Hoewel 7L en Esoteric al geruime tijd een duo vormen, hebben ze nog niet laten zien dat ze ook daadwerkelijk goed op elkaar zijn ingespeeld. Het gros van de muziek die de heren samen hebben gemaakt, mist kracht of blijft simpelweg niet bij. Met 1212, alweer het vijfde album van het duo is daar eindelijk verandering in gekomen. Met dank aan de ouderwetse en toch speelse beats van 7L en de vermakelijke raps van Esoteric.
De simpel klinkende producties en raps vormen het fundament voor een cd die van begin tot eind weet te vermaken. De door 7L geproduceerde beats - een enkele track wordt trouwens door Esoteric geproduceerd - bevatten niet al te veel poespas en zijn luchtig van aard: of het nu de onderhoudende baslijnen betreft, of de opgewekte samples. De instrumentaties zelf zijn per track wellicht aan de eentonige kant, maar omdat 7L binnen het album zelf genoeg varieert - door verschillende instrumenten te samplen - gaat het op deze manier niet vervelen. 7L’s beste moment op 1212 is de beat op het nummer I Hate Flying; waar een heerlijke fluitsample voor een broeierige melodie zorgt. De scratches op dit nummer geven de track een ouderwets karakter.
Esoteric, die normaal gesproken wat verveeld overkomt als rapper, past zich enigszins aan de producties aan en rapt met meer passie. Hoewel hij nog altijd hetzelfde monotone stemgeluid bezit, wisselt hij op 1212 wel vaker van tempo, waardoor Esoteric toch net wat meer vaardigheden bezit. Qua teksten is Esoteric echter nog altijd dezelfde rapper die hij altijd al was - de kenmerkende zelfspot incluis. Zo rapt hij op I Hate Flying over zijn vliegangst, hetgeen vermakelijke quotes oplevert: “You want me to relax on a plane? Man, that’s practically insane//Every time I fly, I’m convinced we’re going down in flames.”
Helaas voegen enkele gastartiesten niets toe aan het geheel. Sommigen omdat het gebrekkige rappers zijn die het tekstueel niet kunnen bijbenen maar ook flowtechnisch tekortschieten (Sadat X en The Alchemist), anderen omdat ze niet in het totaalplaatje passen, bijvoorbeeld omdat ze te agressief overkomen (Ill Bill en Vinnie Paz). Dergelijke gastartiesten halen het niveau van 1212 omlaag, maar kunnen niet ‘voorkomen’ dat dit wel degelijk het meest aansprekende werk is geworden van 7L & Esoteric tot nu toe. Eindelijk bewijst dit duo elkaar wel degelijk goed aan te voelen: de beats worden afgestemd op de raps en vice versa. Zo simpel kan het zijn.
www.hiphopleeft.nl