Tom Paxton - The Things I Notice Now (1969)

Folk
Label: Elektra

1. Bishop Cody's Last Request (3:35)
  2. Wish I Had a Troubadour (3:40)
  3. About the Children (3:04)
  4. I Give You the Morning (2:49)
  5. The Things I Notice Now (3:15)
  6. The Iron Man (15:05)
  7. All Night Long (2:33)
avatar van heartofsoul
Omdat ik de songs op dit album eigenlijk niet zo overtuigend vond heb ik ooit afgezien van de aanschaf.
Je moet tenslotte wel eens keuzes maken. Het is weliswaar mooi gearrangeerd met een kleurige orkestbegeleiding, maar op de duur slaat bij mij toch de verveling toe. Heb het laatst op Spotify nog eens beluisterd, en vooral The Iron Man, dat zo'n 15 minuten duurt, was me een beetje te veel van het goede. Ik moest bij dat nummer een paar maal aan de albums van David Ackles denken, maar dat was toch wel wat spannender, ook wat het vocale aspect betreft.

avatar van potjandosie
het vijfde solo album van Tom Paxton is net als de voorganger "Morning Again" een stuk rijker, voller geproduceerd dan zijn eerste 3 albums, wat de uitvoering van zijn liedjes niet ten goede komt. bovendien worden 3 van de slechts 7 songs (3,6,7) op dit onsamenhangende album enigszins ontsierd door strijkers arrangementen.

niet toevalligerwijs zijn het de 3 nummers waar de productie klein wordt gehouden die er bovenuit steken, de folky ballads "Wish I Had a Troubadour", "All Night Long" ondanks de overdadige strijkers en met name de prachtige melodie van "I Give You the Morning" het prijsnummer van dit album.

het "experimentele" lang uitgesponnen "The Iron Man" met o.a. accenten van cello, fluit en flugelhorn wil niet beklijven, net zomin als de rammelende bluesy opener "Bishop Cody's Last Request".

onder de studiomuzikanten bevinden zich o.a. zijn trouwe kompaan David Horowitz (piano), Albert Bouchard (drums) van de rockband Blue Oyster Cult, jazz bassisten Herb Bushler en Richard Davis, jazz drummer Jimmy Maddison en David Bromberg (acoustic & electric guitar). Hubert Laws de oudere broer van de befaamde jazz saxofonist Ronnie Laws speelde mee op fluit.

Album werd geproduceerd door Peter K. Siegel
(All songs written by Tom Paxton)