Wyatt/Atzmon/Stephen - For the Ghosts Within (2010)

Jazz / Avant-Garde
Label: Domino

1. Laura
  2. Lullaby for Irene
  3. Ghosts Within, The
  4. Where Are They Are Now
  5. Maryan
  6. Round Midnight
  7. Lush Life
  8. What's New
  9. In a Sentimental Mood
  10. At Last I'm Free
  11. What a Wonderful World
avatar van Patrick h.
Een vinylplaat met drie kanyten: dat is ook weer eens iets anders... (de vierde kant is blanco, hoewel de benaming blanco ook niet echt past bij een pekzwarte vinylplaat...)

kistenkuif
Wyatt, Atzmon & Stephen: For the Ghosts Within | Album Reviews | Pitchfork

...For the Ghosts Within - Gilad Atzmon,Ros Stephen,Robert Wyatt | Songs, Reviews, Credits, Awards | AllMusic

Deze heb ik helemaal over het hoofd gezien en is dan echt het laatste studioalbum van Wyatt met consorten. Eigen composities maar ook van Monk en Ellington krijgen een heel nieuw jasje door mooi sober blaaswerk en wat strijkers. Het is effe wennen, zeker als er ook nog gerapt wordt maar het blijft allemaal goed overeind en typisch Wyatt. Als bonus bij de cd een mooie docu op dvd: the making of.

avatar van heartofsoul
De raps van Abboud Hashem op Where Are They Now vind ik een minpuntje op dit verder bloedmooie album. De interpretaties van Wyatt's eigen songs, alsmede de standards Round Midnight van Monk, Lush Life van Strayhorn, What's New? van Bob Haggart, Duke Ellington's In A Sentimental Mood, What A Wonderful World en uiteraard Laura van Johnny Mercer heb ik zelden zo mooi horen uitvoeren, niet alleen door de prachtige, soms kwetsbare stem van Robert Wyatt, maar ook door de wel heel mooie arrangementen. Niet alleen vond ik de strijkers heel mooi, ook Gilad Atzmon op o.a. saxofoon, klarinet en herdersfluit kleurt heel mooi.
En een van mijn lievelingsnummers van Frank Sinatra, namelijk "Laura" (van zijn album Where Are You) wordt hier door Wyatt misschien wel nóg mooier vertolkt. Die breekbare stem van Robert Wyatt past wonderwel bij dit eenzame lied.

kistenkuif
Na bovenstaande reactie het album zonet aandachtig beluisterd en het blijkt mooier dan ik me herinnerde. Dat komt omdat ik bij de release er te weinig aandacht aan heb besteed.