Charles Mingus - The Great Concert of Charles Mingus (1971)

Alternatieve titels: Memorial Charles Mingus | The Great Concert Paris 1964

Jazz / Avant-Garde
Label: America

1. Introduction and Presentation (1:35)
  2. Good Bye Pork Pie Hat (23:30)
  3. Good Bye Pork Pie Hat (5:40)
  4. Orange Was the Color of Her Dress (14:00)
  5. Parker Iana (23:00)
  6. Meditations for Integration (Or for a Pair of Wire-Cutters) (27:30)
  7. Fables of Faubus (17:20)
  8. Fables of Faubus (11:20)
  9. Sophisticated Lady (6:00)
kistenkuif
Dit is het meest dynamische en best opgenomen concert van het Mingus-sextet dat ik ken. Mijn hoge waardering is ook een hommage aan zijn hele oeuvre. (Dolphy is hier trouwens in bloedvorm....)

avatar van Sandokan-veld
Ik heb eigenlijk nooit meer dan oppervlakkig naar deze plaat geluisterd. Qua setlist doet het me erg denken aan Cornell 1964. Ken je die plaat ook, Kistenkuif, en is dat met deze te vergelijken? (anders misschien een tip)

Sandokan-veld schreef:

Cornell 1964 is een prima registratie van een concert van het Mingus sextet in bijna dezelfde bezetting als op bovenstaand album. Ze maakten toen ws een toer langs de grote universiteiten van de VS want er zijn meerdere opnamen van gemaakt.. De Cornell dubbelcd. vind ik meer dan goed. Maar dit album is mijn inziens is net een beetje beter door oa het lange en virtuoze Parkeriana en de bezielde uitvoeringen van de andere composities. Opzwepend hoe Mingus de band aanvuurt.

The Great Concert, dat geluidstechnisch redelijk is opgenomen in Parijs, moet het deels wel doen zonder de trompettist Coles, Die was ziekjes af en toe. (Dolphy en Coles hielden wel van een versnapering) Dit album heb ik overigens driedubbel op vinyl en ik weet niet of het op cd is uitgebracht.en nog leverbaar is.

Als je Mingus nog aan het ontdekken bent, dan zijn Pithecanhropus Erectus en Mingus Ah Hum volgens mij de beste keuzen. En vervolgens Changes One en Changes Two en het ruigere Oh Yeah. Dan heb je voorlopig een aardig overzicht van deze geniale brombeer.

Sandokan-veld schreef:

ik heb nog even verder gezocht. The Great Concert Of Charles Mingus is in 2004 op cd heruitgebracht met toevoeging van de opgeschoonde compositie So Long Eric. Helaas is deze dubbelcd niet meer leverbaar in de winkel, behlave 2e hands als je hem weet te vinden. Dat zegt mijn alleswetende platenboer. Wel verkrijgbaar op internet, voor zover ik kan nagaan. Als ik jou was ging ik voor Cornell 1964....het scheelt zo weinig.

avatar van Sandokan-veld
Bedankt voor je uiteenzetting. Ik kan met trots zeggen al enige tijd geen beginner meer te zijn in de Minguswereld, al je verdere tips heb ik dan ook al in huis, net als Cornell 1964.

Deze kende ik niet, al had ik ooit eerder ergens vernomen dat er een liveopname bestond waarin Johnny Coles halverwege moest worden afgevoerd. Dat het om deze ging wist ik niet.

The Great Concert staat wel in zijn geheel op Spotify, eergisteren een stuk beluisterd, te oordelen naar dat medium is de kwaliteit van de opname van dit concert iets hoger dan die van Cornell 1964. Sowieso moet natuurlijk elke Mingusplaat met Eric Dolphy op een bepaald moment worden aangeschaft, dus dat wordt nog wel een keer speuren in de toekomst