Glee - Glee: The Music Volume 3 - Showstoppers (2010)

Label: Columbia

1. Hello, Goodbye (3:29)
  2. Gives You Hell (3:26)
  3. Hello (3:26)
  4. One Less Bell to Answer / A House Is Not a Home (4:43)
  5. Beautiful (3:59)
  6. Physical (3:18)
  7. Total Eclipse of the Heart (4:24)
  8. Lady Is a Tramp (2:46)
  9. One (3:56)
  10. Dream On (4:34)
  11. Safety Dance (3:19)
  12. I Dreamed a Dream (3:08)
  13. Give Up the Funk (4:29)
  14. Bad Romance (4:54)
avatar van Slowgaze
Het fenomeen Glee, tja, ik kan me er maar moeilijk inleven. Mijn zusje vindt het geweldig, maar die is zestien, heeft een nog niet erg ontwikkelde muzieksmaak en vriendinnen die naar Glee kijken. Zie hier de ideale combinatie om dit helemaal superfantastique te vinden.

Wat er eigenlijk gedaan wordt is het coveren van allerlei liedjes. Dit gaat van aardig naar ronduit kut (o, wat zijn zowel "Rolling in the Deep" als "Heads Will Roll" vreselijk verkracht). De meeste covers blijven netjes dicht bij het origineel, maar dan met flinke correcties van de autotune op de muziek. Daarbij zijn er nog flink wat castleden die veel te overdreven zingen, zoals dat ene huppelkutje dat Rachel schijnt te heten. Ze overdrijft met haar stem zo erg dat ze het best aardige "Gives You Hell" flink onderuit haalt. Zonde, zonde. Ook "Hello, Goodbye" gaat er aan onderdoor.

Neen, de liedjes blijven heel voorzichtig dicht bij de originelen, maar dat kan best leuk zijn, zoals prima uitvoeringen van "Total Eclipse of the Heart" (waar Bonnie Tyler uiteraard niet vocaal overtroffen wordt door die plastieken stemmetjes, maar dat spreekt voor zich) en Becks "Loser" (die hier vreemd genoeg niet bij de tracklist staat). 't is allemaal niet heel erg slecht want de liedjes zijn gewoon prima tot erg sterk.

Het verdomd ergelijke alleen is dat Glee-fans de liedjes echt naar binnen halen als ware het Glee-composities waar niemand aan mag zitten. Op youtube heb ik comments langs zien komen als "Thumbs up if you knew this song because of another reason than Glee". "Pokerface", hier in de pianoversie, natuurlijk, die kenden we al, "Bad Romance" ook, maar de rest zal wel voor kleine meisjes nieuw zijn en dan wordt het natuurlijk een Glee-nummer én niemand, maar dan ook niemand, vooral niet grote broers, mag z'n bek er over opentrekken dat het origineel beter is, want het origineel heeft vast geen tv-serie er om heen, waar je met al je vriendinnen naar kunt kijken.

(Nu is het wachten op de reacties van verontwaardigde fans die vinden dat ik compleet verkeerd zit. 't is net een sekte eigenlijk.)

avatar van Mitsiooh
Nee, stel je niet aan. Het is geen sekte, je zou juist trots moeten zijn dat oude nummers opnieuw een kans krijgen door dit fenomeen. En ja, fenomeen in de positieve zin (kan dat trouwens negatief zijn)? De serie is een geweldige combi van aanstekelijke popliedjes en geweldig acteerwerk. Maar 't gaat nou even niet over wat men ziet, maar wat men hoort. Natuurlijk, jij mag je mening hierover geven en daarbij zeggen dat het pure verkrachtig is van klassiekers, maar ik zie het eerder als een andere interpretatie. Rachel zingt (als je de serie tenminste kijkt) heel overdreven, dat hoort bij haar karakter en nee ik doe niet alsof ik haar ken, maar dit is gewoon logisch (als je de serie tenminste volgt, nogmaals). Zij is een van de beste zangeressen van de serie en dat hoor ik. Het nummer 'Gives You Hell' pastniet bij haar, maar dan vind ik het des te dapper van de makers om juist zulke nummers aan dit soort mensen te geven. Ook Bad Romance (hilarisch, als je de aflevering kent) vind ik een prima cover.
Men kan zeggen wat ze willen over Glee ('blaaaaaah, ze doen alleen maar liedjes coveren, blaaah ze playbacken (duh -_-'')), maar persoonlijk vind ik dat het een van de betere series is van deze tijd. De manier waarop ze oude nummers nieuw leven inblazen is echt grandioos. Ook de mash-ups krijgen van mij niets anders dan respect. Halo/Walking On Sunshine, Thriller/Head Will Roll zijn voor mij de hoogtepunten, maar de nieuwe Adele mash-up Rumour Has It/Someone Like You zal dit waarschijnlijk overtreffen.