Envy - Recitation (2010)

10. A Breath Clad in Happiness
  11. 0 and 1
  12. Your Hand
avatar van itchy
Hele fijne nieuwe Envy! Gelukkig weer meer beukend en minder postrockerig dan Insomniac Doze, al duurt het even voor de plaat op gang is. Maar als dat zo is, gebeurt dat met een nummer dat misschien wel het beste is wat de band ooit maakte (of in elk geval heel dicht in de buurt komt): Rain Clouds Running in a Holy Night!

Benieuwd

leander?
Wow, nice!

sxesven
Eerste vlugge indruk is dat het qua geluid inderdaad (gelukkig!) minder postrockerig is dan voorheen - dat vind ik al een zegen, aangezien zo'n Insomniac Doze uiteindelijk best mooi maar vooral erg saai was. Envy heeft w.m.b. echter wel aan kracht ingeboet - of liever, aan geweld ingeboet; van de loeiruige screamo als op Footprints is immers maar weinig meer over. Op de voorgaande splits met Thursday en Jesu werden voorzichtig al wat stapjes in andere richtingen gedaan, wat soms heel aardige resultaten opleverde (Life Caught in the Rain bijvoorbeeld) en soms wat mindere (dat geneuzel met electronica en beats; sorry, daar zijn jullie niet zo sterk in). Gelukkig bouwt men hier voort op wat wél lukken wilde; zoals gezegd, zo ruig is het allemaal niet meer, maar zeggen dat er aan kracht ingeboet is, is eigenlijk misschien helemaal niet zo waar. Het wat lichtere, transparantere geluid - gevolg van stapjes richting emo en post-hardcore - is hier en daar wel degelijk erg interessant. Bovendien zit het instrumentaal, melodieus en vocaal weer geweldig in elkaar; zo'n Dreams Coming to an End is me toch mooi, jezus. Ja, Envy is weer terug wat mij betreft, al dan niet herboren. Zo speciaal als vroegah zal het misschien niet meer worden, maar dit is toch ook heel fijn.

Volgend jaar weer een Europese tour btw. Maarten, jij er ook weer bij?

/edit/

Gitaarriedeltje in Rain Clouds van 6:23-6:29 klinkt trouwens precies als een loopje uit een nummer van Smog, maar kan er maar niet opkomen welke (hier te horen). Iemand?

avatar van madmadder
Hmm, interessant Als de nummers op dit album in de lijn van Life Caught in the Rain zijn, ga ik hier denk ik wel blij van worden.

En ik kan je niet helpen met het Smog nummer helaas. Het komt mij in ieder geval niet bekend voor.

Valt me weer vies tegen

avatar van VanDeGriend
Berichten over mogelijke Europesche tour verplaatst naar Envy

Muzikaal beter en spannender dan Insomniadc Doze ja. Echter, er zijn een paar punten waarom dut album toch niet hoger scoort. De gitaarsound is soms niet stevig genoeg, ook in de hardere stukken. Bovendien wil de zanger zich nog wel eens door nummers heen praten in plaats van zingen en dat vind ik toch niet prettig. Dit deed hij eerder ook al wel een beetje, maar hier gebruikt ie t nog veel vaker. Jammer, want zn schreeuw is erg goed.

Sietse
An sich allemaal hele sterke nummers, maar als ze het hadden terug gebracht naar ongeveer 40 minuten was het toch een stuk fijner album geweest. Want na 40 minuten klinkt het allemaal wel weer een beetje van het zelfde.

avatar van Lau1986
Leuk om eens te horen, maar het trekt mij nergens echt aan. Het is wat saai waardoor het teveel als hetzelfde klinkt.