De Nederlandse zomer is zo ongeveer wel voorbij. Maar toch worden we zo af en toe opgevrolijkt door een paar warme zonnestralen. En daar hoort natuurlijk ook toepasselijke muziek bij. Daarom komt het Nederlandse Subes nu met hun album, Contra Bossa genaamd. In de titel zitten de termen Contrabas en Bossanova. Dat belooft dus een warm en jazzy belevenis.
Na het beluisteren van dit album kan ik concluderen dat het een typisch zomerplaatje is geworden. Veel muzikale nummers, perfect voor op een terras met een verkoelend drankje in de hand. Maar waar dit soort muziek meestal verzand in derdegraads liftmuziek weten de Subes hun nummers fris, spannend en boeiend te houden. Een erg aanstekelijke plaat dus.
Muzikale nummers worden afgewisseld met af en toe nummers met vocalen. Dat houdt het beluisteren van deze plaat extra leuk. De afwisseling hierin is goed gekozen.
Er zit ook een goede afwisseling in de stijl van de nummers. De basis is jazz, maar daarbij hebben de Subes duidelijk andere invloeden toegevoegd. Zo is het er het funk-achtige ‘Sognare’, het 50’s aandoende ‘Jazz Azz’ met mediterrane invloeden en met ‘Club Seven Seas’ bevat het een echt strandnummer. Swingen in de zon met het zand tussen de tenen.
‘Jazz for 2’ is er om samen de voetjes van de vloer te brengen. Swingend, tijd om er een salsa uit te gooien. ‘Airporto’ had op een album van Air kunnen staan, ‘Contra Bossa’ wordt opgefleurd door fris saxofoonwerk, ‘Fast Spinn’ put weer meer uit de pure jazz en ‘See You There’ bevat wow-gitaartjes zoals bijvoorbeeld Curtis Mayfield en Isaac Hayes dat deden. Het album eindigt met het ingetogen ‘Lost’ en wordt daarmee waardig afgesloten.