Ernst Jansz - Dromen van Johanna (2010)

Alternatieve titel: Ernst Jansz Zingt Bob Dylan Vertaald

Label: V2

1. Corrina Corrina (2:54)
  2. Zware Regen (6:57)
  3. Uit Spanje Spaanse Laarzen (4:29)
  4. Voor Ramona (4:30)
  5. De Verlorenstraat (9:53)
  6. Als een Vrouw (5:10)
  7. Dromen van Johanna (6:21)
  8. Droeve Dame van het Laagland (10:08)
  9. Liefde Min Nul (3:47)
  10. Huiswaarts (3:25)
  11. Iedere Korrel Zand (4:32)
  12. Het Meisje van de Rode Rivier (7:20)
avatar van Xel
Xel
Ai.
Dit is lef.

avatar van lennon
Ik heb het album nog niet gekocht, of gehoord, maar ga dat zeker doen. Niet omdat ik zo'n liefhebber van Dylan ben, in tegendeel, omdat ik liefhebber van Jansz en zijn muziek ben.

Ik kan de stem van Dylan niet verteren, waardoor ik nu al de conclusie kan trekken dat Jansz ze mooier zingt (maar da's niet objectief)
Ken de originelen dus ook niet, en ga er lekker blanco in. Zal dit album dus gewoon als nieuw Jansz album kunnen beluisteren.

Heb ook al tickets voor de tour die hij binnenkort start, ben erg benieuwd.. review van het album volgt snel!

avatar van Oldfart
De Originelen:

Corrina Corrina (The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963
A Hard Rain’s A-Gonna Fall (The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963)
Boots Of Spanish Leather (The Times They Are A-Changin’, 1964)
To Ramona (Another Side of Bob Dylan, 1964)
Desolation Row (Highway 61 Revisited, 1965)
Just Like A Woman (Blonde On Blonde, 1966)
Visions Of Johanna (Blonde On Blonde, 1966)
Sad-Eyed Lady Of The Lowlands (Blonde On Blonde, 1966)
Love Minus Zero/No Limit (Bringing It All Back Home, 1965)
Tomorrow’s A Long Time (Greatest Hits Vol.2, 1971)
Every Grain Of Sand (Shot Of Love, 1981)
Red River Shore (Tell Tales Sign, 2008)

avatar van Oldfart
Stukje Docu: http://www.youtube.com/watc... (denk v/d dvd?)

avatar van Thuurke
Leuk gedaan, maar ik mis de beste nummers van Jansz:

Lig vrouwtje lig
Kloppen op de hemelpoort
Regenachtige dag vrouwen nummers 12 en 35
Ik zal worden vrijgelaten
Het meisje uit het Noordelijke land
Meesters van de oorlog
Allemaal langs de wachttoren
Het is allemaal voorbij blauwe baby
Als een rollende steen
Ondergrondse huiszieke blauws
Blazen in de wind
Ik wil vannacht jou baby zijn

Inkoppertje, suggeties voor een volgende plaat.

avatar van Bartjeking
Bij het programma Opium werd deze cd besproken en de kritiek was dat Ernst Jansz de teksten TE letterlijk zou hebben vertaald en er te weinig eigen creativiteit heeft gestopt. Ik kan hier nog niet over oordelen, maar ben toch zeer benieuwd wat dit is geworden. Zijn album "Molenbeekstraat" vond ik in ieder geval meer dan geslaagd en daar stond óók al een Dylan-cover op.

avatar van Sandokan-veld
@ Thuurke

Plaat staat op spotify. Klinkt allemaal toch wel sympathiek, hoewel erg braaf ingespeeld en je blijft toch iets geforceerds houden met die vertaalde teksten.

avatar van Thuurke
Nou heb ik uit onbetrouwbare bron vernomen dat Bob Dylan een coverplaat gaat maken met nummers van Ernst Jansz en Doe Maar. Bij deze de tracklist:

avatar van Janz
Thuurke schreef:

12.I want to do it

De eerste oplage heeft een bonusdisc met de volgende tracks:
1. Just pretend your nose is bleeding
2. Search it out yourselve
3. Whatje
4. The first X
5. Donletyafak

avatar van Cherubini
Omdat "huiswaarts" het meest geslaagde nummer was op EJ's vorige CD "Molenbeekstraat" is het begrijpelijk dat Janzs aan deze sok nog even verder breit.Zo geslaagd blijkbaar dat het nummer ook op deze CD weer terugkomt, maar dan in een iets andere uitvoering. Was niet nodig geweest want ook nu staan er genoeg andere geslaagde Dylan bewerkingen op deze plaat. "Uit Spanje Spaanse laarzen", "Als een vrouw" "Iedere korrel zand" springen er wat mij betreft uit. En de rest kan er dik me door. Maar een CD lang achter elkaar is het wat te veel voor mij. Dat zou je ook een compliment kunnen noemen want dat heb ik ook bij meester Dylan zelf . Maar uiteindelijk vind ik "Molenbeekstraat, gevarieerder en beter.

avatar van lennon
Ik heb t album inmiddels ook in bezit. Ik ben totaal geen Dylan liefhebber, maar het feit dat Ernst deze nummers zingt maakt dat voor mij wel goed.
Alleen die teksten zijn echt te poetisch en veeeeeeeeeeeeel te vaag voor mijn smaak... (precies de reden dat ik Dylan niet trek, in combinatie met die afschuwelijke stem) en omdat Jansz wel kan zingen, is dit een lekker luisteralbum wat ik op kan zetten wanneer ik iets aan het doen ben, en me niet te veel op de teksten moet concentreren.... Ik snap dat dat bij Dylan de sleutel is.. maar ik heb dit album dus niet vanwege Dylan, maar vanwege Jansz gekocht

Thuurke schreef:

Mooi hertaald Thuurke

Op internet zweeft er al een versie van Doris Day een langzame gruisversie met orkest

avatar van Floater
lennon schreef:
.....en me niet te veel op de teksten moet concentreren.... Ik snap dat dat bij Dylan de sleutel is...

