Lal Waterson & Oliver Knight - Once in a Blue Moon (1996)

Folk
Label: Topic

1. At First She Starts (4:09)
  2. Flight of the Pelican (3:44)
  3. Stumbling On (4:06)
  4. How Can I Leave (2:43)
  5. Altisidora (2:58)
  6. Dazed (3:39)
  7. Phoebe (2:58)
  8. Cornfield (2:21)
  9. Midnight Feast (3:36)
  10. So Strange Is Man (3:55)
  11. Wilson's Arms (3:07)
  12. Her White Gown (2:49)
  13. Some Old Salty (2:51)
Lal Waterson (1943-98) met haar zoon Oliver Knight. Lal heeft ook nog een dochter Marry, die als achternaam Waterson heeft aangenomen i.p.v. Knight. Ook zij maakte 2 cd's met haar broer Oliver en 2 met David Jaycock.

avatar van potjandosie
wat mij betreft geen traditioneel, standaard folk album dit 1e duo album van Lal Waterson en Oliver Knight. alhoewel de folk invloeden duidelijk aanwezig zijn, laat de muziek zich moeilijk in een hokje stoppen. de guitars & effects van Oliver Knight zijn hiervoor verantwoordelijk, maar gelukkig zijn deze niet overheersend en vliegen die niet uit de bocht. de geweldige zangstem van Lal Waterson staat voorop. het songmateriaal mag er zijn. alle tracks zijn door hen beiden geschreven en gearrangeerd, uitgezonderd "Altisidora" (Lal Waterson) en "Dazed" ( gebaseerd op een gedicht van Arthur Rimbaud). het openingsnummer "At First She Starts" staat eveneens in een ander arrangement op de opvolger van dit album "A Bed of Roses" uit 1999. er staat menig pareltje op dit album, zoals "Stumbling On" met een sax solo van Jo Freya en extra vocalen van dochter Marry Waterson (ofwel Maria Gilhooly) en Jo Freya, op "How Can I Leave" zingen zus Norma en Jo Freya mee en speelt Martin Carthy akoestische gitaar en vult een klarinet de spaarzame instrumentatie aan, "Cornfield" is een prachtig, ingetogen liedje met fijne accenten van de whistle (Ierse volksfluit). de hoogtepunten zijn toch wel de prachtige melodie van "MIdnight Feast" en het a capella gezongen slotnummer "Some Old Salty" waarop naast Marry & Norma Waterson het trio Jim Boyes/Barry Cooper en Lester Simpson de zang verzorgen. dit trio maakte deel uit van de gelegenheidsband Blue Murder, bekend van het geweldige a capella album "No One Stands Alone". "Some Old Salty" is zo'n nummer waar je "goosebumps" van krijgt. het album werd geproduceerd door Oliver Knight (uitgezonderd "MIdnight Feast" dat hij samen met John Tams produceerde)