Blueprint - Blueprint Who (2010)

Label: Weightless

1. Blueprint Who
  2. Dream Big
  3. See Thru
  4. Feel Me
  5. Pain

met Illogic

Rene1979
Aardig Eptje van blue.. Maar niet goed genoeg. Allemaal ff wat de druk...

avatar van Rhythm & Poetry
Vind je? Productioneel is het toch allemaal vrij kalm, met die licht electronische invloeden, die voor een rustige ondertoon zorgen. Alleen het laatste nummer komt in de buurt van chaotisch, wat ik overigens niet erg vind. Blueprint zelf staat altijd wel zijn mannetje, en denk ik dat hij momenteel zelfs nog meer in vorm is dan de voorgaande jaren. Hij rapt erg sterk, met veel gevoel en lyricaal is het ook zeker niet minder. Erg lekkere EP dit!

avatar van Rhythm & Poetry
Ik ga deze EP zelfs verhogen naar vier sterren, het maximale wat ik wil geven aan platen van een dergelijke duur. Blueprint spreekt me echt op elk nummer aan met zijn geweldige flow en scherpe teksten. Bovendien is het productioneel heerlijk relaxt, veel diversiteit en toch allemaal erg subtiel. Feel Me is natuurlijk het absolute hoogtepunt, een van de beste nummers van dit jaar, mede door die meesterlijke The Who-sample.

Rene1979
Zal m nog is luisteren..

Rene1979
Halfje verhoogd klinkt inderdaad wel beter..

avatar van Flipm0de
Het eerste werk wat ik van deze man hoor, en het bevalt me zeer goed! Blueprint klinkt fantastisch over de goed in elkaar stekende beats.

Helaas is het maar een 5-tracks bevattende EP, na elke luisterbeurt wil ik meer!

Hoger dan een 3,5* kan ik een EP bijna niet geven...

avatar van Rhythm & Poetry
Soul, jazz en funk, drie genres die veel worden gesampled door diverse producers binnen hiphop. Bovendien staan artiesten als Marvin Gaye, John Coltrane en George Clinton bij de meeste rappers hoog in het vaandel en wordt er met regelmaat over of (in het geval van George Clinton) met deze grootheden gerapt. Het is niet zo dat andere genres uit den boze zijn, maar het komt toch minder vaak voor dat een rapper of producer rockmuziek in een track verwerkt, laat staan dat ze een ode aan een rockband uitbrengen. Blueprint brengt hier verandering in: op Blueprint Who worden Roger Daltrey, Pete Townshend, John Entwistle, Keith Moon en Kenney Jones - oftewel The Who - in het zonnetje gezet.

Op de iets meer dan twintig minuten durende EP gebruikt Rhymesayers-rapper/producer Blueprint louter The Who-samples. Zo worden hits als Baba O’Riley, Pinbal Wizard en Won’t Get Fooled Again verwerkt in de beats en worden er ook stukken van interviews met de artiesten ten gehoren gebracht (vaak als in- en/of outro). Hierdoor kent de EP een stevig karakter, maar is het nog niet zo dat er sprake is van een rockplaat. De met zorg uitgekozen samples laten namelijk zien dat je ook van een ouderwets rocknummer een typische hiphopbeat kunt maken. Want nog altijd voeren de drums op ritmische wijze de boventoon en wijken de creatieve stemsamples niet veel af van wat de standaardnorm is binnen de hiphop. Bovendien wordt er op de EP ook nog eens normaal gerapt door Blueprint. De teksten gaan niet over de legendarische band, maar ze worden gekenmerkt door Blueprints droge kijk op bijvoorbeeld zijn eigen rapcarrière: “Everybody rap now, your job ain’t unique//But the people fuck with you, cause what you say is deep.”

En omdat Blueprint een zeer capabele rapper is, die met zijn beheerste flow de ene vermakelijke zin na de andere rapt, doet Blueprint Who zeer vertrouwd aan, op dit punt wijkt het dan ook niet af van standaard hiphopwerken. En in principe is de EP ook niet anders dan overige, sterk in elkaar stekende, projecten. Wat Blueprint namelijk laat horen is dat ook typerende ouderwetse rockmuziek geschikt is voor het maken van een harde hiphopbeat. En met die conclusie in het achterhoofd, is Blueprint Who - ondanks haar korte speelduur - een verrijking voor de hiphop.

Bron: www.hiphopleeft.nl

avatar van Silky & Smooth
Dit is die gast die met Atmosphere op tour is/was/gaat?

avatar van Rhythm & Poetry
Ja (Grieves en Budo gaan/zijn/waren ook mee).

avatar van Silky & Smooth
Ja daar ben ik wel bekend mee. Grieves is erg goed!

avatar van FlyLo
Gratis, voor wie het nog niet wist. Er is ook nog een deluxe-versie voor €5 met de instrumentals als bonus.
Ik snap trouwens wel waarom dit gratis is. In het totaal staat er denk ik voor 15 minuten "echt" muziek op. De rest wordt gevuld met geleuter, intro's en outro's. Haalt het tempo er volledig uit.

avatar van -marco-
Dream Big Wat een Mc is Blueprint toch en op Produceer toneel heeft hij zichzelf ook wel bewezen imo.

Blueprint is een veelzijdig artist, die nu ook begint te zingen ( So alive & Untitled oa ) Of dat laatste net zo goed uit gaat pakken als Mc'en & producing
Ik ben niet echt onder de indruk van zijn zang, maar slecht is het allerminst. Hij weet nl in combinatie met een goede productie en/of mc er toch altijd wel iets interessants van te maken.

Derhalve heb ik ook maar gelijk al zijn solo werk aangeschaft, wachten is nu op zijn laatste plaat A.I.C.C.

avatar van Silky & Smooth
Een bovengemiddelde EP, maar niet echt heel bijzonder. Blueprint als rapper vind ik wel vet en de beats zijn over het algemeen ook goed. Samples zijn origineel en leuk gekozen. Toch vind ik de interlude-achtige stukjes vervelend, omdat ze de vaart uit het album halen. 3,5*

avatar van Silky & Smooth
Ik kom terug op mijn bovenstaande mening. Tenminste, mijn cijfer. Blueprint is gewoon een vette rapper. Zijn duidelijk manier van rappen past goed bij de volle, licht psychedelische producties. Halfje erbij!