Apparat - Can't Computerize It (2004)

Duitsland
Electronic
Label: BPitch Control

1. Can't Computerize It (4:42)
  2. Hot (4:40)
  3. Cheap Thrills (5:17)
  4. Funk Is Something Else (4:31)
avatar van John Doe
Apparat is wat meer richting de dansbare IDM gegaan en dat werkt best goed. Harder pompende beats en wat meer sample geklooi dan normaal, meer clubby dan albums ervoor. Oorspronkelijk produceerde Apparat ook wat straight beats techno, maar daar raakte hij erg op uitgekeken rond 1997. Hot is een plaat die weer een stukje vanoudse Apparat-muziek bevat op het moment dat er tijdelijk soundscapes tussen de beats komen. Met het nummer erna hoor je het wel erg richting de stijl van de persoon waarmee Sascha het label ''Shitkatapult'' runt gaan: T. Raumschmiere (de populairdere/saaiere artiest van het tweetal). Bij nader inzien is de hele EP met zijn stijl doorspekt, maar door Apparat wordt om die herhalende diepgrauwe basslines interessant heengewerkt met afwisselende melodiën en ritmes. Het laatste nummer is een beetje mislukt in de integratie van een sample. Het is niet scherp/hoekig genoeg (als Mylo's ''Rikki'' bijvoorbeeld). Ergens in het midden komt een pauze erin met akkoorden zoals Apparat dat goed kan en dat doet het geheel toch wel aardig klinken.

avatar van Onderhond
Nmmmm, dit soort techno (nu ja, techno) heb ik weinig mee. Op zich is het samplegeklooi wel leuk, alleen de samples zelf klinken veels te groovy. Doet me denken aan veel te hippe discotheken volgestampt met elitaire snobjes. Maar dat zal wel weer aan mij liggen .

De scratch in "Can't Computerize It" is leuk, de voice sample en het melodietje een pak minder. Verder dreunt de track maar wat voort. Saai, ongeïnteresserd ritme. "Hot" heeft hetzelfde probleem. Vreselijk irritante "aww" sample, dat soort samples verkloten een track voor mij tot op de bodem. Verder wel aardig geratel, maar ik heb er dus niks aan.

"Cheap Thrills" is wat mij betreft de beste track van deze EP. Ratelt wat sneller, iets ruwer en wel een aardig melodietje hier. Hobbelt misschien net iets te simpel verder, maar ach. "Funk Is Something Else" is in één woord vreselijk, al helemaal wanneer dat melodietje zich in de track wringt.

Niet mijn ding dus, al is het beter dan het echte groovy geneuzel, waar ik helemaal simpel van wordt. Buiten die "Hot" sample irriteert me weinig, daarvoor 1.5*

avatar van John Doe
Niet echt het Apparat album voor jou, had je al kunnen bedenken toen je ''clubby'' zag staan. Is simpeler. Het schijnt dat Apparat met z'n nieuwe ''Silizium EP'' nog verder de popkant is opgegaan, maar die moet ik nog een keer opzetten.

avatar van Onderhond
Tja, als ik "clubby" zie staan denk ik eerder aan de commerciëlere trance, niet aan dit soort muziek .

avatar van T.O.
Experimenten in verknipte funk.

Toffe geluidjes, maar muzikaal middelmatig.