Justin Townes Earle - Harlem River Blues (2010)

Country / Roots
Label: Bloodshot

1. Harlem River Blues (2:48)
  2. One More Night in Brooklyn (3:04)
  3. Move over Mama (2:00)
  4. Working for the MTA (3:48)
  5. Wanderin' (2:38)
  6. Slippin' and Slidin' (2:58)
  7. Christchurch Woman (4:11)
  8. Learning to Cry (2:41)
  9. Ain't Waitin' (2:16)
  10. Rogers Park (4:27)
  11. Harlem River Blues [Reprise] (0:31)
avatar van Wickerman
Sterke country plaat. Kende de man niet, maar dit smaakt naar meer.

avatar van hadiederk
Integer en degelijk album vol countryblues, oude folkrock en rockabilly.
Had hoge verwachtingen na "Midnight At The Movies" maar ben na 4 luisterbeurten nog steeds niet onder de indruk. Misschien dat het kwartje nog valt en vind het daarom ook nog te vroeg om een stem uit te brengen.

avatar van Ducoz
Is dit wat? En is dit gewoon in de winkels te vinden?

avatar van Wickerman
Het is mooi en in Nijmegen bij de Kroese tenminste ligt ie gewoon in de schappen.

Heerlijk plaatje! Opener Harlem River Blues is opwindend en catchy; de rest van de plaat is wat minder uitbundig, maar verveelt niet. Wanderin' is voor mij het tweede hoogtepunt; zo simpel kan een goed liedje soms zijn,

Mooie liedjes van zoon Earle. Het had voor mij soms wel iets rauwer gemogen.

Vind het verrasend dat er niet veel stemmen zijn voor Christchurch Woman, voor mij in ieder geval een uitschieter op de plaat! Heerlijk relaxed gezongen en geweldige tekst! Zeer meeslepend nummer op dit prachtalbum!

avatar van De Daniël
Wat een topplaat is dit eigenlijk. Ik dacht eerst altijd dat het niet beter werd dan het openingsnummer, maar gelukkig ben ik daar van teruggekomen

avatar van staralfur
Na al die jaren nog steeds een topplaat, en Wanderin' is zo'n beetje mijn lijflied geworden

Yes, oh lord, I've seen your oceans, I've seen your mountains high.
I've been lost inside your cities, I've seen the underside.
Yeah, I know the troubles that plague a troubled mind,
But they can't catch me I'm a wanderin'

avatar van MoKnows
Ik ben het met Joost. eens, Christchurch Woman is inderdaad het beste nummer van dit album. Harlem River Blues is een uitstekende 2e.

avatar van frolunda
Vrij laat ontdekt deze zoon van.....want Justin Townes Earle heeft inmiddels al zeven albums op zijn cv staan.Harlem River Blues is zijn derde en mag er zeker wezen.Justin heeft een mooie,karaktervolle stem en daarnaast kent zijn muziek (ook qua instrumenten) een grote verscheidenheid.Veel folk,Roots en Country invloeden maar een nummer als Move over Mama kun je met een beetje goede wil zelfs Rockabilly noemen.Ook hoor ik hier en daar wat Gospel in zijn sound terug.
Alles bij elkaar levert dat tien redelijk sterke nummers op waarvan Christchurch Woman de uitschieter is met het titelnummer,Rogers Park en Slippin' and Slidin' in zijn kielzog.
Een ander pluspunt zijn de mooie teksten op Harlem River Blues.
Benieuwd of ie dat op zijn hierop volgende platen nog kan verbeteren.
Ik ga luisteren.

avatar van VDB79
Dit album heeft maar erg weinig reacties en stemmen. Dit terwijl een van de beste Americana albums is die ik ken. Het is ook erg toegankelijk en er is imo weinig reden dat dit “niche” zou zijn. Het is simpelweg steengoed en swingend van begin tot eind. Voor de liefhebbers: Jason Isbell speelt op meerdere nummers van deze plaat mee alsook Ketch Secor van Old Crow Medicine Show.

JTE is 2 jaar geleden tijdens de COVID lockdown tragisch overleden aan een (onbewuste) overdosis. Helaas heeft zelfs zijn overlijden niet echt gezorgd voor een heropleving van zijn populariteit of herwaardering. Dit is wel jammer. Ik denk dat hij met wat meer geluk een grote ster had kunnen zijn. Zijn continue struggle met verslaving zorgde ervoor dat hij nooit in staat was om zijn muziek naar een breder publiek te promoten.

Met de jaren is JTE een van mijn persoonlijk favoriete artiesten geworden.

Het album wat hij hierna uitbracht - Nothing gonna change the way you feel about me now (2012) - is ook ijzersterk. Die plaat leunt wat meer op Memphis soul invloeden. Het laatste album voor zijn dood - The saint of lost causes (2019) - is iets donkerder qua sound, hij was ten tijde van deze plaat al enigszins gedesillusioneerd over het uitblijven van zijn grote doorbraak, maar is ook zeer aan te bevelen.

Mooie woorden, VDB79!

avatar van Juul1998B
Zeer mooi country album en daarbij ook weinig toe te voegen aan het mooie stuk van VDB79