Raison d'Être - Live Archive (2010)

1 stem

Zweden
Electronic / Avant-Garde
Label: Infinite Fog

1. Reflecting in Shadows [Live in Nevers] (10:32)
  2. In Absence of Light [Live in Nevers] (6:27)
  3. The Well of Sadness [Live in Nevers] (8:18)
  4. Deep Enshrouded [Live in Nevers] (7:22)
  5. Moulding and Destruction I [Live in Leipzig] (7:48)
  6. The Eternal Horizon [Live in Neerpelt] (11:02)
  7. The Transformal Landscape [Live in Sophia] (14:47)
  8. The End of the Key [Live in Sophia] (7:55)
  9. Metamorphyses Phase IV [Live in Zurich] (7:22)
  10. Mouldering the Forlorned I [Live in Gent] (7:56)
  11. The Transformal Lanscape [Live in London] (5:24)
  12. The End of the Key [Live in London] (10:15)
  13. Dawn of the Metal Projection [Live in Barcelona] (30:02)
  14. Dawn of the Metal Projection [Live in Madrid] (29:34)
  15. The End of the Key [Live in Madrid] (8:05)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Uitgebracht in een oplage van slecht 499!! stuks is dit live-document een unieke uitgave van Raison d'Etre en daardoor absoluut een must-have voor fans. Oorspronkelijk alleen verkrijgbaar als 3 aparte download-albums via het label Yantra Atmospheres, heeft Peter Andersson besloten om alle opnames samen te bundelen tot één geheel en officiëel uit te brengen. Het resultaat mag er dan ook zeker wezen.
Voor degenen die dit interessant lijken, raad ik dan ook aan er als de kippen bij te wezen! Via raison detre and side projects - webshop - raisondetre.coldmeat.se - raison-detre.info is ie op het moment dat ik dit bericht plaats nog verkrijgbaar en is ie ook het goedkoopst.
Tevens nog een link met wat extra info: Gothtronic | News

yorgos.dalman
En ik heb 1 van die 499 stuks!

Het eerste deel concentreert zich op het vroege werk van Raison d'Etre, (de periode van "Enthraled by the winds of loneliness" vermoed ik) en is van de drie delen het meest melodieus (voor zover er bij Peter Andersson sprake is van echte melodieën).
Het tweede deel lijkt qua sfeer nog het meest op Raison's andere live album, "The Luminous experience". Het wordt al iets abstracter, grimmiger.
De laatste schijf bevat drie sombere, uitgerekte tracks dat ik het beste maar kan omschrijven als 'a wall of sound'. Een muur van geluid dus a.h.w. Het is alsof Peter Andersson doelbewust in fases probeert de grenzen te tarten van wat nog wel en niet muziek is. Hij gaat daarbij ver, de laatste schijf is strikt niet voor beginners.

Soms wou ik dat P. Andersson terug ging naar de periode van "Enthraled by..." of "In sadness, silence and solitude" en natuurlijk "Within the depths of silence and phormations" - wat minder geschraap en geknars, wat minder abstracte noise. Anderzijds is het stiekem ook weer razend interessant waar hij ons heen leidt. Zijn laatste studioalbum, "Stains of the embodied sacrifice" is iets waar ik met gemengde gevoelens op terug kijk, niet echt een hoogtepunt, meer het einde van een tweesprong, waar je vertwijfeld blijft staan en je je afvraagt, in die laatste minuten voor het geheel donker wordt, welke kant zal hij me opsturen?

Gespannen wachten we af.

yorgos.dalman
CorvisChristi schreef:

En...?

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
CorvisChristi schreef:
Binnenkort zal ik wat dieper op het album zelf ingaan.

Het is dat yorgos.dalman helaas niet meer actief is op deze site, anders had hij verbazingwekkend gereageerd met het feit dat na mijn opmerking geplaatst op 28 september 2010, ik nu daadwerkelijk even wat dieper op dit gebundelde live-album van Peter Andersson's dark ambient-project Raison d'Être inga .
Maar er valt weinig meer dieper op in te gaan, aangezien yorgos in zijn eigen bericht geplaatst op 14 november 2010 eigenlijk al voor het grootste deel benoemd, wat er op dit album muzikaal te ontdekken valt.
Namelijk dat Raison d'Être diep in de archieven is gedoken en middels drie gebundelde live-registraties alle muzikale facetten die dit vooraanstaande dark ambient-project rijk is, tentoonspreid.

Van ceremonieel klinkende passages, doordrenkt met sfeervolle klanktapijten en gezang waar zelfs wat melodieën zo nu en dan doorheen klinken tot en met de meer abstracte momenten waarin gekraak, gepiep en geraas samen gaan in een kakofonie aan bevreemdende en onrustbarende momenten. biedt Live Archive eigenlijk alles wat Raison d'Être tot zo'n meeslepende en bezwerende act maakt.

Nee, het is absoluut niet voor iedereen, maar toch hebben de nachtmerrie-achtige klanken van Raison d'Être iets aangrijpends en meeslepends over zich. Het is gedenkwaardig te noemen dat muziek, omgegoten tot een vorm van abstracte kunst, wel degelijk bestaat! Raison d'Être bewijst het en is daarom ook een project wat ik zeker kan aanbevelen aan iedereen die het aandurft om eens te luisteren naar experimentele electronica die daadwerkelijk de grenzen opzoekt en wellicht er zelfs overheen gaat.
Edoch blijven de onwereldse klanken van Raison d'Être ten allen tijden onderhoudend klinken, wat niet altijd van elke dark ambient-act gezegd kan worden. En er gebeurt ook eigenlijk best veel binnen de vreemde, duistere muzikale wereld van Raison d'Être. Dat maakt deze muziek derhalve dus best boeiend. Niet voor niets wordt Raison d'Être altijd in de top genoemd van de vele artiesten die opereren binnen het genre van drone- en (dark) ambient-muziek.

Live Archive is als kennismaking op het werk van Raison d'Être wellicht een perfecte instapper, gezien alles waar Raison d'Être voor staat, binnen dit live-document muzikaal vertegenwoordigd is.
Is het het meest gedenkwaardige album van Raison d'Être? Dat niet, zeer zeker niet. De échte liefhebbers weten dat ook. Maar dat maakt Live Archive zeker niet minder boeiend.

Durf het eens aan zou ik zeggen! Zoek die grens eens op en laat je verwelkomen middels de duistere schoonheid die Raison d'Être wel degelijk in zijn muziek (ja ik noem het écht gewoon muziek) heeft zitten.

Tot slot hoop ik dat ik v.w.b. de albums waarvan ik jaren geleden zei dat ik er op terug zou komen, ze nu allemaal gehad heb !