Wie denkt dat bij Dylan de tekst de sleutel is heeft het dus echt niet begrepen. Het gaat bij Dylan altijd om de performance.

Ik moet zeggen dat Jansz het wat dat betreft bij vlagen heel aardig doet. Met name "Als Een Vrouw" vind ik geslaagd, ook wat betreft de vertaling.

"To Ramona" is trouwens ook prima vertaald, maar hier kan Ernst qua vertolking niet in de schaduw staan van de grote meester...

avatar van Rudi S
Kijk nu is natuurlijk op deze site Floater als autoriteit vanzelfsprekend gepromoveerd tot Dylanoloog, dus dat hij het begrijpt is niet zo vreemd.

Nu wordt het stemgeluid toch wel vaak gekoppeld aan mooi / goed zingen en dus worden in mijn optiek geweldige vocalisten zoals Van Morrisson, Elvis Costello, Tom Waits en Dylan afgedaan als matige of erger nog slechte zangers.
Dylans zang is wat mij betreft vaak subliem, niemand zingt Just like a woman beter.
Zelden iets mooiers gehoord dan “Don't the moon look good mama, shinin'through the trees?
Luister zijn versie van Knocking on havens door op de Bootleg 1975 maar, of hoor A Simple twist of fate en Youre a big girl now ( het “like a corkscrew to my heart) en, en, en...

Ik geloof niet dat Dylan met zijn (overigens over het algemeen geweldige teksten) teksten gecombineerd met matige muziek en dito performance veel aanhangers zou hebben.
Tja als je een mooi handschrift hebt betekend het nog niet dat je een mooi boek kan schrijven.

Floater schreef:

Gelukkig snap ik het dan maar niet, want ik wil het ook niet snappen.. Als het bij Dylan om de performance gaat ben ik helemaal verbaasd... welke performance??? Maar goed... nogmaals.. het gaat hier om een Jansz plaat... die een eerbetoon aan Dylan laat horen. De DVD maakt heel erg duidelijk hoe hij hem aanbidt, en bewondert.

Ik vind Jansz goed, en daarmee ook dit album wel ok. Maar nogmaals.. die teksten... pffffff

avatar van Stalin
Floater schreef:

Wat versta jij onder de term ''performance'' dan ?

Het begrip performance wordt in het theater en de beeldende kunst gebruikt als verzamelnaam voor muzikale, beeldende of uitgesproken fysieke optredens, waarbij taal een ondergeschikte rol speelt en die vaak kort van duur zijn.

Ook buiten het theater kan het woord performance gebruikt worden als naam voor optredens met een theatraal karakter, uitgevoerd door één of meerdere samenwerkende kunstenaars, zoals muzikanten, dichters, stand-upcomedians en beeldend kunstenaars.

Link

avatar van Stalin
lennon schreef:
Ik kan de stem van Dylan niet verteren
Ken de originelen dus ook niet

Euhh, waar is dan je mening omtrent Dylan op gebasseerd

avatar van rudiger
Leuke cover , doet een beetje aan Joop Klepzeiker denken .

Stalin schreef:

Euhh, waar is dan je mening omtrent Dylan op gebasseerd

Uiteraard heb ik me wel eens gewaagd aan een Dylan album (meerdere malen zelfs) om het toch maar weer eens proberen te snappen waarom dat zo populair is. Ik heb dat opgegeven omdat ik het echt niet kan verteren.. Da's dus ook de reden waarom ik de originelen niet ken, omdat ik me er niet in heb kunnen verdiepen.

avatar van Floater
Stalin schreef:

Wat versta jij onder de term ''performance'' dan ?

Met performance bedoel ik de vertolking, de manier waarop de kunstenaar zijn teksten, zijn boodschap of zijn ideeën over het voetlicht brengt, al dan niet in aanwezigheid van publiek.

Over het algemeen werken de teksten van Dylan alleen indien ze vertolkt worden. Op papier blijven ze als pure poëzie niet echt overeind.

Overigens vind ik dat Jansz in zijn arrangementenover het algemeen nogal dicht bij de originelen blijft. Gelukkig voor lennon heeft hij een heel ander stemgeluid datn Dylan, maar zoals lennon aangeeft, het ligt er wel heel erg dik bovenop dat Jansz nogal opkijkt tegen Dylan. En dat komt de vertolking niet bepaald ten goede...

avatar van okaysjon
Mooi album en de DVD heb ik zeer geboeid zitten kijken.
Draai de CD regelmatig en als je hem op shuffle samen met de betreffende Dylan nummers is het helemaal top.

Dank aan mijn pedicure die me het album aanraade )

avatar van Rudi S
Ik vind het toch allemaal mooi en met liefde gedaan.
Boek en CD zijn samen prachtig.
En iedereen die denkt dat het maar gewoon letterlijk vertaald is moet het boek maar eens lezen.
Eindelijk weer eens iemand die Desolation Row begrijpt

avatar van lennon
Vanavond ga ik nog maar weer een keer kijken hoe Ernst dit live ten gehore brengt!

veel zin in! Hij is lang onderweg met deze "tour" aangezien ik hem vorig jaar (precies 1 jaar terug) ook al zag met deze show..