig geprezen) Walls.

avatar van Svendra
herman schreef:

Multifunktionsebene is veel abstracter en strakker dan Walls, dat populairder klinkt en invloeden van andere genres toelaat. Het verschil is behoorlijk, dan is het wel logisch dat Walls niet bij iedereen in goede aarde viel.

Mij persoonlijk zijn 'beide' Apparats even dierbaar; Sascha Ring weet bijna altijd iets in zijn muziek te vlechten dat me raakt. Ook sterk hoe hij zich durft te ontwikkelen, het is hem vergeven dat dat soms een minder album oplevert (The Devil's Walk) .