7L & Esoteric - 1212 (2010)

Label: Fly Casual

11. The Most Rotten

met Statik Selektah

12. New Rapper
avatar van Rhythm & Poetry
Op de matige gastbijdrages na (alleen Celph Titled en Evidence komen echt hard) is dit een erg sterk album. Speelse beats, lekker ouderwets maar toch zeker niet eentonig: wel erg eigenzinnig. Me like it! Esoteric laat nog maar eens zien waarom hij momenteel met afstand de beste AOtP-gerelateerde rapper is. Met erg veel gemak strooit hij met de meest vermakelijke raps. Erg leuk om naar hem te luisteren! Album zit ergens tussen de 3,5 en de 4*. Nog wat vaker beluisteren voor ik met een dergelijke beoordeling kom.

avatar van Delars
Lekker album zeg, vooral de ft. van Celph Titled ..

avatar van Rhythm & Poetry
Ja dat vind ik ook een gruwelijke bijdrage, zowel Esoteric als Celph passen perfect bij die droge beat. Verder kent 12th Chamber toch ook wel een erg lekker speelse productie.

avatar van He$$el_01
Ik vind Esoteric en Celph Titled sowieso altijd erg goed bij elkaar passen.

Ga dit binnenkort maar eens checken, vind Esoteric namelijk nooit tegenvallen. Weet eigenlijk niet heel veel van 7L maar ik weet dat ze al lang samen werken dus dat zal wel goed komen.

Rene1979
Had hier dus niets van verwacht vond het laatste esoteric album niet veel. Maar deze is echt weer ouderwets lekker. Goeie beats en een goeie Esoteric.

avatar van pqt
pqt
I Hate Flying is voor mij wel een waard.

Rene1979
Dit is voor mij het beste werk van 7l en Eso als duo...

avatar van MJ_DA_MAN
Zeker een leuk album, maar niet constant genoeg om het een topper te noemen. Staan een paar sterkte tracks op zoals Retrospects en 12th Chamber (goed werk, 7L), maar ook een paar wat mindere; Esoteric produceerds vier tracks maar alleen New Rapper is eigenlijk de moeite waard. Gastartiesten zijn ook wat afwisselend; Celph is altijd een goede gast voor op je album, Deck komt wel aardig, de heren op Bare Knuckle Boxing doen goed mee (niet op hun best echter, en Ill Bill's stuk is zeer slecht afgemixt), maar Sadat X is eigenlijk maar irritant geworden en Evidence en The Alchemist moeten leren rappen. Esoteric zelf komt goed, maar heb ik beter horen rappen. Hij heeft nu wel andere soort beats als bij AotP en East Coast Avengers, waardoor hij niet op alles los kan gaan met zijn niet te stoppen flow. Maar goed, het is zeker een degelijke plaat geworden.

avatar van Rhythm & Poetry
Evidence hoeft helemaal niet te leren rappen (Alchemist wel, of nog beter: alleen maar produceren), maar zijn stijl zal niet iedereen liggen. Ik kan me erg goed voorstellen dat een aantal mensen hem een belabberde rapper zullen vinden - omdat hij zo langzaam rapt en zijn lyrics niet geniaal zijn (wel erg vermakelijk - maar ik vind het erg relaxt om naar hem te luisteren.

avatar van Shelter
Ik wist niet dat The Alchemist ook rapt...ik ken hem alleen als producer.
Evidence vind ik echt een goede rapper, lekker verstaanbaar, easy flow en meestal goede teksten.
7L heeft meetsal wel dope producties, Esoteric is bij mij altijd soms cool en soms irritant...toch maar eens checken gezien de positieve posts hier.

avatar van Rhythm & Poetry
Hoewel 7L en Esoteric al geruime tijd een duo vormen, hebben ze nog niet laten zien dat ze ook daadwerkelijk goed op elkaar zijn ingespeeld. Het gros van de muziek die de heren samen hebben gemaakt, mist kracht of blijft simpelweg niet bij. Met 1212, alweer het vijfde album van het duo is daar eindelijk verandering in gekomen. Met dank aan de ouderwetse en toch speelse beats van 7L en de vermakelijke raps van Esoteric.

De simpel klinkende producties en raps vormen het fundament voor een cd die van begin tot eind weet te vermaken. De door 7L geproduceerde beats - een enkele track wordt trouwens door Esoteric geproduceerd - bevatten niet al te veel poespas en zijn luchtig van aard: of het nu de onderhoudende baslijnen betreft, of de opgewekte samples. De instrumentaties zelf zijn per track wellicht aan de eentonige kant, maar omdat 7L binnen het album zelf genoeg varieert - door verschillende instrumenten te samplen - gaat het op deze manier niet vervelen. 7L’s beste moment op 1212 is de beat op het nummer I Hate Flying; waar een heerlijke fluitsample voor een broeierige melodie zorgt. De scratches op dit nummer geven de track een ouderwets karakter.

Esoteric, die normaal gesproken wat verveeld overkomt als rapper, past zich enigszins aan de producties aan en rapt met meer passie. Hoewel hij nog altijd hetzelfde monotone stemgeluid bezit, wisselt hij op 1212 wel vaker van tempo, waardoor Esoteric toch net wat meer vaardigheden bezit. Qua teksten is Esoteric echter nog altijd dezelfde rapper die hij altijd al was - de kenmerkende zelfspot incluis. Zo rapt hij op I Hate Flying over zijn vliegangst, hetgeen vermakelijke quotes oplevert: “You want me to relax on a plane? Man, that’s practically insane//Every time I fly, I’m convinced we’re going down in flames.”

Helaas voegen enkele gastartiesten niets toe aan het geheel. Sommigen omdat het gebrekkige rappers zijn die het tekstueel niet kunnen bijbenen maar ook flowtechnisch tekortschieten (Sadat X en The Alchemist), anderen omdat ze niet in het totaalplaatje passen, bijvoorbeeld omdat ze te agressief overkomen (Ill Bill en Vinnie Paz). Dergelijke gastartiesten halen het niveau van 1212 omlaag, maar kunnen niet ‘voorkomen’ dat dit wel degelijk het meest aansprekende werk is geworden van 7L & Esoteric tot nu toe. Eindelijk bewijst dit duo elkaar wel degelijk goed aan te voelen: de beats worden afgestemd op de raps en vice versa. Zo simpel kan het zijn.

www.hiphopleeft.nl

avatar van discipline
Inspectah Deck komt echt heerlijk op 12th Chamber, jammer dat hij nooit op z'n solo albums zijn best doet

avatar van ecktepatrick
Klopt, vind dat ook het beste nummer op het album. Ik vind dit album voor de rest niet heel erg tof, staan een aantal lekkere tracks op maar voor de rest valt het mee. 3*