Obba Supa - Audio Alchemy (2010)

Label: Project: Mooncircle

1. Audio Alchemy Obeah Magik Tonez (3:21)
  2. Pure INtentions Intro (0:40)
  3. We Are Right Now (2:06)
  4. Black Candle Music (1:36)
  5. Dont Test Me (4:50)

met Shuanise

6. Scatty Intermission (0:38)
  7. Hold a Mehdi (2:21)
  8. Life in London (3:00)

met D.N.T

9. Beaks on Faces (3:14)
  10. Raw Footage (1:12)
  11. Ear Drums (0:48)
  12. Cracked Friendship (2:04)
  13. Too Far Gone (5:26)

met Shuanise

14. Dont Test Me [Remix] *

met Bioniqsoundlab

P-DawG
Dit is gratis te downloaden via Project: Mooncircle. Ik heb het net gekaapt en ik ben erg benieuwd, het artwork is in ieder geval al geslaagd.

Edit: Ik heb het nu 1 keer in z'n geheel beluisterd en ik ben erg enthousiast. De producties zijn als vanouds erg goed en er wordt ook weer meer dan prima overheen gerapt door Teknical Development. Voor een definitief oordeel zal ik het nog wel een paar keer moeten luisteren maar ik denk dat het wel hoog zal uitvallen.

En oja, voordat ik het vergeet, een shoutout: Live in London

avatar van Bedorvenkebab
Binnengehengeld, ben erg benieuwd!

Rene1979
Vind deze niet zo goed al hun eerste album. Slecht is het ook zeker niet.

avatar van Bedorvenkebab
Eerste luisterbeurt zit er bijna op, en ben positief verrast. Niet alleen zijn de beats weer erg sterk, maar zijn ze ook veel diverser, zonder de dromerige sfeer te verliezen van het vorige album. Alleen...., Wie doet de tweede verse op Live In London? Samen met het (te) korte Raw Footage de uitschieter wat mij betreft.

avatar van Bedorvenkebab
Obba Supa zette zichzelf vorig jaar op de kaart met het album To:AM - Free:AM). Het Londense duo, bestaande uit Teknical Development en Hey!Zeus, viel op door af te wijken van de standaard jazzhop, en het keert via het label Project: Mooncircle terug met een gratis EP: Audio Alchemy.

Evenals haar voorganger kenmerkt de EP zich door de dromerige producties van Hey!Zeus en de abstracte raps van Teknical Development. Vooral eerstgenoemde laat zich op Audio Alchemy op een positieve manier horen. Net als op het debuutalbum is het deels instrumentaal, wat Hey!Zeus nog meer de gelegenheid geeft om op de voorgrond te treden. En dit doet hij met verve. De beats geven de EP een dromerige atmosfeer mee; jazzsamples, dierengeluiden (het album begint zelfs met een leeuwenbrul), ruis en instrumenten volgen elkaar in hoog tempo op. Hierdoor klinken de beats erg druk, divers en origineel. Opvallend, aangezien het debuutalbum een veel trager karakter kende.

Waar menig MC op de achtergrond zou verdwijnen door het tempo dat Hey!Zeus hanteert, is de combinatie van producer en rapper juist één van de sterkere punten op Audio Alchemy. Teknical Development toont weer aan niet een gemiddelde MC te zijn. Door zijn abstracte teksten, Britse accent en enthousiaste delivery lukt het hem om de beats iets extra’s mee te geven. Op de juiste momenten last de MC een pauze in, waardoor zijn haast onnavolgbare raps niet continu op de luisteraar worden afgevuurd. Het duo haalt hierdoor een constant hoog niveau, met als hoogtepunt Live in London. Een energieke verse over het Londense leven (“Pains in the stress of living//Live in London//Nothing but corruption//I say it plain and clear for a fact”) van Teknical Development wordt afgewisseld door de rust van gastrapper D.N.T.

Door het hoge tempo en de diversiteit van de tracks valt er dus genoeg te genieten, maar dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Zoals bij meerdere hiphop-EP’s zijn de nummers samen geen echte eenheid. Ook ontbreekt er een centraal thema, waardoor het soms een lastig te volgen en druk geheel vormt. Waarschijnlijk zal Obba Supa dan ook geen breder publiek aanspreken, maar de vraag is of dat wel de insteek achter deze EP is. Op geen enkele manier wordt er geprobeerd om een luisterbeurt toegankelijker te maken voor het grote publiek. Voor degene die dat echter niet als vervelend ervaart, is Audio Alchemy één van de sterkste en meest verfrissende EP’s van dit jaar.

Mijn eerste review voor HHL is een feit

avatar van Rhythm & Poetry

Zelf moet ik het album altijd nog beluisteren, staat wel al een tijdje op de PC. Obba Suppa's vorige album vind ik nog altijd niet mooi, hoewel ik het al tig keer heb beluisterd, verwacht namelijk dat het kwartje nog een keer gaat vallen.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik twijfel tussen een 3,5* en een 4,0*, maar ga toch voor het laatste omdat mijn ervaring is dat Obba Supa eerder sterker dan zwakker wordt na meerdere luisterbeurten. De beats zijn inderdaad wat gevarieerder dan op To: AM - Free: AM, maar dat zorgt er ook voor dat er minder dan op dat album één doorgetrokken sfeer heerst.

Slowchat-berichtje verwijderd.

avatar van Timmie
Ik vind dit een speciaal album, er word raar op gerapt.

avatar van Timmie
Dit soort Hip-Hop heb ik niet vaak gehoord! De raps zijn fel, sommige beats zoals "Breaks on Faces" zijn lekker raar (I like it), er worden mooie instrumenten en/of samples gebruikt (vooral de strijkers en blazers!).

Er zitten een paar erg goede tracks bij zoals "We are Right Now", "To far Gone" en "Don't Test Me (remix)". Alles is geheimzinnig en vaak ook experimenteel en chaotisch. Ook de lengte van het album is perfect!

Ik kom er nu achter dat er eigelijk geen slechte track op het album staat, ook skits en instrumentale stukjes tussendoor zijn een leuke afwisseling!

Toen ik begon met het schrijven van deze recensie was ik van plan het album 3,5* te geven maar onder het schrijven (vooral vanaf het punt dat ik erachter kwam dat er geen slechte track op staat) geef ik Audio Alchemy 4 hele sterren (8 halve).