Frank Zappa - The Lost Episodes (1996)

Rock / Avant-Garde
Label: Rykodisc

1. The Blackouts (0:23)
  2. Lost in a Whirlpool (2:46)
  3. Ronnie Sings? (1:06)
  4. Kenny's Booger Story (0:33)
  5. Ronnie's Booger Story (1:16)
  6. Mount St. Mary's Concert Excerpt (2:29)
  7. Take Your Clothes Off When You Dance (3:51)
  8. Tiger Roach (2:20)
  9. Run Home Slow Theme (1:25)
  10. Fountain of Love (2:08)
  11. Run Home Cues, #2 (0:28)
  12. Any Way the Wind Blows (2:14)
  13. Run Home Cues, #3 (0:11)
  14. Charva (1:59)
  15. The Dick Kunc Story (0:46)
  16. Wedding Dress Song (1:14)
  17. Handsome Cabin Boy (1:21)
  18. Cops & Buns (2:37)
  19. The Big Squeeze (0:43)
  20. I'm a Band Leader (1:14)
  21. Alley Cat (2:47)
  22. The Grand Wazoo (2:13)
  23. Wonderful Wino (2:47)
  24. Kung Fu (1:06)
  25. Rdnzl (3:50)
  26. Basement Music #1 (3:46)
  27. Inca Roads (3:43)
  28. Lil' Clanton Shuffle (4:48)
  29. I Don't Wanna Get Drafted (3:25)
  30. Sharleena (11:54)
Joy
boeiende plaat, boeiend om de oerversies te horen van nummers als rdnzl,grand wazoo,inca roads,en niet te vergeten sharleena

Inderdaad boeiend en ook heel relevant, samengesteld door de meester zelf. Het verhaal achter Let's Make The Water Turn Black wordt hier uit de doeken gedaan en de oerversies van Zappa-klassiekers klinken uitstekend.

EVANSHEWSON
Vooral prachtige uitgave, kartonnen boxje met daarin ook nog een boekwerkje... de muziek vind ik iets te wisselvallig om ook voor het volle pond te gaan, maar ik kàn hier wel van genieten.

4 sterren
****

avatar van citizen
Ook de toegevoegde predicaties van Beefheart ("Wait till we get to Las Vegas") zijn het waard dit album aan te schaffen. Mooi restmateriaal ook, uit de tijd van studio Z.

EVANSHEWSON schreef:

4 sterren
****

noem eens een plaat van de meester die niet wisselvallig is?

avatar van citizen
Sheik Yerbouti, You Are What You Is, YCDTOSA II (Helsinki), Läther, Yellow Shark, The Best Band You Never Heard, Hot Rats...

Joy
net binnen deze, hoewel ik hem voor het grote deel ken wordt het komende dikke uur toch een feest

zappaspul uit 1961 en later

das dik 47 jaar geleden en toen was de man al actief

dikke pret, een hoop kul en een nummer als drafted gaat nergens over maar is wel degelijk zappastyle en als je dat plaatst tov giganten als de helsinki plaat, dan is dat niet te rijmen

en de produktie is echt geweldig!

magoed, tijd voor sharleena

Joy
en als je dan het boekie leest en een nummer als drafted uitpluist kom je er achter dat ook dat ogenschijnlijk eenvoudige nummer complex in elkaar steekt en zo zijn eigen geschiedenis heeft

das zappa

Ik vind de versie van Drafted op You Are What You Is wel veel beter, hoor.
Dit klinkt meer als een soort demo-opname.
Sharleena is hierop de allerbeste versie i.m.o.

Joy
of die versie beter is, daar ging het me niet om, ik vond het vooral leuk te lezen hoe het nummer is ontstaan , na een tirade va een half uur over politiek tegen zijn muzikanten besloot zappa ter plekke zijn gedachten om te zetten in muziek, in 1 nacht bedacht en uitgewerkt

sharleena is idd te gek vergeleken met latere meer zappiaanse versies

avatar van dennisversteeg
Dit is één van de leukste Zappareleases die na zijn dod is uitgebracht. Het is nog door hemzelf samengesteld en is duidelijk een geweldige trip door (voornamelijk de oudste) Zappa geschiedenis. De verhelderende linernotes zijn absoluut een toegevoegde waarde.

avatar van dj maus
Joy schreef:

zappaspul uit 1961 en later

eerder ook... '58 zelfs, met een geweldige Beefheart

LocoHermano
Vooral the wedding dress song/handsome cabin boy vind ik een aanwinst voor het Zapparaat. Beefheart was op school blijkbaar al prettig gestoord. Treurig dat je zijn naam nooit hoort, wanneer zogenaamde popkenners in de media leuteren over zangers. Gouden strot.

