Erma Franklin - Golden Classics (1993)

Soul / R&B
Label: Collectables

1. Big Boss Man (2:55)
  2. Don't Catch the Dog's Bone (3:20)
  3. Piece of My Heart (2:38)
  4. Baby, What You Want Me to Do (2:16)
  5. Open Up Your Soul (3:12)
  6. Abracadabra (2:09)
  7. I'm Just Not Ready for Love (2:25)
  8. Don't Have the Right to Cry (3:20)
  9. It's Over (2:16)
  10. Never Let Me Go (2:46)
  11. Each Night I Cry (2:29)
  12. Saving My Love for You (3:04)
  13. Pledging My Love (2:38)
  14. Detour Ahead (2:50)
avatar van Angelo
‘Golden classics’ is een compilatie album van Erma Franklin met deels nummers van haar debuutalbum ‘Her name is Erma’ uit 1962 en deels A- en B-kantjes van haar singles die op het Shout label verschenen. Hoewel “kleine” zus Aretha vanaf 1967 bekend werd met soul, zong zus Erma al soul vanaf 1962. Northern soul wel te verstaan dat destijds nog bekend stond als contemporary R&B.

Op dit compilatie album staat haar grootste hit: ‘Piece of my heart’, het nummer dat talloze keren gecoverd is en het meeste succes verwierf in de versie van Janis Joplin. Verder vinden we op het album een bluesachtige ballad genaamd ‘Don’t catch the dog’s bone’, een nummer dat speciaal voor Erma is geschreven door haar zusje Carolyn Franklin. Het nummer ‘Abracadabra’ heeft door de jaren heen een klassieke status verworven binnen de northern soul scene en het 45-rpm singletje is nog altijd veel gevraagd en gezocht. ‘Open up your soul’ vind ik een van de mooiste nummers op het album, het nummer laat horen waar Erma toe in staat is met haar prachtige –voor die tijd rauwe– stem. Het nummer heeft bovendien wat weg van het materiaal dat zus Aretha rond die tijd opnam. Ook de funky nummers ontbreken niet, luister maar eens ‘I’m just not ready for love’ dat tot het diepere en rauwere werk mag worden berekend.

Altijd als ik dit album of ‘Soul sister’ uit 1969 beluister, vraag ik me af hoe het kan dat deze vrouw altijd zo’n ongeluk heeft gehad wat betreft platenlabels. Deels bleek de oorzaak te liggen in de stem van Erma, platenmaatschappijen wisten niet wat ze Erma moesten laten zingen vanwege haar schorre, rauwe stemgeluid. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk lijkt te zijn, ze had waarschijnlijk prima iets kunnen zingen dat in de lijn lag van Ike & Tina Turner uit diezelfde periode. Maar goed, misschien was het wel “gewoon” niet voorbestemd voor Erma. We zullen het nooit weten. Al met al een aardige verzamelaar. Het werk vanaf 1967 (de 'Shout-nummers' op dit album) en het werk dat daarna kwam ('Soul sister') vind ik het mooist.

Een verklaring voor het niet echt doorbreken met haar zangcarriere, ondanks haar fantastische stem die toch in de buurt komt van haar zus Aretha, ligt ook in het feit dat zij de universiteit had afgerond en een prima baan had bij IBM waar zij het erg naar haar zin had. Het zingen deed ze er naast. Tja, eigenlijk wel heel jammer. Daarnaast kon zij veel zingen: Soul, R&B, Jazz, Blues, wat gelijk een nadeel was. Het werd lastig gevonden om haar zangcarriere een precieze richting te geven.

Ik vind de eerste helft (zes van de zeven nummers) van dit album - de singles - erg sterk, behalve juist Abracadabra, mogelijk omdat het eerder Northern Soul is en ik de voorkeur geef aan Southern Soul. Favorieten zijn klassieker Piece of My Heart, Open Up Your Soul, I'm Just Not Ready For Love & Big Boss Man. Juist deze eerste 6 nummers vind je ook terug op de recent verschenen compilatie Piece of Her Heart, the Epic & Shout Years (label Shout: 2009). Ook staat daarop de complete A-side van debuutalbum Her Name Is Erma. En om het nog makkelijker te maken: ik heb een editie van dit Golden Classics waar ook nog (als bonustracks?!) deze A-side staat. Eigenlijk logischer, dan alleen de B-side.

Want op de tweede helft van dit Golden Classics staat juist weer op 1 nummer na de complete B-side van haar debuutalbum Her Name Is Erma. Dit zijn soms wat mindere composities en dat is jammer gezien de mooie stem van Erma, één van de drie dochters van referent Franklin'. Alle 3 konden ze goed, steengoed en briljant zingen. Bijzonder toch? Eén ding is toch wel duidelijk, Erma was eigenlijk te goed voor het achtergrondkoor van haar zus Aretha.