Jega - Spectrum (1998)

3. Musical Chairz (3:50)
  4. Red Mullet (4:55)
  5. Nia (6:38)
  6. DMC (8:02)
  7. Brad's Garden Maintenance (4:41)
  8. German (2:25)
  9. Intron.IX (5:46)
  10. Mai (3:13)
  11. Pitbull (5:10)
  12. Gemini (5:03)
  13. Ephem (3:26)
  14. Bikini Ski Boat (2:51)
  15. Manic Minor (3:30)
  16. Unity Gain * (6:39)
  17. Naem * (3:21)
avatar van John Doe
De tweede release van de ZIQ-catalogus is er andermaal één van ''Jega'', ditmaal een full lenght album en wat voor één. Zoiets zet de toon voor een goed label. De licht experimentele geflipte drum 'n bass man lijkt een underdog in de IDM-wereld te zijn, door z'n stijl die niet bijster origineel oogt. Tóch bakent ''Jega'' z'n eigen territorium af, een territorium dan mij erg bevalt: ritmisch gepruttel. Het gepruttel neemt nooit de bombastische vormen aan van de ''Venetian Snares'', is ook alleen maar het verdubbelen van de energie die al in dit geratel zit, niet persé nodig.

Het album opent met wat mooie melodieuze nummers. Eerst een technoclub achtig nummer om vervolgens te settlen met een Aziatische kuuroord-track Nummer 3 geeft de start aan wat breakbeat IDM genoemd kan worden, leuke vertraging/losschieting, wat een gemoedelijk sausje ''Red Mullet'' is vrij een speelse jazzy track, ''Squarepusher'' is vast één van Jega's invloeden. ''Nia'' brengt weer wat Aziatische melodieën, maar nu begint de ratelende idm toch echt in het album te sluipen, erg mooi hoe.

Dan komen de twee bonustracks die ik net heb toegevoegd. ''Unity Gain'' is wat duisterder, bevat een hiphop sample van de ''Ultramagnetic MC's'' die ook in ''What Evil Lurks'' van ''The Prodigy'' zit. In augustus 2005 (ongeveer) komt het nieuwe album van ''Jega'' uit met als opening meteen weer de ''Ultramagnetic MC's'' gesampled en op overdonderende wijze; "Aerodynamic'' heet het nummer, aanrader (hele album trouwens voor de echte IDM fans). De tweede bonustrack staat op ''Planet Xero'', de voorlopende EP. Track sluit nauw aan voor deze weersomstandigheid. Zeer fris, mooi en ontspannen, hier hou ik ook van. Beat is zeer gecontroleerd, dat maakt indruk op me. Op de normale Mu-release staat ipv deze bonustracks een enkel ander nummer, ''DMC'', niet gehoord.

''Brad Garden Maintenance'' staat als volgende in mijn programmering en dit is me er eentje. Zeer mooie achtergrond akkoorden, subliem geratel en de verukkelijk gevarieerdheid van Jega in z'n gepruttel piekt in deze track. Machtsvertoon kan zeker ook bij gemoedelijke muziek, alhoewel in dit nummer de sound flink opgevuld wordt , toch niet duister wat Jega nooit écht doet. ''German'' erna is wel wát duisterder, kort nummertje dat ik als inleiding/tussenbrug zie voor het nummer erna: ''Intron X'', vette drum 'n bass met de bekende donkere garage achtige basslines. Minder diepgaand zoals drum 'n bass ook niet diepgaand is, maar volwaardige track met aardige voice-sample en sfeer.

''Mai erna heeft een nogal vreemd sfeertje, wat melodisch knap gemaakt is. ''Pitbull'' is een ''Come On My Selector''-(Squarepusher) soort nummer. Wijkt genoeg daarvan af en verdient het etiket zeker. ''Gemeni'' brengt wat groovy orgeltjes, sterke track. In ''Ephem'' is rustig en heeft een speciaal sfeertje, degelijk. Wat meer echt drum werk in ''Bikini Ski Boat''. Zoals de naam bestempeld: gekkige track. Best geinig. ''Manic Minor'' brengt een erg leuk samenspel tussen speels gepiep en gedrum.

Jega zet z'n stijl uitéén in dit album. Constante kwalititeit, mensen kunnen het een beetje te braaf vinden, maar ik vind dat het goede van de artiest hierin naar bovenkomt. Deze softere stijl is misschien wat veilig, toch moeilijk produceerbaar en harstikke lekker. Dik 4 sterren voor dit album.

avatar van bas
bas
aardige cd, maar ik kan het niet helpen steeds terug te grijpen naar Geometry, die toch een stuk beter (scherper) is.

avatar van Onderhond
Ook weer een erg fijn albumpje dit. Kan niet echt kiezen tussen deze en z'n voorganger, dus ook hiervoor gewoon 4 stevige *.

Hoogtepunt is Phalanx, en de ongelooflijk coole slepende ritmeopbouw in Unity Gain, die begint na 02:02. Verder redelijk braaf in het genre, maar toch met een eigen identiteit. Tijd om de rest van Jega eens onder handen te nemen.

avatar van kinjutsu
Erg fijne album art.

Holy shit Unity Gain is echt ontzettend vet. Toch ben ik niet weg van de geluiden; met name de synths en de soms harde en vlakke drumgeluiden. Niet helemaal mijn smaak dit album, maar ik hoor wel dat het allemaal erg fijntjes in elkaar steekt.