Wild Nothing - Golden Haze EP (2010)

Label: Captured Tracks

1. Golden Haze (3:25)
  2. Quiet Hours (2:39)
  3. Take Me In (3:26)
  4. Your Rabbit Feet (5:08)
  5. Asleep * (2:11)
  6. Vultures Like Lovers * (3:04)
BPDD
Kennen jullie dat gevoel?
Je hoort een nummer en denkt meteen; dit is muzikale perfectie, zo moet muziek klinken!
Een dergelijk besef is zeldzaam, enkel in een goede muzikale jaargang dringt het af en toe door.
Grote hulde voor Jack Tatum is dus wel op zijn plaats.
Op de nieuwe EP van zijn project Wild Nothing schiet de Amerikaan zijn pijlen namelijk zelfs tweemaal vol in de roos.
'Golden Haze' en 'Your Rabbit Feet'......
Gejaagde, misschien zelfs ietwat zeurderige zang, een gouden melodie, mijmeren over onbereikbare liefdes op een donkere nacht.
Muzikale perfectie.
Binnen een paar dagen geeft Itunes al aan dat de teller de vijftig luisterbeurten is gepasseerd.

De vergelijking met 'Gemini', het debuutalbum van Wild Nothing, roept een duidelijk verschil op.
Waar 'Gemini' gekenmerkt werd door een bijna hynotiserende stroom van -soms zelfs nauwelijks van elkaar te onderscheiden- dromerige shoegaze/pop parels is de 'Golden Haze Ep' grilliger van aard (hetgeen eigenlijk ook niet erg verwonderlijk is gezien het karakter van de doorsnee EP).
Zoals gezegd is Tatum's laatste worp wat diverser dan 'Gemini', de onderlinge verschillen schuilen zowel op muzikaal als kwalitatief vlak.
Vergelijk gejaagde stukjes hemel als 'Golden Haze' en 'Your Rabbit Feet' maar eens met mellow (zelfs dansbare)nummers als 'Quiet Hours' en 'Take Me In', op Kate Bush-cover 'Vultures Like Lovers' klinkt Wild Nothing dan weer waziger dan ooit tevoren.
Het heterogene karakter van deze EP doet de vraag rijzen welke richting Tatum met zijn volgende album opgaat.
Wat hij ook kiest, ik heb er vertrouwen in.
Wild Nothing is voor mij dé muzikale revelatie van 2010, Tatum heeft de na 'Gemini' gerezen vermoedens van genialiteit bevestigd.

avatar van OmeWillem
Het gaat mij nog een beetje te ver om de beste man geniaal te noemen. Hij weet wel elke keer een paar fijne dreampop pareltjes in elkaar te vlechten en dat is zeker een verdienste. Deze EP laat horen dat Gemini geen lucky shot was. De man heeft talent -dat staat buiten kijf.

avatar van Stephanhogenboom
Zeker rabbit feet is een zeer sterke track