menu

Planet Gong - Live Floating Anarchy 1977 (1978)

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Celluloid

  1. Psychological Overture (2:36)
  2. Floatin' Anarchy (5:15)
  3. Stone Innoc Frankenstein (3:18)
  4. New Age Transformation Try: No More Sages (12:06)
  5. Opium for the People (4:23)
  6. Allez Ali Baba Black-Sheep Have You Any Bull Shit: Mama Maya Mantram (15:02)
totale tijdsduur: 42:40
zoeken in:
Hawkhead
Na Gong leerde Daevid Allen in Engeland de groep Here and Now kennen, een stel jonge muzikanten, die beschouwd werden als een 'cross-over' tussen hippie en punk. De band had een ietwat anarchistische instelling en speelde veel gratis op festivals.
Na meegespeeld te hebben bij enkele concerten, besloot Allen, samen met Gilli Smyth, een nieuwe band te vormen met Here and Now. Er werd veel opgetreden in Engeland en Frankrijk, waar deze LP is opgenomen.
Psychological Overture begint nog op een vrij karakteristieke Gong manier: Gilli's 'space whisper', synthesizers en samples. Maar dan gaat de band loos; Floatin' Anarchy is een funky, punky nummer, met 'n grappige verwijzing naar Bugs Bunny ('What's Up Doc?'). En dat is nog maar het opwarmertje. Stone innoc Frankenstein is een felle, ook welhaast punky uitvoering van het nummer uit 1970.
De energie druipt er van af.
Opium for the People is als enige nummer een studio opname en werd uitgebracht als single. Hierop kon Daevid zijn ideeën over de maatschappij kwijt.
Tracks 4 en 6 zijn eigenlijk de hoofdgerechten. Deze twee fraai opgebouwde nummers zijn zweveriger en zijn geslaagde uitwerkingen van Daevid's oorspronkelijke idee; oude Gong elementen vermengen met moderne, voor die tijd meer hedendaagse, invloeden. De nummers werken mooi naar een climax toe.
Planet Gong is het beste te omschrijven als een soort 'space-punk'. Felle, energieke punkachtige rock, met psychedelische, spacey trekjes.
De groep was vrij succesvol en is een van de meest populaire Gong afsplitsingen, maar helaas trok Daevid Allen eind 1977 de stop eruit en dat was het, op een reünie in 1991 na.
De afgebeelde hoes is de oorspronkelijke Franse uitgave die minder bekend is dan de ingekleurde Engelse versie. Het oorspronkelijke idee, (van Daevid, die de hoes tekende), was dat je zelf de hoes kon inkleuren.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:28 uur

geplaatst: vandaag om 22:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.