Allegaartje met lukraak wat Zappageschiedenis. Vooral leuk voor de liefhebber denk ik. Pluspunt zijn de nummers die ik nog niet in originele Zappa versie in huis had (Run Home..., Kung Fu, Wedding Dress Song, Basement Music #1). Wonderful Wino is erg gaaf met de zang van Ricky Lancelotti. Deze versie had zeker niet misstaan op Overnite Sebsation. Sharleena vind ik een geweldig k** nummer. Hoor dan liever The Big Squeeze.

sharleena k u t?

het enige volwassen uitgewerkte nummer zon beetje op deze plaat en hoe!

swingen man

perfecte plaat op een dag als vandaag trouwens

yeahaeeeeh im lost in a whirlpool:)

of take your clothes off when u dance

onweerstaanbaar

Wedding Dress Song / Handsome Cabin Boy...

avatar van dj maus
BubbleUBoeuff schreef:
Sharleena vind ik een geweldig k** nummer.

De versie op deze cd vind ik matig, maar de versie op Chunga's Revenge is een topper in 's mans genre.

Met een beetje marketing was dat een rock classic van het formaat 'Layla' geweest.

avatar van ricardo
Sharleena lijkt mij nu net het enige volwaardige nummer hierop. Inca Roads, The Grand Wazoo en RDNZL hebben ze enorm in geknipt zie ik, en lijken mij completer op de reguliere en live albums. ik ken deze plaat nog niet, maar een echte aanvulling op de albums die ik al heb lijkt deze mij niet. als ik hem voor een paar centen kan krijgen ga ik wel ruilen.

Joy
the lost episodes bevat oerversies uit een ver zappaverleden van nummers als inca roads, rdnzl,sharleena etc die pas later echte volwaardige nummers zijn geworden

die zijn dus niet geknipt

avatar van ricardo
Das wel leuk inderdaad om de beginselen en de oerversies van b.v een RDNZL of een Inca Roads eens te horen. Is ook leuk als je de org nummers kent en de volledige opbouw ervan. Leuk om eens te horen hoe de beste Zappa nummers tot stand gekomen zijn. Ik ben deze plaat nog nooit tegengekomen volgens mij. Zal ook best wat kosten dan denk ik. Voor de oerversies van die super nummers is hij inderdaad de aanschaf wel waard.

kheb um vor 7 euro van marktplaats

Antonio
Lost In A Whirlpool en Tiger Roach zijn echt briljant !!!

Don Van Vliet (Beefheart) was al erg vroeg in het bezit van dat typische stemgeluid van hem...

Blijft toch indrukwekkend hoe Zappa er in slaagde al vanaf het prille begin vrijwel alles op band vast te leggen en dat het hem ook nog eens gelukt is om ook vrijwel alles door de jaren heen te bewaren. Ik ken weinig andere artiesten die dit zo geobserdeerd deden.

Dankzij dat gegeven kunnen we gelukkig genieten van zulke oude parels, dus toch fijn dat Frank deze fetish had

Antonio schreef:

Word.
Dit alles bewaard onder perfecte omstandigheden in een angstwekkend grote kelder waarin een volwassen man bijna verdwaalt.

Antonio
kaztor schreef:

Word.

Joe Travers in The Vault

FZ in The Vault Part Uno

FZ in The Vault Part Deux

avatar van Lee Malone
Te veel rariteiten, te weinig goeie muziek.

Een nummer of 15 schrappen en je eindigt wat mij betreft wel met een én kwalitatief goed én in historisch opzicht belangrijk overzicht van Zappa.

Schrappen en Zappa, het komt nooit goed, vrees ik...

Joy
juist vanwege de rariteiten, ontstaangeschiedenis, en achtergrond van veel nummers

ok, toegegeven voor de die hard, maar leuk issie wel